Petíció a BGF-KKK 2012. évi órarend változtatásai ellen.

Gubányi Gréta

#1 A cél

2012-12-19 23:35

Őszintén remélem, hogy sikerül elindítanunk a kommunikációt ezzel a petícióval az iskola vezetése és a diákok között! Közös érdek, hogy a lehető legjobb hatásfoggal dolgozzunk együtt, ez a célunk, ennek egyik eszközeként kérjük a régi órarend visszaállítását!
Kalmár Levente

#2 ok

2012-12-19 23:47

Az iskola mellett munkát is kénytelen vagyok vállalni, hogy fenn tudjam magam tartani. Mind e mellett vannak olyan dolgok is az életemben, amik a kikapcsolódásomat szolgálják, ha úgy tetszik a szellemi egyensúlyomat (hobbi, sport, szórakozás, pihenés). Lakóhelyemből adódóan (XIII. került) 1 órát kell utazzak, hogy beérjek az iskolába, tehát napi 2 órát vesz igénybe csak az, hogy ott lehessek, és hogy aztán a végén hazaérjek. Mivel sem a lakóhelyemet nem tudom egyik pillanatról a másikra megváltoztatni, se az életem részét képző, egyensúlyt teremtő dolgaimról nem vagyok hajlandó lemondani, hát még a munkámról, ami ahogy azt már említettem létszükség, NAGYON örülnék ha az órarend változása nem nehezítené meg még jobban a mindennapokat.

Vendég

#3

2012-12-20 00:15

Remélem összejön...
Nina

#4

2012-12-20 06:16

Bőven elég mindenki számára a 10 perces szünet míg átér az egyik épületből a másikba. Leginkább a tanároknak kell, mert ők viszont nem érnek be pontosan az órára. Különben is, ez nem gimnázium, hogy késést írnak és nem jár semmi büntetéssel, ha esetleg egy elméleti órán nem veszel részt, mert éppen kényelmes szeretnél megebédelni. Nagyon remélem, hogy összejön mert a következő félévben iskola mellett nyelvsuliba is kell járnom. Meg amúgy is nincs kedvem tovább bent lenni. Hajrá Hajrá! :)
.

#5

2012-12-20 07:16

Teljesen jo volt az eddigi felállás is.Odaértem egyik óráról a másikra 10perc alatt, ráadásul a 45perces ebéd szünet.20perc alatt is meg lehetett ebédelni, föleg ha nem volt oram utana. Ami pedig a legfontosabb, hogy emellett az orarend mellet meg reszmunkaidoben sem lehet dolgozni, hiszen van olyan ahol 2kor kezdodik a munkaido. Az eddigi rendszer teljesen tökéletes volt arra hogy meg otthon tudjak másnapra keszülni ha kell es élni is az iskola mellett.
Berger IStván

#6 Megterhelés

2012-12-20 10:04

Azért szeretném, hogy a jelen órarendi rendszer maradjon érvényben, mert így legalább viszonylag emberi időben ér haza, még akkor is ha este hatig van órám. Ennek oka hogy Komárom-Esztergom megyéből járok le Budapestre napi szinten és így az út, mivel átszállással kell elérnem a pesti buszt, kb. 2 órát vesz igénybe mind az iskolába és mind hazafelé menet egyaránt.
Így számomra igencsak nagy érvágás lenne ez az új rendszer. Arról nem is beszélve, hogy este 22:40-kor megy el az utolsó buszom Dág irányába, melynek elérésére legkésőbb a 21 órási buszt el kell érnem az Árpád Híd Buszvégállomáson, amennyiben ez nem sikerül, márpedig ha utolsó órába kell felvennem egy tárgyat ami bármikor megtörténhet, úgy kocsit kell hívnom ami újabb anyagi és fizikai megterhelés az otthoniak számára.
Mészáros Kitti

#7

2012-12-20 13:53

Nálam a fő ok,hogy iskola mellet dolgoznék is,de sajnos az új óra rend mellet egyeltalán nem fogok tudni mert a diákmunkáknál is heti két napot minimum dolgozni kell és hétfőtől péntekig.Ráadásul még sportolok is az iskola mellett ami sokszor segít az agyi felfrissülésben is,ha estig óráim lesznek egy napot sem fogok tudni edzeni. Illetve az is közrejátszik nálam , hogy az iskolától két órányira lakom így ha este fél kilencig órám lenne nagyon későn érnék haza mivel kilenckor indul az utolsó busz amivel könnyen haza tudok menni és ha mind ezek mellett van egy másnap reggel nyolcas órám,nem hiszem hogy úgy oda tudnám tenni magam ahogy azt szeretném. És emellé őszintén minden fiatal szeret szórakozni,kikapcsolódni a barátival és szükség is van rá,viszont egy ilyen órarend mellet sajnos ez esélytelen lenne.
Sóvágó Gabriella
Vendég

#8 Miért nehezítik?

2012-12-20 14:01

Sokan vannak úgy, mint én, hogy iskola mellett kénytelenek munkát vállalni, azért hogy fent tudják tartani magukat. Szeretném hangsúlyozni, nem megoldás a levelezős képzésre áttérni, mivel az órarend módosítás előtt, működött az iskola melletti munka. Százhalombattán élek, onnan járok be (1,5-2 óra) és a 11. kerületben dolgozom. Nagy szükség van arra az időre, ami most elveszik az új órarenddel. 20 perc alatt meg lehet ebédelni, még úgy is, hogy sor van az étkezdében.

viki

#9 v

2012-12-20 15:12

Nem akarok estig bent lenni, sem pénteken
külkeres

#10 több költség és diákszerv

2012-12-20 17:00

A pénteki fentmaradás egy vidékinek több költséggel jár, hiszen több rezsit és ételt kell így fizetnie. Továbbá sokkal nehezebb a diákszervi dolgokat is intézni ilyen órarend mellet és azt hiszem, hogy a diákszervi munka az iskola életében is fontos, sokaknak segít a tanulásban, szakmai tapasztalatok szerzésében.
Rozman Máté

#11 Mindennapos bejárás...

2012-12-20 17:31

Én bejárós vagyok, ráadásul Monorierdőről ami egy 1,5 órás utat jelent. Szóval minden nap összesen 3 órám megy el utazással és már így is van olyan órám, hogy 18:00-kor végzek és másnap 8:00-ra jövök. Ez maximum 5 óra alvást jelent tekintve, hogy tanulnom vagy készülöm is kell másnapra. Ebben segít, hogy pénteken nincs suli vagyis plusz egy nap pihenés ami pont kell mert csütörtök estére vagyok teljesen kimerült. Persze még csak meg sem említettem, hogy mivel vonattal járok ami khm...szokott késni ( igen a MÁV-ról beszélünk szóval akár órákat is késhet, ráadásul este 7-ről már csak óránként vannak vonatok) ami szintén hozzátesz a bejárás élményéhez.
Ezért igencsak jó lenne ha az új bevezetések egyike sem érvényesülne.
Szilágyi Rózsa

#12 Lyukas órák

2012-12-20 17:51

Véleményem szerint ez a változtatás részben indokolatlan. Az órák közti szünetek tökéletesen elegendőek. Az ebédszünet esetleg lehetne a jelenleginél hosszabb, de semmiképp sem 45 perc, legfeljebb 30, az is bőven elég lenne. Ami engem különösen rosszul érintene az a lyukas órák problematikája. Jelenleg is, ha az embernek van egy lyukas órája, akkor majdnem két órát, illetve az ebédszünet előtt/után két órát kell hogy eltöltsön az iskolában, ahol igen kevés lehetőség van leülni és tanulni (habár újabban az E.I. zsibongóban már több a "fotel"). Egy-egy ilyen lyukas órában az embernek épp nincs ideje se kedve hazamenni, mivel az iskola elhelyezkedése miatt igen messze van a többség otthona, illetve a belváros, ami általában a fiatalok célpontja szabadidejükben. A szünetek meghosszabbításával és az elkerülhetetlen lyukas órákkal csak még több időt kellene majd az iskolában tölteni, ami se nem kényelmes, se nem hasznos.
seguente

#13 ész érvek

2012-12-20 18:28

Marketing mester képzéses hallgató vagyok, és úgy gondolom, hogy ésszerűtlen lenne az órarend ilyen fajta megváltoztatása. A mi csoportunknak eddig is délután egykor kezdődtek az órái, és minden héten többször már estébe nyúlóan indultunk el a suliból.
Az új órarend teljesen értelmetlennek tűnik számomra, mivel véleményem szerint nincs szükség a szünetek elnyújtására, és arra, hogy így délután egy órától késő estig legyünk benn.
Sokan közülünk esti munkát végeznek (étterem, kávéház, mozi...stb), ezt a munkavégzést pedig ellehetetleníteni az új órarend. Remélem, közösen találni fogunk optimális, mindenki számára megfelelő megoldást.
Zöldi

#14 Idôhiány

2012-12-20 23:18

Sokan egy cipőben járunk, én személy szerint napi 3 és fél órákat utazom az iskola miatt. Az új órarend jelentősen megnehezítené az életemet, és itt én is azokra a napokra hivatkozom, amikor este 6-ig bent kellett lennem, és másnap reggel 8-ra kellett jönnöm. A változtatás számomra a munkavállalást és a megfelelő alvásmennyiséget is ellehetetlenítené. Remélem elegendő aláírást gyűjtünk majd, elvégre nagy részünk NAPPALIS diák (de nem csak a nappalisokat érinti ez a probléma).
senkise bántott

#15 Észérvek?

2012-12-21 17:44

Remélem, hogy összejön elég aláírás és elkészül a hivatalos petíció. Ekkor legalább 1000 ember vállalná névvel és aláírással, hogy igazából ő nem akar tanulni, nem azért van itt.

Roppant szórakoztató látni, hogy egyesek megpróbálják észérvekkel alátámasztani ezeket. De egyvalamit nem értek és szívesen venném, ha valaki elmagyarázná:
Egy átlagos ember 3-4 éves korától óvodába jár. Hétfőtől-péntekig.
6 éves korától általános iskolába, majd utána középiskolába/gimnáziumba. Hétfőtől-péntekig.
Amikor megkapja a diplomáját és elmegy dolgozni, akkor is hétfőtől-péntekig dolgozik egészen a nyugdíjig. (lehet ezért hívják a pénteket is munkanapnak és nem hétvégének, "elő-hétvégének", "kis szombatnak")
Akkor mi olyan rohadt különleges a főiskolai három évvel, hogy egyeseknek derogál pénteken iskolába járni? Őszintén érdekel erre a válasz. (Abba bele sem merek gondolni, hogy milyen lehetett a "mentális egyensúlya" az embereknek, amikor még a szombat is munkanap volt.)

Emellett egyesek azt mondják, hogy dolgozni kell mellette. Elismerem nem kevés a tandíj, hogy csak úgy meglegyen bárkinek. De ez a probléma nem olyan új, mint sokan hiszik. Már elég régen felmerült és náluk sokkal okosabb emberek rájöttek a megoldásra is: azóta ezt úgy nevezik levelezős képzés.
Az esti nyolcas óráktól már tényleg fulladoztam a röhögéstől. Én ha egy normál hétköznapon fél hat után szétnézek a Külker folyosóin nem túl sok embert látok, inkább attól félek rám oltják a villanyt, mert azt hiszik már nincs bent senki. Gondolom, ha órájuk lenne az embereknek, akkor a szünetben ilyen későn (?) látnám őket, de nem. Csak egy pár ember, akik többségében úgy is ÖTB-sek és önként vállalták. Ha pedig most sincs túl sok ember bent fél ötig/hatig, akkor az új órarenddel ki lenne ott fél nyolcig?

De ez az én véleményem. Mint mondtam remélem összejön a petíció és híre is lesz. Zseniális szalagcíme lenne ennek a sajtóban most, hogy sokan azért küzdenek, tüntetnek az utcán, hogy jövőre legyen állami támogatott gazdasági képzés:
"A külkeres diákok nem akarnak pénteken tanulni". Lehet a péntek le is maradna.

Vendég

#16

2012-12-21 19:44

1. Dunaújvárosból járok be a főiskolára, ami igen hosszadalmas folyamat, a nap végére szinte már alig marad energiám, így előnyösebb számomra, ha nem kell még az iskolában is fölösleges 15-20 perceket eltöltenem.
2. Ingázóként így is kevés óraszámmal tudok munkát vállalni, szünetek hosszabbítása esetén még kevesebbet.
3. Az oktatók is szoktak kényelmesen annyit késni, hogy pont beleférjen a szünetbe, amit el kell intézni.
4. Eddig is teljesen bevált az eddigi órarend, nem volt rá panasz, nem értem, miért kell változtatni, de nem hinném, hogy ez a hallgatók érdekében történik.
Engem se bántott senki

#17 Re: Észérvek?

2012-12-21 21:11

#15: senkise bántott - Észérvek?

Tisztelt "Senkise bántott"!

Tudod, ha az embert valamihez hossászoktatják, akkor arról nehéz leszoktatni, és hiába vannak még egyének az új helyzetnél is rosszabb helyzetben, az ember mégis kudarcként éli meg a vele történteket ha rontanak a megszokott körülményein. A külkeres diákok nem bojkottálják a pénteken való tanulást, hanem ezt a pénteket arra használják fel, hogy tudjanak tanulni! Személyszerint én, budapest vonzáskörzetéből járok be az Iskolába, ami azt jelenti hogyha 8-kor van óránk akkor a 6:30-as vonattal kell induljak az iskolába, és ha nem késik a vonat akkor éppen beérek. A 6:30-as vonat eléréséhez 6:00-kor kell elinduljak otthonról, amihez a legoptimistább számításaim szerint is fel kell keljek 05:30-kor. Ha este 18:00-ig vagyok bent az eddigi órarend szerint akkor talán 8-ra hazaértem de előfordul hogy csak fél9-re, ez az átszállások szerencsés mivoltától függ. Ha 18:45-ig fog tartani az óra, ami eddig 18:00-ig tartott az az én esetemben annyit jelent, hogy minden esetben, szerencsétől függetlenül fél10-re fogok hazaérni. Ilyen időbeosztás mellett, én igenis örülök neki, hogyha nem kell pénteken iskolába mennem, és esetleg meg tudom írni a következő hétre feladott házifeladataimat, tudok készülni a ZH-hétre, esetleg nyelvórákat tudok venni ha van rá lehetőségem,  ki tudom takarítani a szobámat és ne adj isten még egy filmet is meg tudok nézni, ("ja de olyat egy főiskolás nem csinálhat, ő csak tanulhat, dolgozhat és örüljön hogy fizethet azért hogy tanulhasson") 

Hétközben semmi másra nincs időm minthogy napi 4 órát utazok, és iskolában vagyok! Ne engedjük hogy rontsanak ezen a helyzeten! Szeretem a Külkert, és nem akarok emiatt más intézménybe járni!

A levelezőt pedig nem azoknak a diákoknak találták ki, akik zsebpénzt, vagy esetleg a külön nyelvórákra, korrepetálásra és egy egy hétvégi kikapcsolódásra valót keresik meg részmunkaidőben, hanem azon felnőtteknek akiknek nem ad enni otthon senki hogyha nem dolgoznak, akár gyerekük is van, de mégis ambiciót éreznek, hogy tanuljanak és jobb pozicióba kerüljenek a társadalmi ranglétrán! Minden tiszteletem az övéké!

senkise bántott

#18 Re: Re: Észérvek?

2012-12-21 22:03

#17: Engem se bántott senki - Re: Észérvek?

Pontosan tudom milyen bejárónak lenni. 10 éve vagyok bejáró Budapestre, napi 2*2óra utazással. Amikor középiskolás voltam, minden reggel 8-re kellett járni, minden reggel fél hatkor kellett kellnem. És pontosan ezért tudom, hogy ugyan nem kellemes, de meg lehet csinálni, ez nem a világvége. Aki ilyan helyen lakik és mégis ezeket az iskolákat választotta, az tudta mit csinál.

Emellett még a Külkeren nem is kell minden nap 8-ra járni órára. Valamint nem is kell bent maradni este 6ig. Három éve, amióta ide járok hetente legfeljebb egy órám volt este hatig és ezeket is át tudtam volna rakni korábbi órákra, ha akarom. Heti egy alkalmat bőven ki lehet bírni. Egyedül az ÖTB (pld. a szakfordító) a kivétel, ők tényleg gyakran sokáig maradnak, de senkit sem kényszerítenek arra, hogy oda jelentkezzen.

Érdekelne, hogy melyik az a szak, ahol reggel 8-tól este 6-ig minden nap bent kell lenni. Ha pedig nem kell, akkor hogy lehet az, hogy semmi másra nincs időd? Túlzol, mint ahogy itt majdnem mindenki. "pénteken be kell járni és akkor lehetetlen hétvégére hazamenni" meg a többi gyöngyszem. Napi 30-35 perccel többet kéne lenni az iskolában és egyből mindenki eljátsza a nemzethalált.

Azoknak akik munkára hivatkoznak mindig, amikor nem járnak órára, amikor nem jönnek vizsgázni, amikor beadandó határidő közeleg, azoknak tényleg a levelező tagozat való. Ha valaki zsebpénzre valót akar megkeresni, azt tegye meg nyári munkával, vagy esti műszakban. A nappali tagozatos diák főállású diák. Érdekelne melyik jövőbeli munkahelyen tűrnék el, hogy nem tudod elvégezni a munkád, mert egy másik munkahelyre akarsz menni mellette dolgozni.

Én támogatom az új órarendet, mert 10 perc nem elég arra, hogy az ember elmenjen a mosdóba, hogy keresztülverekedje magát a tömegen egy rekordhosszú épületen és megegye azt az egy rohadt szendvicsét, amit meg akar enni. Én megértem, hogy ha valakit plusz fél-háromnegyed óra zavar és kellemetlenül érint, de azt hogy emiatt a világvége jönne el egyesek életében, azt már nehezen.


Vendég

#19 Re: Re: Re: Észérvek?

2012-12-21 23:38

#18: senkise bántott - Re: Re: Észérvek?

Sajnálom de nem hiszem el neked hogy napi 2*2 órát utazol, és emellett kiállsz az új órarend mellett. Ilyen nincsen. Én nem azért fizetek hogy ne járjak be órákra, és igenis ha benne van az órarendemben az este 6-os óra akkor be akarok menni rá, mert a könyvből el tudom olvasni anélkül is hogy főiskolára járnék! És képzeld el nekem nem mind1 hogy a 18:38-as vagy a 20:21-es vonattal megyek haza. Nem mind1. Bőven elég volt az a 10 perc mindenre, illetve bejárósként előfordul hogy a vonat miatt hamarabb odaérek, ami ugye veled is hogyha bejárós vagy. Az ügyes bajos dolgaink elintézésére bőven elegendő ez az idő, sőt nekem még könyvtárlátogatásra is futja belőle, nemhogy étkezésre, TO-ra, wc-re.

Nemtetszik

#20

2012-12-22 00:10

Hadd legyek én az a példa, aki nem bejárós. Egy utazás 3 óra az életemből vasárnap, egy pedig amikor épp haza tudok menni. Persze senki nem mondja, hogy járjak haza hetente, de ez is olyan dolog, hogy azt az 1600 Ft-ot, amit jegyre költök, az otthonról hozott ennivaló tudja kompenzálni/ennyit ugyanis lazán elköltök egy heti kajára fent-és akkor csak tartós-konzerv/ Vagyis érdemes hazajárnom. Nem vagyok koleszos, az albérletem havi 30 rugót kóstál. Persze, köszönöm a szüleimnek, hogy a nem kevés anyagi áldozat mellett még minden hónapban támogatnak, de az nem sokra elég (albi, bérlet, basic needs, pofátlan meg nem vagyok, többet nem kérek annál, ami feltétlen szükséges).
Szerettem volna dolgozni Pesten is, de már most is kaotikus az órarendem, hogy sehol nem fogadtak volna, mert hétvégét és két hétköznapot kellett volna vállalnom. Ebből lett volna az egyik péntek. Na de ha kövi félévben még ezt is az iskola birtokolja, az esélytelen nyugalmával hajíthatom ki az egészségügyi könyvet :S. És a félretett zsé meg csak apad.

Vendég

#21 Egy családos

2012-12-22 09:37

Teljes mértékben egyetértek a felsorolt pontokkal. Mivel az étkező kicsi, esélytelen ott megebédelni. A hosszabb szünettel a környéken található boltok forgalmát növelnék, mert lenne idő más kifőzdében ebédelni. Eddig is futnom kellett a buszhoz mindennap, hogy kiérjek időben Újpestre a gyerekeimért. Ezzel a változtatással nem tudom, hogy fogom megoldani. Sajnos az általános iskolák és az óvoda hatkor bezár. Természetesen, ezt én választottam magamnak ezért nekem kell megoldanom, de hihetetlenül frusztráló 10-40 vagy esetleg lyukasóra esetén 15+90+15 percet (2 órát!!!) várni.
*

#22

2012-12-22 11:21

Nekem, és szerintem sokan másoknak nem a pénteki tanítással van baja. Amióta ide járok majdnem mindig volt 1-1 órám pénteken, ami miatt ugyanúgy Pesten kellett maradni. Ha a pénteki tanítás a cél, azt nagyon egyszerűen el lehet érni az előző órabeosztással is. Én azt nem értem, miért kell ehhez meghosszabbítani a szüneteket, és egy irreálisan hosszú ebédidőt kitalálni. Ha annyira kell a pénteki tanítás, akkor legyen! De a régi órabeosztások mellett. Akkor töröljék el a mostani utolsó órákat, ha annyira fontos, hogy csak 5 óra legyen egy nap, és menjen haza mindenki fél 5-kor minden nap.

Szóval aki nem értené, nem a pénteki tanítás miatt írtuk alá ezt a petíciót, hanem az ésszerűtlen szünetek miatt, ami miatt a bejárósok nagyon nehéz helyzetbe kerülnek. Ha csak egyszerűen órákat hirdettek volna meg péntekre, biztos vagyok benne, hogy nem lenne ekkora, vagy egyáltalán nem lenne felháborodás.
T

#23

2012-12-22 15:23

Bejárósként több mint 4 órát utazok...szóval remek megoldás lenne, ha visszaállna minden a régi jól megszokott helyére! :)
Vendég

#24 Csakhogy beleszóljak a vitába:

2012-12-22 16:22

Az órarend-változtatás mellett azt a gyakorlatot is megváltoztatják, hogy hétfőn és pénteken szinte alig látni bárkit a portásokon kívül az épületben, rendesen lesznek órák. (nem csak egy-egy)
Így mivel több óra nem lesz csak egyenletesebben elosztva, aligha lesz bárki is este 8-ig az iskolába kényszerítve, sőt talán még 4-5-ig sem kell majd bent ülni, de be kell járni minden nap hétfőtől-péntekig, mint minden rendes munkahelyre.

#10-es hozzászólónak:
Diákszervesnek lenni nem kötelező, hanem az iskolai feladatok mellett pluszban lehet végezni. Amennyiben nem tudod az iskolával összeegyeztetni, nem kell csinálni.
Én sem értek egyet

#25 Kedves #24-es hozzászóló

2012-12-22 22:40

Az órák jobb eloszlását nem érzékelem, hétfőn és pénteken egy darab órám sincs, cserébe szerdán reggel 9.40-től 17.00-ig vagyok benn, csütörtökön 8.00-tól 18.45-ig (ha sikerül beférnem az első órába, mert a másik ugyanebből 20.30-ig tart, mert utána tartják). Akkor hogy is van ez?

Elméletben lehet, hogy jól hangzik a dolog, de a gyakorlatban eddig sem működött. Eddig is voltak órák hétfőn is, meg pénteken is, és voltunk páran, akik igenis bejártak ezekre az órákra. A többiek meg magukra vessenek, megoldották másképp, vagy csak egyszerűen dolgoztak, mert dolgozniuk kell! A levelezős megoldás meg szintén pénzbe kerül, ráadásul az ehhez járó diákigazolvánnyal nem lehet annyi kedvezményt igénybe venni, mint a nappalis diákkal, és inkább hagy ne hasonlítsunk össze egy nappali és egy levelezős diplomát.

A tanárokat kellene végre tájékoztatni, hogy tartsanak az eddigi órarendbeosztás mellett órát pénteken és hétfőn is (bár ahogy mondtam, ez eddig is így volt), és az órákat kezdjék és fejezzék be pontosan, mert akkor elegendő a 10 perces szünet. Az étkezést eddig mindenki meg tudta oldani, tudtommal senki nem halt még éhen, és nincsenek étkezési zavaraik sem.