Nyílt levél a FCI (Fédération Cynologique Internationale) részére

Dr.Pozsonyi Anikó

/ #38

2013-11-18 11:33

Az ügyet és a petíciót eljuttattam az Alapvető Jogok Biztosához.

Bárki csatlakozhat hozzá. e-mail: panasz@ajbh.hu Az ügy száma : AJB-4677/2013


Tisztelt Alapvető Jogok Biztosának Hivatala !

Gyakorlatilag 2012 április óta kérek segítséget, mert a Parlament ekkor módosította az állattenyésztési törvényt és kezdte újra zaklatni a hazai ebtenyésztőket.

Segítséget sem Önöktől, sem mástól nem kaptam, nagyban ennek is köszönhető, hogy a Vidékfejlesztési Miniszter "megengedte magának", hogy újabb ebrendeletet "gyártson", mert ami történt az jogalkotásként nem értékelhető.

Miképpen már előadtam a rendelet alkotó, úgy hivatkozik EGK irányelvre, hogy a rendelkezések azzal homlok egyenest ellenkeznek és a rendeletalkotó megszegte azt a kötelezettségét is, hogy mielőtt közzétette volna "alkotását" megküldje az Európa Bizottságnak.

A http://ec.europa.eu/eu_law/directives/directives_hu.htm tárhelyen az uniós irányelvekkel kapcsolatban az alábbiak követelmények is olvashatók .



"Mit értünk „nemzeti végrehajtási intézkedések” alatt?

A nemzeti végrehajtási intézkedés egy vagy több olyan jogszabály, melyet a tagállam egy adott irányelv célkitűzéseinek és alapelveinek a nemzeti jogrendbe történő átültetése céljából fogad el.

Mielőtt a Bizottság a Főtitkárságának elküldött jogszabályokat „átültetésnek” minősítené, előzetes vizsgálatnak veti alá azokat."

A VM rendelet nem tartalmazza, hogy bármely uniós szervvel az egyeztetés megtörtént volna, hogy ez az "átültetés " megfelelt-e a hivatkozott uniós iránymutatásnak.

A VM miniszter nem reagál arra a kérdésemre , hogy felküldte-e a rendeletet az Európa Bizottság Főtitkárságra, annyi azonban bizonyos, hogy az Átv. 45/A által bírsággal fenyegetett ebtenyésztő egyesületek hét hete szeptember 30. óta nem adnak ki származási lapot, ami azt jelenti, hogy az ebtenyésztők tömegesen nem jutnak a fajtatisztaság igazolásához szükséges dokumentumhoz.

A VM miniszter valószínűsíthetően azért nem jelöl ki "elismert szövetséget" , mert tisztában van azzal, hogy milyen jogkövetkezménye lesz annak, ha uniós jogot sértve bármely nemzetközi civil szervezet magyar tagját kinevezi "elismert szövetséggé" és megindul Magyarországon az olyan ebtörzskönyvezés és származás igazolás, amin valamelyik nemzetközi civil közösség emblémája is szerepel. Ekkortól ugyanis bizonyítottá válik, hogy Magyarország sértve a hivatkozott 91/174 EGK irányelvet származási alapon diszkriminál.

A 41/2010 (II.26) kormányrendelet szerint a tenyésztő nyolc hetes korig köteles az almot az anya mellett tartani. Ha eddig az alomnak nem lesz törzskönyve, a kölyök iránt érdeklődő joggal mondja vissza vételi szándékát.

A kutya nem olyan "árú" amit raktárba lehet tenni és, ha Magyarország továbbra is kitart az ötlete mellett, hogy a kutya gazdasági haszonállat, akkor számoljon azzal, hogy a megkárosított "gazdák" követelni fogják, hogy kárukat a mulasztó fizesse meg.

A megoldás az, ha t. Hivatal soron kívül intézkedik és felhívja a VM minisztert, hogy a rendelet alkalmazását függessze fel, azt küldje meg a az Európa Bizottság Főtitkárságára és főképpen biztosítsa , hogy a hazai ebtörzskönyvet vezető civil szervezetek birságolástól mentesen kiadhassák a szükséges iratokat a tenyésztőknek.

Ellenkező esetben a csatolt petíciót az érintettek megküldik az ebtenyésztők világszervezetének, mely civil szervezetek közössége , ami 1933 óta Magyarországon is jelen van, miképpen 92 országban.

Az FCI által el nem ismert ebfajták tenyésztői is a fajták nemzetközi közösségeihez fognak fordulni, ha Magyarország nem hagy fel az egyesülési jog korlátozással, közösségi jog sértéssel és az állampolgárok megkárosításával.

Ebből várhatóan hatalmas botrány lesz, mert a világ 16 éve értetlenül figyeli a "magyar jelenséget".

Azonnali intézkedést kérek.

Tisztelettel Dr.Pozsonyi Anikó ügyvéd

MELLÉKLET:

http://www.peticiok.com/fci_level