Az akác legyen hungarikum!

Érdek-ellentét

/ #368 Re:

2014-02-05 09:23

#366: -

Drága hablatyoló természetvédők! Mondjatok egy olyan fafajt,amit az akáccal le lehet cserélni! Ami ugyanolyan jól tűri az időjárási szélsőségeket,ami ugyanolyan jó fanövedékkel rendelkezik,ami ugyanolyan sokrétű és sokoldalú hasznosítású fa,mint az akác,ami ugyanazokon a termőhelyeken megél és ugyanannyi költséggel lehet belőle megfelelő állományt nevelni akár 20év alatt is. 

Ameddig ilyet nem tudtok,addig elnézést,de azoknak akiknek nem áll érdekében az akác kiirtása és fokozott visszaszorítása,azokat az általam fent említett okok miatt nem tudjátok megtéríteni. Ahogyan azt sem tudjátok bizonyítani,hogy az akácerdőt egyéb lombos erdők fajgazdagságához lehetetlen felzárkóztatni. Ahogyan arra sem tudtok érvet felhozni,hogy az akác klímaváltozás miatti terjedése a jövőbe nézve mennyire lesz "katasztrofális",továbbá az általa kiszorított fajok hol lesznek életképesek még Magyarországon belül! 

Mit akartok az akác helyére? Őshonos kocsányos és kocsánytalan tölgyet meg csert? Amikor már ezek közül a köztudottan legalkalmazkodóbb cser is életképtelenné válik sok helyen az aszály és a hőhullámok,valamint az ezek által megjelent új károsítók miatt? 

Sok sok erdésznek,erdőgazdálkodónak,faiparosnak,méhésznek,szakmához közel állónak az a véleménye,hogy helye van az akácnak az országban,továbbá elegyfajokkal való kiegészítése valóban indokolt lehet,de a kiirtása semmiképp. A hungarikummá válása egy lépcsőfok lenne talán a megmentése érdekében.

Ha viszont netán mégsem így lesz,akkor bízom benne,hogy sokezer milliárd forintal hozzájárultok majd ehhez a blőd eu-s agyrémhez amit támogattok,mert ez rengetegbe fog kerülni ha netán mégis... .