Nyílt levél a FCI (Fédération Cynologique Internationale) részére

Dr.Pozsonyi Anikó

/ #32

2013-11-14 09:25

Csatolom az FCI Alapszabályt. Kiemelve az alábbiakat:

Az 1911-ben alapított Fédération Cynologique Internationale, melynek bejegyzett irodája jelenleg THUIN-ban (Belgium) található a Place Albert 1er, 13. szám alatt található, az 1921. június 27-én kelt belga törvény III. fejezete rendelkezéseinek irányítása alá tartozik, amely törvény a NON-PROFIT szervezetekről, alapítványokról és NEMZETKÖZI NON-PROFIT szervezetekről rendelkezik.

2. pont:(2) védeni a fajtatiszta kutyák alkalmazását, tartását és tenyésztését azokban az országokban, ahol az FCI-nek tagja vagy szerződéses partnere van; támogatni a KUTYÁK NON-PROFIT CSERÉJÉT és a kinológiai információk áramlását a tagok között, valamint kiállítások, versenyek, vizsgák és egyéb tevékenységek rendezését kezdeményezni, mint sport rendezvények, mentési gyakorlatok, stb.
(3) elősegíteni és támogatni világszerte a kutyázást és a kutyák jólétét.

7. pont Kérelmek és pályázati eljárás

a) Az FCI országonként csak egy országos kutyás szervezetet fogad el tagjaként, amelynek NON-PROFIT EGYESÜLETKÉNT kell működnie és képviselnie az FCI által elismert MINDEN fajtát.

Akkor mit keresnek az FCI-ben azon kutyások akik az állatok tenyésztéséről szóló 1993 évi CXIV törvény 2.§ hatálya alá tartozónak tekintik magukat. Az ugyanis úgy rendelkezik, hogy a törvény hatálya alá a GAZDASÁGI célú köztenyésztés tartozik. A VM rendelet pedig az Átv. végrehajtási rendelete.


Dr.Pozsonyi Anikó

FEDERATION CYNOLOGIQUE INTERNATIONALE (FCI) (AISBL)
Place Albert 1er, 13, B - 6530 Thuin (Belgique) Tél : +32.71.59.12.38 – Fax : +32.71.59.22.29, email : info@fci.be
___________________________________________________________________



ALAPSZABÁLYZAT



Meghatározások

Bizottság: FCI tanácsadó testülete
Szerződéses partner: Szervezet, amely szerződést kötött az FCI-vel.
Végrehajtó bizottság: Képviseli az elnökséget az ülések között.
FCI: Fédération Cynologique Internationale,
kutyás világszervezet
Közgyűlés: Az FCI legfelsőbb és törvényhozó testülete.
Elnökség: FCI végrehajtó testülete
Tag: Szervezet, amely felvételt nyer az FCI-be a közgyűlés által
Általános Titkárság: Az FCI napi adminisztratív munkájának végrehajtásáért felelős iroda.
Országos kutyás szervezet: Egy minden fajtát tömörítő országos kutyás szervezet, amelyet az FCI elismer. Az FCI tagja, hacsak a szöveg alapján nem más jelentés egyértelmű.
Egyéb nem-tagszervezet: FCI-n kívüli szervezet, amellyel az FCI együttműködési megállapodást kötött.
Szekció: FCI földrajzi alosztálya, amely a saját alapszabályzata valamint az FCI alapszabályzata és szabályai szerint jött létre.
Fajta Standard: A fajta ideális tudományos leírása.
Titkár: Az a személy, aki a közgyűlés jegyzőkönyvének megírásáért felelős.
Törvényes lakhely: Az a hely, hol egy személy állandóan lakik.
Ennek koncepcióját az országok nemzeti
törvényhozása határozza meg.

Nota Bene: A természetes személyekre vonatkozó kifejezések alkalmazhatók mindkét nemre és számra.




I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK


1. pont: Név és bejegyzett iroda

Az 1911-ben alapított Fédération Cynologique Internationale, melynek bejegyzett irodája jelenleg THUIN-ban (Belgium) található a Place Albert 1er, 13. szám alatt található, az 1921. június 27-én kelt belga törvény III. fejezete rendelkezéseinek irányítása alá tartozik, amely törvény a non-profit szervezetekről, alapítványokról és nemzetközi non-profit szervezetekről rendelkezik.
A bejegyzett iroda bármilyen más belgiumi településre elköltözhet az elnökség egy egyszerű döntése alapján.

Bármilyen változást a bejegyzett irodával kapcsolatban közzé kell tenni a „Moniteur Belge” függelékében és bejelenteni az Országos Szövetségi Igazságügyi Minisztériumnak a döntés időpontját követő egy hónapon belül.

2. pont: Célok

Az FCI céljai

(1) bátorítani és elősegíteni a fajtatiszta kutyák tenyésztését és alkalmazását, akiknek funkcionális egészsége és fizikai jellegzetességei megfelelnek a standardoknak, amelyeket minden érintett fajta számára meghatároztak, és amelyek képesek dolgozni, és a funkcióiknak megfelelni a fajtáik speciális jellemzőivel összhangban;

(2) védeni a fajtatiszta kutyák alkalmazását, tartását és tenyésztését azokban az országokban, ahol az FCI-nek tagja vagy szerződéses partnere van; támogatni a kutyák non-profit cseréjét és a kinológiai információk áramlását a tagok között, valamint kiállítások, versenyek, vizsgák és egyéb tevékenységek rendezését kezdeményezni, mint sport rendezvények, mentési gyakorlatok, stb.
(3) elősegíteni és támogatni világszerte a kutyázást és a kutyák jólétét.

Speciális szabályzatok kiadásával az FCI különösen biztosítja:

a) a törzskönyvek, a törzskönyvekhez tartozó függelékek és pedigrék kizárólagos és kölcsönös elismerését;
b) a kennel nevek és a bírók kölcsönös elismerését, valamint a kennel nevek és a bírók nemzetközi igazgatóságának létrehozását;
c) a kinológiában alapvető fontosságú tudományos kutatások és az etika betartásának elősegítését, és a tudományos információk szabad cseréjét a tagok és a szerződéses partnerek között; az FCI által jóváhagyott fajta standardok betartását. A fajta standardokat minden tagországnak és szerződéses partnernek el kell ismernie, amennyiben ezek nincsenek ellentmondásban a saját országuknak törvényeivel;
d) az országos szabályzatok standardizálását – a lehető legnagyobb mértékben – a szabályzatok kiadása révén, amelyek nemzetközi bajnokságokra, munkabajnokságokra és szépségversenyekre vonatkoznak, valamint a minősített kutyák listájának vezetését, amelyek részt vesznek ilyen jellegű bajnokságokon;
e) a nemzetközi kiállításokon, munkavizsgákon és versenyeken tevékenykedő bírók magas standardjának fenntartását;
f) bizonyos tagok és szerződéses partnerek támogatását, ha szükséges, egyetértésben más nemzetközi szervezetekkel szakmai információk és a szükséges kinológiai szakértők biztosítása révén;
g) mindegyik fajta jellemzőinek definiálását és publikációját az FCI (közgyűlés vagy az elnökség) előzetes jóváhagyása után a származási országok fajta standardjaira alapozva vagy a patronáló országok standardjaira alapozva vagy az FCI standardjai alapján. Az új fajta standardja vagy bármilyen változás egy létező standardban csak az Ügyrend speciális szabályai alapján válik nemzetközileg elismertté. Minden körülmények között a kutyák jóléte a legfontosabb szempont.
h) a tagok és szerződéses partnerek által létrehozott büntetések és eljárások kölcsönös elismerését.

3. pont Diszkrimináció mentesség és fellépés a rasszizmus ellen

Bármilyen jellegű diszkrimináció ország, magánember vagy embercsoportok ellen etnikai, származási, nemi, nyelvi, vallási, politikai alapon vagy bármilyen más okból kifolyólag szigorúan tilos az FCI-n belül és felfüggesztéssel vagy kizárással büntethető.

4. pont Baráti kapcsolatok elősegítése

Az FCI elősegíti a baráti kapcsolatok kialakulását:

a) szekciók, tagok, szerződéses partnerek és szervezetek között. Minden személy és szervezet, amely a kutyás világ része, köteles betartani az alapszabályzatot, a szabályzatokat és a „fair play” elvét;
b) humanitárius célok megvalósítását a társadalomban.


II. TAGSÁG ÉS PARTNERSÉG


5. pont Tagok

Az FCI-nek teljes jogú tagjai és társult tagjai vannak.

a) A teljes jogú tagok országos kutyás szervezetek, amelyeket az FCI elismer.
b) A társult tagok az FCI által elismert országos kutyás szervezetek, amelyek olyan speciális megállapodást kötöttek, ami pontosan meghatározza az FCI-vel való kapcsolatukat.

6. pont Partnerek

a) szerződéses partnerek: A szerződéses partnerek országos kutyás szervezetek, amelyek speciális megállapodást kötöttek az FCI-vel és próbaidőt kell letölteniük, mielőtt lehetőséget kapnak arra, hogy társult tagságra pályázzanak. Kapcsolatukat az FCI-vel az alapszabályzat, az ügyrend és a megkötött szerződés irányítják.
b) más nem-tagszervezetek: Az FCI köthet speciális megállapodásokat más szervezetekkel.

7. pont Kérelmek és pályázati eljárás

a) Az FCI országonként csak egy országos kutyás szervezetet fogad el tagjaként, amelynek non-profit egyesületként kell működnie és képviselnie az FCI által elismert minden fajtát.
b) Csak társult tagok folyamodhatnak teljes jogú tagságért.
c) Csak szerződéses partnerek folyamodhatnak társult tagságért.
d) Teljes jogú tagoknak megengedett, hogy a társult tagsághoz való visszatérésre pályázzanak.
e) Az FCI tagjává vagy szerződéses partnerré váláshoz az országos kutyás szervezetnek továbbítania kell az FCI általános titkársághoz egy írásos kérelmet a törvényes képviselője aláírásával az ügyrendben meghatározottak szerint.
f) Szerződéses partner vagy társult tagország nem folyamodhat társult tagságért, illetve teljes jogú tagságért, ha nem teljesítette minden kötelezettségét.
g) Az elnökség ellenőrzi a tagsági pályázatokat az FCI alapszabályzata és szabályai szerint, majd erről jelentést kell készítenie a közgyűlésnek. A közgyűlésnek kell a végső döntést meghoznia.
h) Az új tag megszerzi a tagsági jogokat és kötelességeket, amint felvették. Viszont a frissen felvett teljes jogú tag képviselője csak a következő közgyűléstől kezdve szavazhat.
i) Az elnökség ellenőrzi a partnerségi szerződések tervezetét, és döntést hoz ezek lezárásáról és a szerződések aláírásáról a szerződéses partnerekkel és más nem-tagszervezetekkel a pályázatról.

8. pont Teljes jogú tagok, társult tagok és szerződéses partnerek jogai

a) Az alapszabályzataikkal összhangban (5., 6. és 7. pont) minden tag és szerződéses partner élvez minden nekik járó jogot ezen alapokmányok, az FCI ügyrendje és törvényei, az FCI szabályzatok, a körlevelek valamint az FCI elnökség és közgyűlés döntései alapján.
b) Társult tagok megjelenhetnek és részt vehetnek a közgyűlésen, de nem szavazhatnak. Nem javasolhatnak jelölteket tagok megválasztására az elnökségbe és a kötelező bizottságokba. A társult tagok részt vehetnek a saját szekcióüléseiken is, ahol joguk van felszólalni, de nem szavazhatnak. Képviseltethetik magukat a nem-kötelező bizottságokban, ahol joguk van felszólalni, de nem szavazhatnak. Részt vehetnek a nem kötelező bizottságok ülésein, ahol felszólalhatnak, de nem szavazhatnak.
c) Szerződéses partnereknek jogukban áll megjelenni a közgyűlésen megfigyelőként, de nem szólalhatnak fel és nem is szavazhatnak. Megjelenhetnek a nem-kötelező bizottságok ülésein megfigyelőként, de nem rendelkeznek szavazati vagy felszólalási joggal. Szerződéses partnerek részt vehetnek a szekcióüléseken megfigyelőként, ahol joguk van felszólalni, de nem szavazhatnak.

9. pont Tagok és szerződéses partnerek kötelezettségei

a) Teljes jogú tagok kötelezettségei
● egy vagy több CACIB kiállítás rendezése évente

b) Társult tagok kötelezettségei
● egy vagy több CACIB kiállítás rendezése évente

c) Minden tag és szerződéses partner kötelezettségei
● teljes mértékben betartani az alapszabályokat, az FCI szabályzatokat, a körleveleket valamint az FCI közgyűlése és elnöksége által hozott döntéseket mindenkor, feltéve, hogy azok nem ellenkeznek az érintett országok kormányainak törvényi előírásaival;
● regisztrálni az új kennel neveket az FCI nemzetközi kennel név igazgatóságánál;
● fizetni a tagdíjat és a partnerségi hozzájárulásokat, továbbá bármilyen, az FCI-nek esedékes díjat;
● biztosítani, hogy a tagjaik betartsák az alapszabályokat, az FCI ügyrendjét, körleveleit valamint az FCI közgyűlése és elnöksége által hozott döntéseket mindenkor;
● teljes mértékben betartani minden más kötelezettséget, amelyek jelen alapszabályzatból és egyéb szabályzatokból erednek;
● elismerni az összes FCI fajtát (ideiglenesen vagy véglegesen)
● tiszteletben tartani az FCI fajta standardokat és a fajta jegyzéket
● kizárni azokat a személyeket, akik kizárólag gazdasági célból tenyésztenek és/vagy adnak el kutyákat és/vagy azokat, akik megszegik a tenyésztési etikai kódexet az ügyrend 12. pontjában meghatározottak szerint.

10. pont Szankciók

a) Szankciók teljes jogú és társult tagok ellen

1) Az elnökségnek joga van alkalmazni az alábbi intézkedéseket:

- Figyelmeztetés
- Felfüggesztés, 2 évig terjedően, bármilyen tevékenység és/vagy FCI patronálású rendezvény alól

2) Az elnökség javasolhatja a közgyűlésnek:

- Lefokozást teljes jogú tagból társult taggá
- Kizárást

b) Szankciók a szekciók ellen

Az elnökség javasolhat szankciókat a közgyűlésnek a szekciók ellen:

- Figyelmeztetés;
- A szekció megfosztása a képviseleti jogától az FCI elnökségében;
- A szekció megfosztása az FCI anyagi támogatásától.

c) minden esetben a védelemhez való jogokat a törvény garantálja

11. pont Tagok felfüggesztése

Ha egy tag súlyosan és/vagy ismétlődően megszegi a kötelezettségeit, mint tag, pl. anyagi kötelezettségek vagy FCI szabályok és szabályzatok nem-teljesítése, az elnökség azonnali hatállyal ideiglenesen megszüntetheti néhány vagy az összes tagsági jogát. Ez a döntés addig érvényes, ameddig az elnökség nem határoz másképpen, de legfeljebb a következő közgyűlésig. Az elnökség ezután továbbítja az esetet és a döntése okait a közgyűléshez végső rendezés céljából. A szóban forgó tagnak joga van elmondani álláspontját a közgyűlés előtt. Az elnökség felelős a tagok és szerződéses partnerek tájékoztatásáért, amint megkapja a fenti álláspontot.
A szóban forgó tagországnak nincs joga anyagi kompenzációt kérni a jelen pont értelmében meghozott döntés miatt.

12. pont Teljes jogú tagság lefokozása társult tagsággá és kizárás

Az elnökség döntése alapján, amelyet kétharmados többséggel megszavaztak, egy tag, amelyik ismétlődően nem teljesíti pénzügyi kötelezettségeit (12 hónapnál régebbi esedékes számlák vonatkozásában) az FCI felé vagy komolyan megsérti ezeket az alapszabályokat, az FCI szabályzatait vagy a közgyűlés és az elnökség döntéseit, teljes jogú tagból társult taggá fokozható vagy kizárható.
A kizárással fenyegetett tagot be kell hívni, hogy prezentálhassa az ügyét a közgyűlés előtt.

13. pont Tagok leköszönése

Az FCI bármely tagja visszavonulhat a folyó naptári év végétől. A visszavonulni szándékozó tagnak pénzügyi kötelezettségeit teljesíteni kell az FCI felé.


III. SZEKCIÓK


14. pont Szekciók

a) Az országos kutyás szervezetek tagságuk szerint vannak kijelölve az FCI elnöksége által a következő földrajzi szekciók egyikébe:

1. Európa
2. Amerika és Karib térség
3. Ázsia és a Csendes-óceáni térség
4. Közel-Kelet
5. Afrika

Amennyiben fontos változások történnek a jelenlegi helyzetben, a csoportosítást a közgyűlés áttekinti.

b) A szekcióknak, az FCI földrajzi alosztályaiként, kizárólag az FCI érdekében kell dolgozniuk az alapszabályzat és szabályok, valamint a következő szabályok szerint:

1. A szekció legalább öt teljes jogú tagból áll. A szekció tagjainak regisztrálniuk kell összesen legalább 100,000 kutyát az előző évben (törzskönyvekben és törzskönyv függelékében) azért, hogy képviselőt delegálhassanak az elnökségbe. A szekcióknak saját szervezettel és/vagy szabályokkal kell rendelkezniük, amennyiben ezek nem ellentétesek az FCI alapszabályzatával vagy ügyrendjével.
2. Minden szekció elnökségének hatásköre annak biztosítása, hogy a tagjaik ragaszkodjanak az FCI alapszabályzatához, szabályaihoz és szabályzataihoz. Gondoskodniuk kell arról is, hogy a tagjaik tiszteletben tartsák az FCI fajta standardjait és az FCI fajtajegyzékét.
3. Az FCI elnöksége ráruházhat egyéb kötelezettségeket vagy jogköröket a szekciókra.
4. A szekciók alapszabályzatát és/vagy szabályzatait továbbítani kell az FCI elnökségének jóváhagyásra. Továbbá minden szekciónak az éves tevékenységekről szóló jelentést és az éves pénzügyi kimutatást el kell küldenie az FCI elnökségének tájékoztatási célból.
5. A szekciók finanszírozása a szekciók által meghatározott tagdíjakból és az FCI közgyűlése által kiszabott pénzügyi hozzájárulásokból valósul meg.
6. A szekciókat a szekció elnöke képviseli az FCI elnökségében. A távollétükben a szekciók elnöksége dönti el, hogy ki képviseli a szekciót az FCI elnökségében.

IV. SZERVEZET


15. pont Testületek

A. Közgyűlés
B. Elnökség
C. Auditor
D. Bizottságok


A. KÖZGYŰLÉS

16. pont Összetétel, kompetenciák

a) A közgyűlés az FCI összes teljes jogú tagjából áll az elnök irányítása alatt. Abban az esetben, ha az elnök akadályoztatva van a közgyűlés levezetésében, az alelnök vagy más, a közgyűlés által megválasztott személy végzi el ezt a feladatot.

b) A közgyűlés az alábbi kompetenciákkal rendelkezik.

1. meghatározza az FCI általános ügyeit
2. jóváhagyja az elnökség jelentését, az ügyvezető igazgató jelentését, a pénztárnok jelentését, az auditori jelentést és költségvetést és a tevékenységi terveket a folyó évre és a következő évekre.
3. megállapítja a tagsági/partnerségi díjakat és a kiállítások védnökségének, versenyeknek, vizsgáknak illetékeit,
4. dönt a felvételről, a lefokozásról és az FCI tagjainak kizárásáról, ha az elnökség kéri;
5. megválasztja az elnökség tagjait. Az elnököt ezekből a választott tagokból választják.
6. megválasztja az auditort
7. felállítja a bizottságokat
8. megválasztja a kötelező bizottságok tagjait
9. megválasztja a tagokat a közgyűlés és/vagy világkiállítások rendezésére a következő 5 évre
10. módosítja az alapszabályzatot és az ügyrendet
11. elismeri a fajtákat véglegesen és jóváhagyja a vonatkozó standardokat
12. adományozza a tiszteletbeli elnöki vagy a tiszteletbeli tag címeket bárkinek, aki az FCI-nek végzett szolgálatával kiérdemelte ezt
13. feloszlatja a szekciókat
14. feloszlatja a szervezetet
15. dönt bármilyen más javaslatról

Az elnökség bármikor jogosult javaslatokat és kérelmeket továbbítani a közgyűléshez. Az elnökség véleményt nyilváníthat a közgyűlés felé bármilyen ügyben és továbbíthatja a teljes jogú tagok által küldött javaslatokat.

17. pont Ülések összehívása, szavazások, választások

a) A rendes közgyűlést minden két évben legalább egyszer tartják.
b) A közgyűlés lehet rendes vagy rendkívüli közgyűlés.
c) Minden tagot maximum három küldött képviselhet. A közgyűlésen csak jelenlévő vagy megbízásból képviselt teljes jogú tagok rendelkeznek szavazati joggal. Minden tagnak egy szavazata van. Megbízásból végzett szavazás engedélyezett. Egy teljes jogú tag megbízásból csak egy másik teljes jogú tag helyett szavazhat.
d) Az ügyvezető igazgató írásos meghívót küld minden tagnak és szerződéses partnernek legalább négy hónappal a közgyűlés dátuma előtt. Közgyűlést nem tartanak a világkiállítás napján.
e) Az ügyvezető igazgató értesítést kap a javaslatokról legalább három hónappal a közgyűlés előtt és elkészíti a napirendet az elnökségtől, a teljes jogú tagoktól és a kötelező bizottságoktól érkezett javaslatok alapján.
Javaslatokat a jelöltekre (leköszönő tagok és új jelöltek) az elnökségre és a kötelező bizottságokra az általános titkársághoz kell elküldeni, ugyanolyan módon, mint a többi javaslatot, a napirendben való megjelenéshez. Egy jelölt sem pályázhat választásra a közgyűlés napján, ha a jelölése nincs feltüntetve a napirendben. A napirendet és a vonatkozó mellékleteket a tagok és a szerződéses partnerek levélben kapják meg legalább hat héttel a közgyűlés előtt. A napirendet meg lehet változtatni feltéve, hogy a megjelent teljes jogú tagok és a szavazásra jogosultak háromnegyede egyetért az indítvánnyal.
f) A közgyűlés létszáma lehet a határozatképességez szükséges legkisebb létszám, és döntéseket hozhat tekintet nélkül a jelenlévő tagok létszámára.
g) A javaslatokról szóló döntéseket a leadott szavazatok többségével kell jóváhagyni. Tartózkodás nincs figyelembe véve.
h) A jelöltek megválasztása titkos szavazással történik, hacsak a közgyűlés nem rendelkezik ettől eltérően.
A jelölteket a szavazatok abszolút többségével (50% + 1) választják meg a szerzett szavazatok sorrendje alapján. Rontott és üres szavazólapokat nem vesznek figyelembe.
Amennyiben nem elegendő számú jelöltet választanak meg abszolút többséggel, egy második szavazást kell tartani azonnal. A szükséges jelöltek száma a szavazatok száma szerint lesz megválasztva, amit egyszerű szavazással szereznek. Rontott és üres szavazólapokat figyelmen kívül hagynak.
i) A jelöltek megválasztása az FCI ügyrendjében leírt eljárás szerint történik.
j) A közgyűlés csak szabály szerint dönthet az alapszabályzat módosításairól, ha a tagok kétharmada jelen van vagy képviselteti magát. Bármilyen alapszabályzati vagy ügyrendi módosítást csak a két harmados többségi szavazás útján lehet elfogadni. Tartózkodást nem vesznek figyelembe.
Ha a módosítás a szövetség alapító céljainak egyikére vonatkozik (ld. alapszabályzat 2 (1) pont és (2)), csak akkor lesz érvényes, ha a közgyűlésen megjelent vagy képviselt tagok ezt három negyedes többséggel megszavazták. Tartózkodás nem vesznek figyelembe.
Az alapszabályzat módosításai csak a kompetens hatóság jóváhagyása után lépnek hatályba a törvény 50. pont § 3 alapján, és miután ezeket publikálták a „Moniteur Belge” függelékében összhangban az említett törvény 51 pont § 3-val.
k) A közgyűlés döntéseit az elnök és a titkár által aláírt jegyzőkönyvekben rögzítik. A nyilvántartást az FCI bejegyzett irodájában tartják, ahol ezt minden tag és szerződéses partner megtekintheti, de nem viheti el.

18. pont Rendkívüli közgyűlés

Rendkívüli közgyűlést az elnökség hívhat össze szükséges esetben, vagy legalább a teljes jogú tagok negyed részének kérésére.
A napirendnek tartalmaznia kell minden javaslatot, amelyeket a fent említett tagok továbbítottak.


B. ELNÖKSÉG

19. pont Összetétel, szavazás, választások

Az elnökség hat (elnök + 5) tagból áll, akiket a közgyűlés választ meg, plusz minden szekció kijelölt képviselőjéből, hivatkozással a 14. pont b. bekezdésére. Minden tagot négy évre választanak. A közgyűlés 3 tagot választ kétévente rotációs rendszerben. Kétévenként a közgyűlés elnököt választ. A 4 és 2 éves időszakok 3 ill. 2 rendes közgyűlés közti időszakok.

A jelölteknek rendelkezniük kell annak az országnak az állampolgárságával, amelyiknek van teljes jogú szervezete az FCI-ben. Országonként csak egy személy, amelynek van teljes jogú tagszervezete az FCI-ben lehet az elnökség tagja. Ez a közgyűlés által megválasztott tagokra és szekciók által kijelölt képviselőkre is vonatkozik.
Az elnökség közgyűlés által megválasztott tagja nem lehet a szekció képviselője az elnökségben ugyanabban az időben.

Új tagokat és leköszönő tagokat csak akkor lehet újraválasztani, ha támogatja őket a nemzeti szervezetük.

Halál, állandó rokkantság vagy egyéb más ésszerű indok esetén, amely az elnökség tagját akadályozza kötelezettségei ellátásban, az elnökség összetétele változatlan marad a következő közgyűlésig, ahol új tagot választanak. Az új tag elődje hátralévő hivatali idejét tölti ki az elnökség.

Az elnökség alkothat határozatképességez szükséges legkisebb létszámot, ha legalább öt tag jelen van. Az elnökség a döntéseit a leadott szavazatok többségével hozza. Döntetlen kimenetelű szavazás esetén az elnöknek vagy az őt helyettesítő képviselőnek van döntő szavazata.

20. pont Kompetenciák

Az elnökség kompetenciái a következők:

a) megvalósítja az alapszabályzatban kijelölt célokat
b) végrehajtja a közgyűlés döntéseit
c) elintézi a napi ügyeket az ügyvezető igazgató felhatalmazásával és gondoskodik arról, hogy az alapszabályzat, az ügyrend, a szabályok és a szabályzatok, a körlevelek valamint a közgyűlés és az elnökség döntései legyenek betartva
d) elkészíti a költségvetést, a pénzügyi jelentést és az elnökség jelentését, valamint továbbítja ezeket a dokumentumokat a közgyűléshez jóváhagyásra
e) jóváhagyja a bizottságok munkáját és programját, feladatokat jelöl ki számukra
f) jóváhagyja az összes speciális szabályzatot, amelyet a bizottságok készítettek el
g) jóváhagyja az új fajtákat ideiglenes alapon és a vonatkozó standardokat
h) jóváhagyja a standardok módosításait
i) meghirdeti a rendezvényeket
j) elkészíti és naprakészen tartja a nemzetközi bírók listáját
k) elkészíti és naprakészen tartja a kennel nevek nemzetközi jegyzékét
l) törődik a sajtókapcsolatokkal és a PR tevékenységgel
m) kijelöli az ügyvezető igazgatót, és munkaszerződése köt vele
n) minden közgyűlés után megválasztja az elnököt, az alelnököt és a kincstárnokot az elnökség tagjai közül, akiket a közgyűlés választ
o) fair módon rendez minden problémát, amelyek két vagy több tag / szerződéses partner között felmerülhet. Ha nem sikerül kielégítő eredményt elérni ésszerű idő alatt, az ügy egy választott bírói bizottság elé kerül.
p) dönt kiállítások, versenyek, vizsgák és címek ügyében és kimondja a végső szót bizonytalan és nézeteltéréses ügyekben az érintett rendezvények szervezőivel történt előzetes konzultáció után
q) dönt a szerződéses partnerek felvételéről, leköszönéséről és kizárásáról. A kizárással fenyegetett szerződéses partnerek az elnökség előtt prezentálhatják ügyeiket.
r) speciális szerződéseket köt más szervezetekkel.
s) meghatározza a visszafizetések összegét.
t) Pereket indít vagy támogat a szervezet nevében. Az elnök kezdeményezi a jogi procedúrák elindítását.


21. pont Ülések összehívása

Az elnökségi ülésekről az értesítést az ügyvezető igazgatónak az elnök nevében kell kiküldenie és az elnökség tagjainak meg kell kapniuk legalább harminc nappal az ülés dátuma előtt.
Az elnökség évente legalább kétszer ülésezik.

22. pont Az elnökség speciális kötelességei

1. VÉGREHAJTÓ BIZOTTSÁG

Összetétel, jogkörök, ülések összehívása

a) A végrehajtó bizottság az elnökből, az alelnökből és a pénztárnokból áll.
b) A végrehajtó bizottság:

● meghoz minden döntést sürgős ügyekben, amelyet nem lehet elhalasztani az elnökség következő üléséig
● előkészíti az elnökség üléseit
● felkérheti az elnököt vagy a bizottság egy tagját, hogy részt vegyen ülésen azért, hogy megtárgyalják a tevékenységeket és a vonatkozó pénzügyeket.

c) Az alelnök támogatja az elnököt.
d) Az ülésekről az értesítéseket az ügyvezető igazgatónak kell kiküldenie az elnök nevében.

2. ELNÖK

a) Az elnök az FCI törvényes képviselője. A szövetségre kötelező jellegű okiratokat, amelyek eltérnek a napi irányítás ügyeitől, az elnöknek alá kell írnia, vagy helyette az ügyvezetői bizottság külön küldöttségének.
b) Az ügyvezető igazgatóval együtt gondoskodik arról, hogy az elnökség döntései végre legyenek hajtva.
c) Sürgős esetekben bármilyen szükséges döntést meghozhat az ügyvezetői - és az elnökség nevében. Ezeket a döntéseket neki kell továbbítania jóváhagyásra az elnökséghez minél hamarabb.
d) Az FCI elnöke vezeti a közgyűlést, valamint az elnökség és az ügyvezetői bizottság üléseit. Ha állandóan vagy átmenetileg akadályoztatva van hivatalos tisztségének ellátásában, az üléseket az alelnök vezeti.

3. ÜGYVEZETŐ IGAZGATÓ

a) Az ügyvezető igazgató az általános titkárság vezetője és az FCI alkalmazottja. Jelentést kell tennie a tevékenységéről az elnökségnek.

b) Felelősséggel tartozik az elnökség és/vagy az elnök utasításai szerint:

● a közgyűlés és az elnökség által hozott döntések végrehajtásáért;
● az FCI számláinak irányításáért és felügyeletéért megfelelő módon;
● a közgyűlés, a végrehajtó bizottság és az elnökség üléseinél a jegyzőkönyvek összeállításáért;
● FCI levelezéséért;
● a szekciókkal, tagokkal, bizottságokkal való kapcsolatokért;
● az általános titkárság megszervezéséért;
● az általános titkárság személyzetének felvételéért és elbocsátásáért;
● jelentés készítéséért az általános titkárság tevékenységeiről és közérdekű statisztikák elkészítéséért a közgyűlésnek

4. ÁLTALÁNOS TITKÁRSÁG

Az általános titkárság végzi az FCI minden adminisztratív munkáját az ügyvezető igazgató irányítása alatt.

5. PÉNZTÁRNOK

A pénztárnok felügyeli az FCI minden pénzügyi és gazdasági ügyét az elnökség és a végrehajtó bizottság utasításai szerint, és érvényre juttatja az elnökség és a végrehajtó bizottság minden döntését.

C. AUDITOR

23. pont: az Auditor

Kétévente a közgyűlés megválaszt egy személyt és egy helyettest a teljes jogú tagok közül, aki ellátja az auditori feladatokat.
Az említett auditornak vizsgálnia kell egy hivatalos külső auditori jelentés alapján az éves mérleget, valamint a bevétel és veszteség számlákat akárcsak a könyvelést és be kell mutatni egy jelentést az elnökségnek és a közgyűlésnek. Az elnökség bármikor kérhet jelentést a fent megválasztott auditortól.

D. BIZOTTSÁGOK

Az elnökség kötelező és fakultatív bizottságokat állít fel.
Ezek a bizottságok, az FCI konzultatív testületei, az elnökségnek felelősek, és jelentéseket kell továbbítaniuk a tevékenységeikről.

24. pont Megjegyzések

a) Az elnökség határozza meg a kötelező bizottságok feladatait.
b) Bármelyik bizottság kérheti maximum két szakértő segítségét, ahol különleges természetű problémák ezt indokolják.
c) Minden bizottság az üléseiről készült jegyzőkönyveket és bármilyen más írásos jelentést kizárólag a tagjainak és az elnökségnek továbbít az ügyvezető igazgatón keresztül legkésőbb az üléstől számított hat héten belül.
d) Az elnökség engedélye nélkül a bizottságok nem publikálhatják a jegyzőkönyveiket más módon, kizárólag az FCI csatornáin keresztül.

25. pont Kötelező bizottságok: összetétel és választások

A következő bizottságok kötelezőek:

1. Jogi Bizottság
2. Tudományos Bizottság
3. Standard Bizottság

Ez a három kötelező bizottság maximum 6 tagból áll, akik közül mindegyiket a közgyűlés választ meg. A jelölteknek rendelkezniük kell egy olyan ország állampolgárságával, amelynek teljes jogú tagszervezete van az FCI-ben. Ezzel egy időben ők nem lehetnek az elnökség tagjai.
Országonként egy személy lehet a kötelező bizottság tagja, aki az FCI teljes jogú nemzeti kutyás tagszervezetének tagja.

Új tagok és leköszönő tagok csak akkor választhatók újra, ha támogatja őket a saját nemzeti szervezetük. A jelölteket négy éves hivatali időre választják. A 4 éves időszak 3 rendes közgyűlés közti periódus.

Halál, állandó rokkantság esetén vagy egyéb más ok miatt, amely akadályozza a kötelező bizottság tagját kötelezettségei ellátásában, az elnökség kinevez egy helyettest a fennmaradó hivatali időre.

26. pont Nem kötelező bizottságok: összetétel

a) A közgyűlésen minden tag és szerződéses partner megjelöli azokat a nem kötelező bizottságokat, amelyekben képviseltetni kívánja magát.
Az országos kutyás szervezet ezután kijelöl egy tagot minden bizottságba, amelyekben képviselteti magát. A kinevezett tagoknak rendelkezniük kell a szükséges végzettséggel és tudással a feladatuk ellátásához.
Az elnökség határozza meg a tagok és szerződéses partnerek által betartandó határidőt tekintettel a bizottságok listáira és a képviselők megnevezésnek előterjesztésére.

b) Minden közgyűlés után a bizottságok egy elnököt választanak a tagjaik közül. A bizottságban képviselt országos kutyás szervezet megnevezhet egy helyettest arra az esetre, ha a képviselője állandó vagy időszakos munkaképtelenség esetén nem tudja ellátni a feladatait. A nem kötelező bizottságok elnökei felelősek az ülések adminisztrációjáért (az ülésekre szóló meghívók és a napirendek kiküldésének kivételével).

27. pont Nem kötelező bizottságok: részvétel és szavazás

A társult tagok képviseltethetik magukat a nem kötelező bizottságokban, joguk van felszólalni, de nem szavazhatnak.
A szerződéses partnerek megfigyelőként részt vehetnek az üléseken, de nincs joguk szavazni vagy felszólalni.

28. pont Nem kötelező bizottságok: ülések összehívása

Az üléseket az illetékes elnökök hívják össze az ügyvezető igazgatón keresztül legalább két hónappal az ülés kitűzött dátuma előtt.


V. TISZTELETBELI ELNÖK ÉS TISZTELETBELI TAGOK


29. pont Tiszteltbeli elnök és tiszteltbeli tagok

a) A közgyűlés adományozhat tiszteletbeli elnöki és a tiszteletbeli tag címeket bárkinek, akik az FCI-nek érdemre méltó szolgálatot tettek.
b) Az elnökség teszi meg a javaslatokat.
c) A tiszteltbeli elnök vagy tiszteltbeli tag részt vehet a közgyűlésen megfigyelőként a saját költségén. Csatlakozhat a vitákhoz, de nem szavazhat.


VI. DÖNTŐBÍRÁSKODÁS


30. pont Választott bírói bizottság

a) Két teljes jogú / társult FCI tag vagy szerződéses partner közötti vita esetén a Jogi Bizottság három tagjából álló választott bírói bizottság hoz döntést, akik nem tartoznak egyik érintett félhez sem, és akiket az elnökség jelölt ki ebből a célból.
b) A választott bírói bizottság dönt a tagoktól / szerződéses partnerektől beérkező panaszokról olyan esetekben, ahol az FCI szabályait valamelyik fél megszegte.

31. pont Eljárás

a) Minden, az FCI teljes jogú / társult tagsággal rendelkező vagy szerződéses partnere jogosult panaszt továbbítani egy másik tag / szerződéses partner ellen az elnökséghez.
b) A panasz tárgya lehet bármilyen jellegű megszegése az FCI alapszabályzatának vagy ügyrendjének.
c) A panaszt az FCI ügyvezető igazgatójának kell elküldeni öt példányban az egyik hivatalos munkanyelven az írásbeli bizonyítékkal és minden szükséges dokumentációval együtt. Az ügyvezető igazgatónak meg kell kapnia a panaszt az esemény bekövetkeztének vagy a felperes számára ismertté válás időpontjától számított hat héten belül és bármilyen esetben az incidens után egy éven belül.
d) Az ügyvezető igazgató igazolja a panasz beérkezésének dátumát, és egy példányt küld a másik félnek, tájékoztatva, hogy joga van választ küldeni öt példányban a munkanyelvek egyikén három hónapon belül, amihez csatolni kell a bizonyítékként szolgáló dokumentumokat.
e) Ha az ügyvezető igazgató megkapta a választ, egy példányt küld a felperesnek tájékoztatásul, és haladéktalanul eljuttatja az aktákat az érintett felek összes dokumentumával a választott bírói bizottság tagjainak.
f) A választott bírói bizottságnak joga van megvizsgálni a bizonyítékokat, felhasználva minden eszközt, beleértve a meghallgatásokat, mielőtt döntést hoz.
g) A döntés írásban készül el minél hamarabb a munkanyelvek egyikén, és az ügyvezető igazgató haladéktalanul elküldi azokat a két érintett félnek.
h) A választott bírói bizottság dönt az alkalmazandó szankciókról. Elküldi a szankciót az elnökségnek és az érintett feleknek, akik fellebbezhetnek a következő közgyűlésen.


VII. PÉNZÜGYEK


32. pont FCI pénzügyi forrásai

Az FCI pénzügyi forrásai elsősorban az alábbiakat tartalmazzák:

● Tagsági és szerződéses partnerségi befizetések
● Önkéntes alapon befizetett összegek, mint adományok és hagyatékok
● Más források az FCI égisze alatt végzendő tevékenységekből

33. pont Számlák és költségvetés jóváhagyása

A mérlegek, a nyerség-veszteség számlák a folyó évre és a következő évi költségvetéshez december 31-én készülnek el minden évben. Az elnökség ideiglenesen jóváhagyja a mérlegeket, a nyereség-veszteség számlákat és a költségvetést és bemutatja az auditori jelentéssel együtt végleges ratifikáció céljából a következő közgyűlésen.


VIII. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK


34. pont Feloszlatás

Önkéntes feloszlatás esetén a közgyűlés kijelöl két felszámoló biztost és meghatározza a jogköreiket.
Önkéntes feloszlatás vagy bíróság általi kötelező feloszlatás minden esetében bármikor vagy bármilyen más ok miatt a megszüntetett szövetség rendelkezésre álló vagyona át lesz ruházva olyan szervezetekre, akik hasonló célkitűzéssel működnek, és amelyeket a közgyűlés kijelöl.
Csak a közgyűlés mondhatja ki a szövetség feloszlatását azzal a feltétellel, hogy a tagok kétharmada jelen van. Bármilyen feloszlatásról szóló döntés csak akkor kerül elfogadásra, ha a jelenlévő tagok egyhangúlag megszavazták.

35. pont Hatályba lépés

A közgyűlés által megszavazott döntések, az alapszabályzat módosításaink a kivételével, a közgyűlés által meghatározott időpontban lépnek hatályba. A közgyűlés bármely döntését az életbe lépéstől számított 90 napos határidőn belül meg lehet fellebbezni.

36. pont Díjazások

Az FCI-n belül minden iroda önkéntes alapon dolgozik.

37. pont Hivatalos és hiteles munkanyelvek

Az FCI hivatalos munkanyelvei az angol, francia, német és spanyol. A közgyűlésen ezeket használják.
Az angol a hivatalosan használt nyelv az elnökség ülésein. Angol a hivatalos és hiteles nyelv a jegyzőkönyveknél, a levelezésnél és a közleményeknél.
A belga hatóságoknak címzett dokumentumok franciául vannak írva.
Az FCI alapszabályzata, ügyrendje, a döntések és a közlemények a négy hivatalos munkanyelven kerülnek publikálásra.
Az alapszabályzatot és az ügyrendet érintő viták esetében a francia szöveg az irányadó verzió.

38. pont Előre nem látható esetek és vis major

Bármi, amiről jelen alapszabályzat nem rendelkezik egyértelműen, elsősorban a „Moniteur Belge” függelékében megjelent publikációk, arról az 1921. június 27-én kelt belga törvény III. fejezetének irányelvei intézkednek, amelyek a non-profit szervezetekről, alapítványokról és nemzetközi non-profit szervezetektől rendelkeznek.

Acapulco, 2007. május 22.

A vastag és dőlt betűs változtatásokat a 2009. október 6-i pozsonyi közgyűlés fogadta el.

Elnök Ügyvezető igazgató
Hans W. Müller Yves De Clercq