Az akác legyen hungarikum!

Tölgy

/ #2736

2014-02-17 21:02

Korábban is meghatározták, hogy adott területen milyen fafaj telepíthető a kivágott erdő helyére. Pl. Őrségben tölgy, bükk, és lucfenyő. A megváltozott éghajlati viszonyok (kevés csapadék, forró nyarak)következtében a lucfenyvesek tetemes része kiszáradt. Ehhez az akácnak semmi köze sem volt!
Olvassa el mindenki az alábbiakat!
"Ezek a mondatok annak a hat fafajnak az ökológiai leírásából származnak, amelyeknek a telepítését rendeletmódosítással szigorította a kormány 2013. június 26-án (letölthető itt). A július 11-én hatályba lépő új szabályozás szerint, ha valaki kivágja ennek a hat tájidegen fának egy példányát, akkor ugyanolyan csemetét nem telepíthet a helyébe. Invazív vagy özönfajnak azok a növények számítanak az ökológusok szerint, amelyek agresszíven, nagy tömegben terjednek az őshonos fajokénál nagyobb tűrő- és szaporodóképességük miatt.

A fehér akác, az amerikai kőris, a mirigyes bálványfa, továbbá a cserjés gyalogakác, a kései meggy és a zöld juhar eddig is tiltólistán szerepelt Magyarországon egy 2008-as, a fás szárú növények védelméről szóló kormányrendelet szerint. Eddig viszont nem tiltotta meg az ingatlantulajdonosoknak a kormány, hogy egy bálványfát bálványfával pótoljanak, csak a növény továbbterjedésének megakadályozása volt kötelező."

A teljes szöveg az alábbi linken olvasható: http://www.origo.hu/idojaras/20120702-kormanyrendelet-faultetes-korlatozasarol-feher-akac-balvanyfa-invaziv-noveny-fafaj.html