Az akác legyen hungarikum!


Vendég

/ #2158 Re: Re: Re: Re: ákácdz?

2014-02-15 12:28

#2153: - Re: Re: Re: ákácdz?

http://www.kisalfold.hu/gyori_hirek/ritka_pokfajt_talalt_ket_zoologus_gonyunel/2364664/

Ez meg ugyanonnan ritka pókfajt találtak. Állandóan másszák a környéket a tudósok, nem zavar senkit és semmit. Mi is védjük a környéket, senki nem hordja haza az árvalányhajat és ha valakit látunk tüzet rakni, vagy kártékonykodni rászólunk.

Idézek a helyi és más magyarországi szakemberek tanulmányából, ami hozzánk tartozik.

"A táj természetes erdőtársulásai, a homoki tölgyesek, pusztai tölgyesek és a  borókásnyarasok ma már csak nagyon kis területen maradtak fenn. Ezek megőrzése mind a természetvédelem, mind az erdészeti szakma legfontosabb feladatai kőzé tartozik. Ezen erdők és a hozzájuk kötődő természeti értékek hosszú távú fennmaradásának
biztosítása komoly szakmai kihívás. A területen elsősorban erdei fenyő és fekete fenyő, nemes nyár, illetve akác fafajú mesterséges faállományok állnak, melyeket a régen kitermelt/kipusztult erdők helyén hoztak létre. Kevés az őshonos állomány – néhány kisebb cseres és kocsánytalan tölgyes – aminek elsősorban a termőhely megváltozása, a talaj vízellátásának megszűnése (vízrendezés) az oka. A termőhely romlása és az elegyetlen állományú, külhonos fafajok telepítése következtében az erdők aljnövényzete elszegényedett, helyenként eljellegtelenedett. A szélsőséges termőhelyi viszonyok (száraz, helyenként igen száraz homokos termőhely, ahol az őshonos fafajok visszahozatalára és a termőhelynek megfelelő erdőközösségek kialakulására a vízzel történő ellátás megvalósítása nélkül remény sincs) miatt a fenyvesek helyenként nem megfelelő záródásúak, gyakran károsító gombákkal és rovarokkal fertőzöttek. Az így kialakult tisztásokon értékes homokpusztagyepek alakultak ki, vagy éppen fennmaradtak, amelyek megőrzését biztosítani kell."

Kiemeltem a lényeget. Nem az akác a legnagyobb probléma, hanem a vízellátás hiánya. Ha a vizet nem zárták volna le a szabályozásokkal, akkor az akác meg sem települne. Ahol kiirtják az akácot, ott hasonló homoki pusztaság lesz, mint felénk. Kinek jó ez? Szerintem fél ország területét így tönkretenni az remek lenne, csak nem nekünk. Helyi emberek szerint a csatornákat, amik voltak de betemették újra létre kellene hozni és az évi 2-3 áradás során a rengeteg víz, ami a Dunából és a visszaduzzadt Bakonyérből jön az erdőt rendbe tenné. A hordalékával feljavítaná a talajt és a víz miatt lenne esélye az őshonos fáknak. Akác meg magától visszaszorulna az áradásos részről. Ott az erebe sziget, minden áradáskor víz alá kerül egy rész, egy db akác sincs.

De én jobban hiszek egy erdőmérnöknek, erdésznek és más szakembernek, mint azoknak, akik 1 évbe 3-4 hétre kimegy a természetbe aztán megmondja a tutit.