Tiltakozás a pécsi Weöres Sándor szobor ellen

mici

/ #7

2014-11-15 15:46

 A Weöres szobrot még nem láttam csak képről, de meg fogom nézni, s csak akkor mondok véleményt. Nem ismertem Kligl Sándor alkotásait, ezért utánanéztem, és számomra több tetsző, elfogadható szobra van. Elgondolkoztatott, hogy vajon miért ez a nagy felháborodás. 1. Művészi szempontból kirívóan rossz alkotás született, s ez méltatlan Weöres Sándorhoz. 2. Nem a pécsi művészek egyike készíthette el közpénzből a szobrot.

 Az első esetben a felháborodott művészektől kérném a szakmai értékelését az alkotásnak, mert ilyen általános kijelentésekkel, hogy giccses, ízléstelen, jellegtelen nem győztek meg engem, szobrászathoz nem értő, de jó művészi érzékkel megáldott zenészt. Kíváncsi vagyok a miértekre is.

 Ha a második pontban írtak miatt indult a méltatlankodás, akkor nekem úgy tűnik, hogy savanyú a szőlő, s az Önök magatartása méltatlan nagy írónkhoz! Eddig egyetlen ilyen megnyilvánulást nem tapasztaltam művészektől Pécsett, pedig van néhány olyan köztéri szobor, ami hagy kivánnivalót maga után. Hogy csak egyet említsek, az Uránvárosban felállított színes kocka, amit naponta látok arra járván, és mindig bosszankodom! Lehet, hogy modern és nem maradi vagy jellegtelen, de az én szépérzékemet nagyon bántja...Nem tudom ki készítette, de lehet pécsi vagy bárhova valósi, nem tetszik. Mégsem öntöttem le semmivel.

 Tisztelt pécsi művészek! Kérem, hogy személyes megbántottságukon lépjenek túl és korrekt értékeléssel, elfogultság nélkül írják le véleményüket, mert mi, pécsiek szívesen hiszünk az önök szakmai felkészültségében!