Az akác legyen hungarikum!
Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
#2886: Tölgy - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Nem lakom messze onnan, ismerem a vidéket, a tetőfám meg egyenesen onnan van! Egyrészt szenvedek az akác miatt, mert nem tudom kiírtani a kertemből, másrészt van egy akácosom, és használom is a fáját. Elég öreg vagyok már, és láttam tölgyerdő helyére akácot nőni. Egy gyönyörű, élettel teli erdő helyére csalánmező került. Na ezt nem kívánom az Őrségnek! Kiírtani (kiírtani = eltüntetni az utolsó szálig) senki nem akarja, azt csak sugalmazzák nekünk.
amit az E.U szeretne
Ne irtsuk az akácot
Pusztán csak azért, mert uniós tagország vagyunk?
Felháborító korlátozás..!
Re: Re: Re: Re: Re: Re:
Az akácot durván 250 éve telepítették hazánkba. A karrierje látványos, terjeszkedése töretlen. Mára kb. minden negyedik fa fehér akác. Nem sok ez? Érthető okokból telepíteni az egyszerű ember akácot akar - erre úniós támogatás is igényelhető - és (pl.) a bükk máris a vert mezőnybe kerül.
Re: Re: Re: Re:
Elolvastam az 1591-esben szereplő cikket. Ha van elfogult vélemény az akácról, akkor ez az. A kedvencem: "A 2009. évi erdőtörvény sorolta az akácot az idegenhonos fafajok sorába, és ezt a magyarországi erdész társadalom nehezen élte meg" Elég nagy baj lenne, ha egy közismert tényt nehezen élne meg az erdésztársadalom.
Az meg, hogy az akác invazív fafaj nem véleményes dolog. Nagyon meg lennék lepődve, ha a zalaiak igazgatója ilyen ostoba csúsztatásokat adott volna elő, amiket az újságíró leírt.
#2880: Tölgy - Re: Re: Re: Re: Re:
Megnézted a törvényt? Közterületre vonatkozik a korlátozás. Parkokra, utcafásításokra, ilyesmi. A külterületi erdőket, vagyis az erdőgazdálkodást és a mellékhaszonvételeket nem érinti. Ha az erdészet vagy Mari néni levágja az akácosát, akkor (hacsak nem védett területről van szó) minden további nélkül felújíthatja akáccal.
Nem hisztizni kell, hanem olvasni és értelmezni az olvasottakat. Régóta szükség lenne olyan pályázatokra, amelyekből a túl jó termőhelyeken lévő invazív fajokból (akác, zöldjuhar, amerikai kőris, bálványfa, késeimeggy) álló erdők őshonosokra történő lecserélését lehetne támogatni. Ez a rendelettervezet mgteremthetné ennek az alapjait.
Én elolvastam. Szerintem az újságíró a saját szájaíze szerint értelmezte az elmondottakat. Zárt bükkösben nincs esélye az akácnak, kivéve, ha azt a bükköst levágják, és van a közelben akác. Mert akkor bizony kemény munka visszaszorítani az akácot. És ugye nem alföldi futóhomokról beszélünk, hanem jó minőségű erdőtalajokról.
Szóval szerintem nem a kolléga hazudott, hanem az újságíró írta azt, amit gondolt a témáról, függetlenül attól, hogy mit mondott neki a szakember.
Dalolok én neked akácvirágzásról
Szépen szóló madár vidám daláról
Dolgos méhecske virágporzásáról
Akácfa virág bódító illatáról
Ó te gyönyörű akácfa
Kinek állsz most útjába
Kárpátokkal ölelt medence
Tavaszt köszöntő illattal lengedezve
Akácos út is megénekelve
Szép ének marad igazi lelke
Őt akarják elűzni a magyar tájról
Méhek zümmögnek nagy szomorúságról
Magyar földben mélyen a gyökered
Futó homok énekét te megkötötted
Fehér,lila virágoddal méheket etetted
Illatoddal az emberi lelket örvendeztetted
Azt akarják a szél a földünket elvigye
Ne csak a karvalyok,szarkák gyülevésze
Mi marad nekünk,ha már akácfánk sincs
Pedig a magyar földnek életet adó kincs
Nem,ezt nem lehet kiáltás nélkül
Akkorát kiáltani,még az ég is zöldül
Az akácfát azt ne,azt nem hagyom
Hát nincs bennetek könyörület,nincs irgalom
Fejsze éle kicsorbul rajtad
Éles fűrész ,ezt megsirassad
Megfájdul a foga,aki meri irtani
Szép erdeinket nem hagyjuk kivágni
Kárpátokból a kiáltás hozzám eltalált
Ne engedjétek kivágni a gyönyörű akácfát!!
Fogjuk össze érte,életét védve !!!
Új tavasszal virágba boruljon mindenki örömére
A hírt tavaszi szél üzenete hozta
Kárpátok bércei echót visszhangozta
Zümmögött hozzá millió méhecske kórusa
Védjétek meg az éltet adó akácfákat !!!!
Törjön bele fejsze éle,fűrész foga,mely belevághat.!!!
2O14.O2.17. Mosonmagyaróvár
Dáma Lovag Erdős Anna
Re:
Maradjunk az invazív fajoknál, ezen belül itt konkrétan a fehér akácnál! Fent említetteknek (azon kívül, hogy nem őshonos növények Magyarországon) semmi közük a petíció tárgyához. Azért azt a kérdést nem lehet megspórolni: miért hiszi Ön, és egy csomó ember azt, hogy az akácot "ki akarják írtani", mégpedig azért (és csak azért!), mert nem őshonos?
| This discussion has been closed. |