Petíció a férőhelyek miatt Dunakeszin


Vendég

/ #42 Petíció leadás

2011-04-15 22:56

Kedves Aláírók, szeretnélek tájékoztatni Benneteket, hogy ma reggel leadtam a Petíciót Dióssi Csaba polgármester úrnak és kb. 1 órát beszélgettünk, amit most megpróbálok röviden leírni.

Onnan indult a beszélgetés, hogy nem értette miért is gyűjtöttünk aláírást, írtunk petíciót. Bár elismert, hogy bölcsődei téren lenne mit javítani, az óvodai helyzetet kezelik folyamatos bővítéssel, iskolai férőhelyekkel pedig nincs és nem is lesz probléma.
Továbbá megkérdőjeleződött, hogy aki aláírta a petíciót nem-e csak politikai indítattásból tette, és megjegyezte, hogy reméli, aki aláírta annak van gyereke. További kérdés volt, hogy mi alapján írtuk amit írtuk, mert Ő statisztikákkal tudja az ellenkezőjét bizonyítani. Sajnos nekem statisztikám nincs, csak a Ti hozzászólásotok, véleményetek és a saját tapasztalatom.

Bölcsőde: a városnak két bölcsődéje is van, (igaz csak kb. 125 férőhellyel)viszont pl. Sajgótarjánnak, mint megyei jogú város egy sincs, és már a Bp. vonzáskörzetében lévő városokban sokkal rosszabb a helyzet, de mivel mi itt élünk nem igazán vígasztal, hogy van akinek ennél is rosszabb...Nem is egy új bölcsőde létrehozása, hanem a fenntartása kerül sokba, nagyon szigorúak a törvényi feltételek, így 1 bölcsődei férőhely havi ktg.e 100 e Ft, ezért az önkormányzat is családi napközi létrehozásában gondolkodik (tervezett helyszín a Posta u. óvoda környéke), én itt azt reagáltam, hogy szerintem a szülőknek teljesen mindegy hogy mi a neve, csak legyen.
Felvetettem, hogy társadalmi munkával, felajánlásokkal és egy havi 10-15 e Ft támogatással a szülők hozzá járulnának a családi napközi fenntartásához, segít-e ez, válasz: igen

Óvoda: az év elején Dunakeszin kb. 1400 óvodáskorú gyermeket tartottak számon, az óvodai férőhelyek száma több mint 1200, és a választási igéretükben tett 20 %-os növekedést már most az első éveben teljesítették, lásd megnyílik a Szt. Erzsébet Óvoda, amihez az önkorm. adta a +2 csoportra a pénzt, ma az óvodába járók 40%-a csak a törvényi kötlezettség felvettek, a többi 60% olyan, akit nem kellene a törvény szerint elhelyezniük. És olyan paradicsomi állapot sosem lesz, hogy mindenkinek legyen óvodai férőhelye. További bővítési lehetőség, ha a Bárdosi Iskola bizonyos oszályait áthelyezik egy most felújítás alatt lévő élületbe és az így felhabadult helyen lehetne még óvoda, de ez csak terv.

Iskola: nincs és nem is lesznek férőhelygondok, a törvény normatíva elvonással bünteti a 24 fő alatti osztályokat, tehát a céljuk, hogy úgy helyezzék el a gyerekeket, hogy kiegyenlítődjenek az osztálylétszámok, ugye a felső határ 30 fő, ez felsőtagozatban lehet 36 fő is,
kérdésem, hogyan fognak a gyerekek iskolába járni, ha egy messzebbibe kerülnek, az iskolabusz
beszerzése folyamatban van.

És az lenne a legjobb, ha megszülnénk a 3. gyereket és otthon maradnánk főállású anyának, itt megjegyeztem, hogy nem a munka hőse érdemre pályázom, de vmiből meg kell élni. (egyéként megnéztem, főállású anya 3 gyerkkel a legkisebb 3. évétől 8. évéig havi Br 28500,-, mint a gyes)

Tehát bízzunk abban, hogy a parlament elfogadja az új közoktatási törvényt és 3 év lesz az óvodai korhatár, és megvalósul az önkormányzati családi napközi, amihez remélem mi is hozzá tudunk tenni egy keveset. És a tervek nem csak tervek maradnak.

Mégegyszer köszönöm az aláírásokat.

Balogh Edit