Petíció, katt és szavazz! - Idegenvezetők a ingyenes múzeumi belépésünkért mozgalom


Vendég

#1

2015-02-05 16:05

Hiába potyázni mindenki szeretne... csakhogy a múzeumokat a belépőkből tartják fenn.


Vendég

#2

2015-02-05 18:55

Az előző hozzászólótól nagyon "korrekt", hogy nem vállalja a nevét - ez sajnos itthon jellemző magatartás. + A hozzászólás tartalma is csak őt minősíti.

Várday Dorka


Vendég

#3 Re:

2015-02-06 08:35

Nem potyázni akarunk, hanem felkészülni a munkánkra, illetve bevinni a vendégeket. Minél többet tudunk az adott múzeumról, annál nagyobb elánnal tudjuk ajánlani a turitáknak. A nagyobb forgalom generálása a múzeumok érdeke, a mi érdekünk pedig, hogy a turistáink elágedetten térjenek haza és vigyék az ország jó hírét#1: -  

 


Vendég

#4 Re: Re:

2015-02-06 08:44

#3: - Re:  

 Ma már a neten minden megtalálható és léteznek könyvek is. Esetleg ingyen olvasójegyet minden könyvtárba?

Szánalmas kifogások!

Glasner Gábor

#5 Re: Re: Re:

2015-02-06 08:53

#4: - Re: Re:  

 Kedves Kekeckedő Névtelen Polgártárs!

Hát persze, hogy ott van minden a neten.

Kérlek keresd ki nekem, hogy melyik teremben mi található a Terror Házában (tudod, ha az ember vezeti a vendéget, nem egyszerűen azt kell tudni, hogy mi történt 1945/1956-ban, hanem azt, hogy mit láthat az adott termekben, tárlókban), mely művek (és hol) találhatóak a Nemzeti Galériában, ill. hogy mely latin kifejezéseket nem árt fejből tudni, ha a Semmelweis Múzeumba látogató vendégeknek kell mesélned.

Egyébként ne erőlködj: ezeket így sosem fogod megtalálni, lévén sajnos nincsenek fent a neten, ezt csak a helyszínen tudod megtanulni. Már ha akarod egyáltalán.

Üdv

Glasner Gábor


Vendég

#6

2015-02-06 13:54

Jó, sőt remek, követendő javaslatnak tartom Thurnay Bori írását: szerintem is az "Illetékes hivatalunk"-hoz lenne a legjobb fordulni egy hasonló támogatásért! Minden esetre hálás köszönet a fáradozásaitokért! J. Miklós


Vendég

#7

2015-02-06 14:37

Igen, régen várunk erre!
Turcsányi Andrea
TWINS Travel Service Kft.

Vendég

#8

2015-02-06 14:58

Támogatom a kezdeményezést, de a MISZ-be nem kívánok belépni. Nem látom az összefüggést...ha valaki esetleg elmagyarázná, miért támogassak egy impotens szakmai szervezetet...

 


Vendég

#9

2015-02-06 16:58

Teljesen egyetértek és maximálisan támogatom a magyar idegenvezetők ingyenes belépését múzeumokba,kiállításokra!Akülföldi újságíró nevetve kiváltotta előttem a 0 Forintos jegyėt,besétált a Szépművészeti Múzeumba és én már inkább nem is mondtam,hogy idegenvezető vagyok és a kiállítãst nem csak a magam örömére szeretném megnézni csöndben felháborodva vettem meg a 3.500 Ft. os jegyet ,,nagyon ciki,hogy mėg mindíg nincs megoldva ez a probléma!
Juhász Nóra
Vendég

#10 Idegenvezetők az ingyenes múzeumi belépőért

2015-02-06 20:23

Támogatom a kezdeményezést, márcsak azért is ha dolgozni megyek egy múzeumba akárcsak 3 vendéggel, ne kelljen már nekem is fizetnem! :-(

Továbbá nem tudom ki miért találta ki h ezért nekem a MISZ-be be kéne lépnem? Mi az összefüggés egy tetszhalott szervezet és a jelen akció között? Miért és mire fizessek 7.000 Ft-ot akárcsak évente nekik?...

Az OIC egy valóban működő ingyenes szervezet, ráadásul szakmai programokat is szerveznek és valódi munkát is közvetítenek!

Őszintén szólva az egész MISZ mehetne a fr...ba!

 

Juhász Nóra - idvez.

JK

#11 Petíció

2015-02-06 20:25

Egyetértek és támogatom!


Vendég

#12

2015-02-06 22:13

Teljesen egyetértek!!!

Vendég

#13

2015-02-06 23:36

Természetesen örülök a kezdeményezésnek és teljes meggyőződéssel támogatom azt.

Egyúttal arra kérek mindenkit, hogy ne húzza fel magát a szándékos provokátorok kétségbeesett erőlködésén. Ők soha nem fogják érteni, azt hogy mi ezt miért csináljuk...

 

Izsó István

Idegenvezető

 


Vendég

#14

2015-02-09 11:33

Régen kérjük és várjuk ezt a kedvedvezményt,
és nagyon örülnénk, ha országosan minél több
muzeumban lehetöség lenne az ingyenes látogatásra.
Remélem, hogy ez beláthato idön belül megvalosul.
üdvözlettel Mag Éva - régi !!! idegenvezetö
Idegenvezető

#15

2015-02-09 15:13

Nagyon sokszor kértük ezt a lehetőséget, de nem magunk léptünk, hanem rábíztuk a MISZ-re. A MISZ mindig csak negatív válasszal állt elő. Sajnálatos, hogy olyan a szervezet, amely nem tudja a tagság érdekét képviselni, és képtelen új tagok toborzására. Azoknak van igazuk, akik impotens szervezetként minősítik a MISZ-t. Sz.A.


Vendég

#16

2015-02-10 12:37

Csatlakozom a kezdeményezéshez. Barcelonában a magyar guide igazolvánnyal ingyenesen járhattam be a múzeumokat.., itthon nem. Saját költségünkre ismerkedünk meg- az aktuális munka előtt- a múzeumokkal, tárlatokkal.Érdekes, hogy a pedagógusok és az újságírók kapnak kedvezményt, de az idegenvezetők nem,;akik valójában a várost és annak értékeit mutatják be a hazai- és külföldi vendégeknek... Köszönöm a petíciót. Annyira jó lenne, ha oly sok év után errdménnyel járna ez a kezdeményezés!! 

Solymár Eszter, finnes idegenvezető

 

 


Vendég

#17

2015-02-10 14:30

Egyetértek és támogatom a kezdeményezést. Remélem sikerrel fog járni.

Simon Lajos, idegenvezető

adófizető

#18 A belépő egy levonható költség!

2015-02-12 10:59

#5: Glasner Gábor - Re: Re: Re:  

 Az idegenvezetőne illene felkészülni úgy, hogy szépen vesz egy jegyet magának, mint minden normális, nem potyázni akaró emberke, fogja magát, körbe jár, jegyzetel, felkészül, majd utána akar pénzt keresni.

A kérés akkor lenne valóban jogos, ha nem kérne pénzt az idegenvezetésért, de így a belépő egy olyan költség, amit elszámolhat. Kérjen róla számlát! Mert gondolom az idegenvezetésről is törvénytisztelő állampolgárként ad és szépen bevallja, majd befizeti az adóját is.

adófizető

#19

2015-02-12 11:04

Kedves Idegenvezetők!

Akkor, hogy pontosan értsük egymást:

Önök azzal szeretnék csökkenteni a költségeiket, hogy ne kelljen jegyet venniük a múzeumokba, kiállításokon?!

A belépő, mint olyan, egy egyszerű költség a tevékenységüknél, kérjenek róla számlát és az adóbevallásnál költségként el lehet számolni. Ne az adófizetők pénzéből próbáljanak potyázni!

Gondolom mind becsületes, törvénytisztelő állampolgárok, valamennyi szolgáltatásról becsületesen számlát adnak és ezt fel is tűntetik az adóbevallásukban. Ha nem, akkor mélységesen szégyelljék magukat!

Ha igen, akkor egyszerűen a belépőkről számlát kell kérni és el kell számolni költségként és teljesen felesleges mondvacsinált indokokkal kibújni a belépőjegyek megvásárlása alól.

Glasner Gábor

#20 Re: A belépő egy levonható költség!

2015-02-12 22:26

#18: adófizető - A belépő egy levonható költség! 

Kedves adófizető!

Látom, sokat ért a szakmánkhoz, ill. a múzeumok beléptetési előírásaihoz. Az elgondolása egyébként nem rossz, de írok azért egy pár konkrét problémát:

- a legtöbb kolléga KATA adózási körbe tartozik (lévén nagyjából semmit sem tudunk egyébként az adóból leírni, mint a legtöbb szellemi szolgáltatást végző vállalkozó) - így viszont nem elszámolható a múzeumi belépő sem

- a múzeumok alapvetően mindenkinek, akinek a szakmájához tartozik a belépés, ingyenes jegyet biztosít. Ez alól nagyjából csak az idegenvezetők a kivételek.

- sok múzeum bizony nem csak akkor kér belépti díjat az idegenvezetőtől, amikor az szakmai felkészülése ügyében megy be, hanem akkor is, amikor - a munkáját végezve - vendéggel megy be a kiállításra. Ez nagyjából olyan, mint amikor a vonaton a kalauznak is kell jegyet váltania, hogy ellenőrizhesse az utasok jegyét, a múzeumi őrnek belépőt kell váltania, hogy őrizhesse az épületet vagy épp a villamos vezetője lyukaszt magának jegyet, mielőtt beülne a saját maga vezette járműbe

Nem kérem, hogy értse meg ezek után, hogy miért igényeljük ezt a kedvezményt (mely egyébként a múzeumoknak pénzbe nem kerül), hiszen ön csak azt nézi, hogy valaki olyan előnyhöz jutna, ami Önnek nem jut, ami ugye minimum szemétség. Ez van, tisztelt adófizető, ilyen az élet.

További sok sikert a nevenincs háborgásaihoz, üdvözlettel

Glasner Gábor, aki ugyancsak adófizető polgára Magyarországnak


Vendég

#21 Re: Re: A belépő egy levonható költség!

2015-02-12 23:43

#20: Glasner Gábor - Re: A belépő egy levonható költség! 

 Köszönjuk Gábor a válaszodat sok száz idvez nevében is:))

Posch Monika

Felháborodott

#22 Re: Re: A belépő egy levonható költség!

2015-02-13 12:26

#20: Glasner Gábor - Re: A belépő egy levonható költség! 

 Ön nem érti adófizető felháborodását, ami egyébként jogos. Ha Ön vendéggel megy, ezt nem szívjóságból teszi, hanem vastagon megkéri az árát. Vetessen a vendégével két belépőt és meg van oldva a problémája. 

A példái meg sántítanak, de nem kicsit! A kalauz, a villamos vezető, a múzeumi őr az adott cég alkalmazottai, így nyilván nem kell belépőt vennie, Ön viszont ellentétben velük a saját javára végez kereső tevékenységet, de elvárná, hogy a belépőjét elengedje egy másik cég, aminek semmi haszna nincs a dologból, sőt még bevételt veszítene az Ön meg nem vásárolt belépőjével. 

Akárhogy is csűri-csavarja, igaza van az előttem szólóknak, ez az egész a potyázásról szól mások - magán múzeumok esetén a tulajdonos, állami, önkormányzati tulajdonú múzeumok esetében pedig a költségvetés, rajta keresztül pedig az adófizető állampolgárok - kárára akar a saját kereső tevékenységéhez jogtalan előnyre szert tenni. Ne szépítse a dolgot!

A kérés pont olyan, mintha az örömlányok követelnék, hogy ezentúl ne kelljen kifizetniük a motelszoba árát, mikor a "szakmájukat" folytatják.

Az ország fele nyomorog, a kórházakban nincs gyógyszer és eszköz, Önök pedig erre herdálnák az adófizetők pénzét. 

Glasner Gábor

#23 Re: Re: Re: A belépő egy levonható költség!

2015-02-16 10:38

#22: Felháborodott - Re: Re: A belépő egy levonható költség! 

 Kedves Újabb Névtelen Felháborodott (érdekes: Ön miért nem vállalja a nevét?)!

Hogyne érteném a névtelen adófizető felháborodását - csak épp nem adok igazat neki.

Ön azt állítja, hogy nem szívjóságból vezetjük a vendégeinket. Így igaz. Ahogy a villamosvezető, a múzeumi teremőr és a kalauz sem szívjóságból dolgozik - mégsem kell azért fizetniük, hogy hozzáférjenek ahhoz a helyhez, ahol dolgozniuk kell.

Ön úgy gondolja, hogy a múzeumnak semmi haszna sincs abból, ha én a vendéget beviszem hozzá. Nyilván nem, a vendég ingyen megy be... Az, hogy a múzeum bevételt veszít ugyancsak nevetséges: hiszen ha az idegenvezető nem hozná a vendéget, akkor nem csak az idegenvezető díját nem kapná meg, hanem a vendégek jegyeinek árától is elesne.

Mellesleg: tessék ennyi pénzért támadni az újságírókat, pedagógusokat, parlamenti képviselőket, stb. is - ők ugyanis ingyen mehetnek be a múzeumokba, lévén a szakmájukhoz tartozik. De félreértés ne essék: mi nem vagyunk annyira agyilag leárnyékoltak, hogy azt kívánnánk, hogy pl. egy pedagógus ne mehessen be ingyen a múzeumba - csak annyit kérünk, hogy a meglévő elv alapján vegyék egyenrangúnak az idegenvezetést is.

Egyébiránt pedig megnézném az Ön arcát, amikor egy külföldi városlátogatás során a helyi idvez elkezdene kalapozni, hogy dobják már össze az ő belépti díját is, mert hiába a csoport, amit hoz, őt nem engedik be ingyen. Megnyugodhat: ilyen elő nem fog fordulni, lévén más országokban az idegenvezetők ingyen mehetnek be a múzeumokba, ha csoportjuk van, akkor ez sosem lehet kérdéses.

Az utolsó mondata a szép magyar populizmus tipikus példája, nem kívánnám kommentálni.

Üdvözlettel a névtelenség mély bugyrai felé

Glasner Gábor


Vendég

#24 Re: Re: Re: Re: A belépő egy levonható költség!

2015-02-16 11:23

#23: Glasner Gábor - Re: Re: Re: A belépő egy levonható költség! 

 Ezen a fórumon pont az a lényeg, hogy zaklatás nélkül, nicken elmondhassák a véleményüket az emberek. 

A pedagógus nem abból él, hogy csoportokat vezet, másrészt, mint tudjuk ez az állami feladathoz tartozó oktatás része, nem vállalkozási tevékenység.

Jogos a fetnit hozzászólók ellenvetése! 

Szerintem elég volt abból, hogy mindenki a költségvetés terhére szeretne potyázni, főleg egy jövedelemszerző tevékenység folytatásához.

 

Szabó Piroska

Glasner Gábor

#25 Re: Re: Re: Re: Re: A belépő egy levonható költség!

2015-02-17 16:51

#24: - Re: Re: Re: Re: A belépő egy levonható költség! 

 Kedves Szabó Piroska!

Először is köszönöm, hogy vállalta a nevét - őszintén szólva nem értem, hogy mások miért nem teszik ugyanígy. Nem hinném, hogy bárkit zaklatnának emiatt (én eddig ilyet itt nem tapasztaltam).

A pedagógus és az idegenvezető között ez ügyben egyetlen különbség van: a pedagógus (nagy általánosságban) alkalmazotti státuszban van, az idegenvezető (nagy általánosságban) vállalkozóiban. Nem azért, mert mi ne szeretnénk fix fizetést vagy életpályamodellt - csak éppen úgy alakult, hogy itthon a rendszerváltással gyakorlatilag minden kollégát belekényszerítettek a vállalkozói létbe. Az idegenvezető nem azért vállalkozó, mert azt választotta, hanem mert nincs olyan cég (utazási iroda), aki ma alkalmazottként tartaná őket.

Namármost azért, mert minket vállalkozásba kényszerítettek arra hivatkozni, hogy ez "jövedelemszerző tevékenység" kicsit ugye érdekes. A pedagógus (meg az újságírók, stb.) ugyanúgy
- foglalkozásukból kifolyólag kell múzeumba menjenek
- fizetést kapnak (igaz más-más forrásból) a tevékenységük végzéséért

Üdvözlettel

Glasner Gábor