A GEO-nak Székesfehérváron a helye!

D.G.

/ #16 első gondolatfoszlányok a hír hallatán

2013-05-29 18:34

Az alkoholistákról és a GNSS-technológia rejtelmeiről már minden elhangzott. Ahogy az is, hogy a képzés gyökere Fehérváron volt. Ez igaz, de a szellem egy része mégiscsak nyugat felől érkezett. Ezért is mondom azt, hogy "Sopron-Sopron sáros Sopron te vagy az oka mindennek".
DE: Hogy idevágó képzavarral éljek, éppen Sopronban kellene azt tudni, hogy egy ötven éve elplántált fát már nem lehet ide-oda tologatni vagy gyökerestől kitépni. Illetve lehet, de annak nyoma marad. Nyoma marad, mivel a kivágott Pirosalma fát megsínylené a város, a hallgatók és legfőképp az oktatók (Oktatóink, Oktatóitok), akik javarészt ezer szállal kötődnek a városhoz, és az utánpótlást nézve kötődni is fognak (és így van ez rendjén). Mégis ki várhatná el tőlük, hogy a Dunántúlon keresztbe-kasul ingázzanak, remek közlekedési feltételek között, vagy feladva mindent a Hűség Városába költözzenek. Még akkor is, ha a földmérés részben "cigányélet" is.

Most mindenki Sopron-ellenes, vagy legalábbis erre hangol a közhangulat. Igen, a szombathelyi főiskola kényszerű (?) "annektálásával" nagy lett az egyetem... és napjaink gazdasági helyzete nem kedvez sem a kis, sem az önállóan is működni képes intézményeknek. A működést persze nem az anyagi feltételekre értem, mert az lehetetlen, és a számok sem hazudnak. Ha hiány és adósság van, az nem tűnik el egykönnyen. Nagy valószínűséggel azonban Sopron nélkül a GEO sem lenne az, ami, vagy ahogy emlékszünk az ott töltött évekre, vagy ahogy a mindennapokban kamatoztatjuk az ott szerzett tudás( egy részé)t. Mert a tudás másik részét azt csak a gyakorlat adhatja, hogy ezzel mégiscsak válaszoljak az "alkoholistázó" fanyalgónak is. Remélhetőleg elegendő a tapasztalata és a szava azoknak is, akik komolyan lobbizhatnak, érvelhetnek a "fehérvári lét" mellett. Mert a mérnök a döntéseiről ismerszik meg, akár súlyos helyzetekben meghozandó felelősségteljes döntéséről is.
Ezért is bízom benne, hogy a döntéshozók is a jobbik eszüket veszik majd elő akkor, amikor kell és azért lesz még geós, aki berúghat az ős Fehérváron.
Kívánok a Kar dolgozóinak és a következő generációknak a nehéz időszak átvészeléséhez:
Jó szerencsét!