Nyílt levél a döntéshozókhoz és a magyar társadalomhoz...

enlius

/ #19 Re: Re: Re:

2013-10-13 17:59

#15: Csubaka - Re: Re:

Kedves Csubaka!

Elég elavult szemlélet a nemzeti vagyon újraelosztásához szükséges javak megtermelését a társadalom többi területével, nevezetesen az oktatással szembeállítani. A társadalom normális működéséhez a különböző rendszerek összehangolt munkája szükséges. Egyik nem létezhet a másik nélkül. Ebben a megosztott világban, ha még a társadalom különböző területeinek megosztása is fertőzi az életünket nem jutunk ki abból a gödörből , amelyben most vagyunk.

A társadalom nagy része nem látja a tanári munka lényegét. Azt hiszi, hogy egy tanár annyit dolgozik, hogy letanítja a kötelező óráit, aztán megy másodállású munkát végezni. Óriási tévedés. Miből gondolja, hogy egy tanár nem képzi magát ugyanúgy, mint egy mérnök, vagy technikus. Mi ugyanúgy figyelemmel kísérjük szakmánk újdonságait, mint más értelmiségi pályák dolgozói. Arról nem is beszélve, hogy közelező továbbképzéseken is képezzük magunkat. Sokunknak több diplomája van, ahogy Ön fogalmaz elöl-hátul diplomások vagyunk. Ja és nem volt béremelésünk 2008 óta és jövedelem növekedés most sem.Pedig ettől harsog minden média.

A kiváló minőségű oktatást nyilván némi iróniával említi, s igaza is van.Sajnos egyáltalán nem minőségi az oktatásunk, s az utóbbi egy-két évben tovább romlott. Nemcsak améltatlanul alacsony bérek rontják tovább a helyzetet, hanem az oktatásban a méltatlanul alacsony színvonalú munkakötülmények is. Ha egy mérnöki irodában színvonalas munkát várnak el a dolgozójuktól, biztosítják hozzá az eszközöket és a nyugodt munkakörülményeket. Ugyanez az oktatásról nem mondható el. Náunk 50 tanárra jut 4 számítógép, olyan, amelyet Önök már tíz évvel ezelőtt kidobtak. Azt várják tőlünk, hogy finn minőségű munkát végezzünk, s nekünk a legmodernebb technikai eszközünk a tábla, és a kréta, s van hozzá 35 gyerekünk. Miközben mi is tudunk a digitális tábláról, van is az iskolában kettő, de használni nem nagyon tudjuk még ezeket sem, mert ahhoz számítógépek és internet hozzáférés kellene, arra meg nincs pénz.