Állitsuk meg az indokolatlan állat altatásokat!

Fekete Mária

/ #14 Nem itt kéne kezdeni

2014-03-12 08:04

Szerintem a probléma kezelését nem itt kéne kezdeni. Amíg a kutyák nyilvántartásánál nem lesz rend az országban, addig a kóbor kutyák száma folyamatosan emelkedni fog. Ahogy itt már többen megfogalmazták, egy idő után eléri azt a mértéket, mikor már nem lehet vele mit kezdeni.

Azt javasolnám, hogy jogász segítségével meg kéne fogalmazni egy hivatalos, papír alapú petíciót, melyben kérni kéne a jogszabály pontos végrehajtásának az ellenőrzését.

Az érvényes szabályozás szerint ma Magyarországon minden 4 hónapnál idősebb kutyának mikrochippel kell rendelkeznie és a tulajdonosnak lajstromba kell vetetni az illetékes önkormányzatnál.

A mutatvány már itt megbukott!

Chipet általában az állatorvosnál ellenőriznek, ha oltani kell a kutyát, vagy beteg. A kóbor kutyákat "termelők" nem viszik orvoshoz a kutyájukat, még a kötelező oltások is hiányoznak általában. Így nem kerülnek képbe.

A másik eset, mikor chipet olvasnak, ha találnak egy kutyát. Nincs benne chip, nagyon nehezen azonosítható be a gazda. Itt már el is késett a dolog.

Kötelező lenne a kutyákat az önkormányzatoknál lajstromba venni. Ahogy csinálták, az finoman szólva is vicc. Kiszórták a papírokat, aki akarta visszaküldte, aki nem akarta, nem küldte vissza. Éppen azoknál landoltak ezek a kérdőívek a kukában, akiknek leginkább képbe kellett volna kerülni, tehát ezeknek az állatoknak és gazdáknak továbbra sincs nyoma a rendszerben.

Minden jogszabály annyit ér, amennyit betartatnak belőle. Ebben a formában ez a szabályozás nem ér egy fabatkát sem! Azok a kutyák kaptak chipet, kerültek összeírásra, amiknek a gazdája amúgy is felelősséget vállat az állatokért, így minden maradt a régiben. A kóbor kutyákat "termelő" réteg hivatalosan továbbra sem létezik. Ami kézzel fogható, az az egyre több gazdátlan kutya.

Erre a problémára az jelentene megoldást, ha az országban minden kutya chipet kapna, minden kutya és gazda képbe kerülne. Lehet, hogy az első időben lenne egy hullám a kidobott kutyákból, viszont hosszútávon meg lenne a probléma oldva.

Az önkormányzatoknak kötelezően létre kéne hozni egy szervezetet, ami ellenőrzi a kutyák chipjét és a nyilvántartásban szereplését, hatósági jogkörrel kéne felruházni, hogy minden házba, lakásba joga legyen ellenőrizni, hogy van-e kutya, van-e benne chip, be van-e jelentve. Amik nincsenek chipelve, nyilvántartva, azt a helyszínen pótolnák, a költségek és a bírság már egy másik kérdés lenne, ezt oldják meg saját maguk.

Ha eljutnánk oda, hogy minden kutya, sőt azt mondanám, hogy a macskákat is érdemes lenne a kutyákhoz hasonlóan nyilvántartásba venni, ugyanis ma hazánkban a házi macska óriási károkat okoz a természetben, csak évente több, mint egymillió madár írható a számlájukra és arról még nem is beszéltünk, hogy az európai vadmacska genomját is beszennyezik, mivel párosodnak velük a kóbor macskák és hibrideket hoznak létre. Szóval ha minden kutya és macska nyilvántartva lenne és jelölve, akkor senki nem dobná ki az állatot, mert úgyis tudnának róla, hogy kié és hazavinnék. Ha pedig hazavinnék, mert nem otthon volt, ennek anyagi következményei is lennének.

Pár év alatt kialakulna egy fajta állattartási fegyelem. A kutya nem lenne fogyóeszköz faluhelyen sem. A gyepmesteri telepek, menhelyek kiürülnének, vagy egy egészséges, kezelhető létszám lenne, ami csak rövid időt tölt ott. Altatásra sem lenne szükség.

A nyilvántartás alapján ellenőrizni lehetne a szukákat, számon lehetne kérni, hogy a szaporulat hová került, így ösztönözve lennének a gazdák az ivartalaníttatásra is.

Ha az alap, a pontos nyilvántartás rendben lenne, akkor utána lehetne finomítgatni a többit.