Tiltakozz Zircre, a Bakony szívébe tervezett óriás-kőbánya ellen!

Walaki

/ #35

2013-11-16 00:38

Tisztelt Tiltakozók!

Végig olvastam a hozzászólásokat és az jutott eszembe, hogy biztosan objektíven vizsgáljuk-e a petíció témáját! Dudaron több évtizeden keresztül üzemelt szénbánya. Én úgy gondolom és ezt talán cáfolhatatlan tények bizonyítják, hogy Zirc és a környező települések a Dudari Szénbánya által jelentős felődésen mentek keresztül. Az ott dolgozó több, mint ezer ember és családjai számára hosszú távú, tervezhető, biztos jövedelmet, a települések közül pedig kifejezetten Zircnek komoly fejlődést biztosított.

De Dudaron por és zajszennyezést okoztak a szenet szállító teherautók, a munkásokat szállító buszok, lakóingatlanok pedig megrongálódtak a bányaaláfejtés által, sőt emberek haltak meg a bányában! Igen ennek a környéket fejlesztő ipari vállalatnak is voltak kárvallotjai. Ennek ellenére a kárvallottak közül anno sokan ott voltak a bánya bezárása ellen tüntetők között, mert komplexen nézték a problémát, a pozitívumokat és a negatívumokat együtt értékelték és saját és a bányától távollakó, a negatívumokat kevésbé érzékelő dolgozók megélhetését is szemelőtt tartva talán most is vállalnák a negatívumokat.

Mert azt ne felejtsük el, hogy ahol az Ön tüzelőjét kivágják, kitermelik, felszínre hozzák, vagy az Ön házának az építőanyagát előállítják ott is emberek laknak, lehet távol van, de ott is átalakul a környezet, tehát ha mi is használjuk a föld javait, akkor ne legyünk képmutatók. Kérjünk garanciákat és gondoskodjunk a betartatásáról egy új beruházásnál, ez az amit egy lokálpatriótának az én olvasatomba tennie kell!

Mert kérdem én, aki napjában Budapestre jár busszal dolgozni, az azzal nem sérti senkinek az érdekét, az nem rombolja senki háza előtt az utat, az nem szennyzi senkinek a levegőjét, az nem növeli valahol a port a levegőbe! De igen! Akkor miért jár az ember napjában Budapestre?! Mert ott kapott munkát!

Mindenki fog a saját környezetszennyezésére jogos vagy jogosnak vélt indokot találni! Én úgy gondolom, hogy aki igénybe veszi a környezetét valamilyen módon - és most mindenki nézzen magába - annak nincsen oka alapos vizsgálatok nélkül tiltakozni! A törvények szerint joga van, de erkölcsileg nincs!

Tisztelt Koós Úr!

Ha adhatok egy jó tanácsot, ahelyett, hogy tiltakozás képpen a Tesco körfogalmakba üldögél, valami hasznosra fordítsa az idejét, ne csak kifogásoljon mindent, álljon elő újító ötletekkel. Ehhez anno Dala Zoltán irodája falán található idézettel kivánok sok sikert: "Aki dolgozni akar megoldást, aki nem, az kifogást keres!"