Veszélyben a művészvagyon

KIMDSz elnöksége
Vendég

/ #13 KÉPZŐMŰVÉSZEK, IPARMŰVÉSZEK ÉS MŰVÉSZETI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETE

2011-03-31 10:39

Elnökségünk csatlakozik a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete (MAOE) Nyilatkozatához, amelyben tiltakozik a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány (MAK) vagyonának államosítása ellen.

Mint ismeretes, az egykori Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja (Alap) a műalkotás létrehozásához alapvetően szükséges, de egyénileg elérhetetlen, nagy értékű eszközöket kezelt. Olyan eszközöket, amelyek egyéni birtoklása ma is lehetetlen, vagy tulajdonlása leküzdhetetlen akadályokba ütközik. A Művészek közös munkájukkal mégis tovább gyarapíthatták. Működtetésük rendeltetésszerűen, gazdaságosan csakis a korábbi mintára, oszthatatlan tulajdon formában lehetséges.

1989-ben ez ellen a közös kezelésű, a műalkotás létrehozásának eszközeit jelentő vagyon, illetőleg működőképessége elleni támadás indult. Úgy tűnik, hogy e vagyont csaknem a rendszerváltás óta, a korábbi Alap-tagságtól elkülönítve kezelő MAK, egyszerű megszüntetésével e támadás a helyzet visszafordíthatatlanná tételével jutna nyugvópontra. Ami a Magyar Művészetet alapvető eszközeitől fosztaná meg.

A MAOE tagságában önként egyesült művészek a Magyar Művészek egymagában is döntő többségét képviselik. A fenti vagyon rendeletetés-szerű működtetésének magától értetődő biztosítékai, következetesen és világosan kifejtett érdekeik, kérésük figyelmen kívül hagyása nem fér össze a demokrácia alapelveivel.

Tisztelettel

Budapest, 2011. március 29.

Dr. Dobszayné Filvig Erzsébet Koffán Károly
titkár sk. elnök sk.

kimdsz@freemail.hu
www.muvesz-vilag.hu/kimdsz