Az akác legyen hungarikum!

ifjpalyizoltan

/ #1119 Őshonos magyar erdők (Re: )

2014-02-10 01:41

#692: szőke koala -

Tisztelt szőke koala!

 

Köszönöm hozzászólását. Erdészettörténeti tény, hogy a Kárpát-medence őshonos fafajai alkotta erdőket nem az akác tüntette el az elmúlt háromszáz évben, hanem a tájban élő és gazdálkodó ember, és már az akácnál jóval korábban. Amennyiben nem így lett volna, nem kellett volna hazánk rendkívül elerdőtlenedett vidékeit újrafásítani, hogy legalább a téli tüzelő kikerüljön a pusztákon. Az akácot tehát elsősorban nem a megmaradt erdők helyére, hanem az évszázadok alatt eltűntek helyére telepítették.

 

Napjainkban az erdőtelepítés mértéke sajnos mélyrepülésben van a közösségi támogatások ellenére. Ez annak veszélyét veti fel, hogy az 1925-ös 11,5%-os minimumhoz képest nem biztos, hogy meg fogjuk tudni kétszerezni hazánk erdősöltségét 2025-ig. Jó lesz-e ez?

 

Személy szerint én, az ön által "populista aláírásgyűjtés"-nek bélyegzett petíció Kezdeményezője soha nem ültettem akácot és soha nem terveztem akácerdőket, nem mintha nem értenék hozzá. Ellenben terveztem kizárólag őshonos fafajokból álló erdőtelepítéseket és én magam is telepítettem ilyet, mégpedig saját költségen, támogatás nélkül. Tisztelettel javaslom, kövesse ezirányú populista példámat.

 

Ettől viszont még az akác olyan sokrétű és értékes fafaj, hogy hungarikum lesz! Ezért nyugodt szívvel tovább folytatom ezt a nagyon populáris aláírásgyűjtést...

 

Erdőtelepítő üdvözlettel!

 

a Kezdeményező

egy nyírségi erdőmérnök