Ne legyen kötelező óvodába vinni a gyermeket koronavírus-járvány idején

 A koronavírus-járvány elsősorban a kontaktszámok csökkentésével, maszkviseléssel és magas szintű személyi higiéniával tartható kordában, a kormány november 11-én életbe lépő, drasztikus intézkedései is ezt célozzák.

 „Viseljünk maszkot”, „tartsunk távolságot”, „kerüljük a zárt tereket”, ”kerüljük a személyes érintkezést”, „ne nyúlkáljunk az arcunkba, a szánkhoz”, „rendszeresen mossunk vagy fertőtlenítsünk kezet” – most a csapból is ez dől.

Egy óvodás ezeket biztosan nem fogja betartani, ezért az óvoda a koronavírus ideális terjedési terepe. Mindezt tetézi, hogy a COVID-19 betegség a gyermekeknél, fiataloknál 80 százalékában tünetmentes. Magyarán, ha a COVID-19 betegség bekerül egy óvodai közösségbe, észrevétlenül terjedhet tovább a gyermekek körében, akik aztán továbbadhatják a vírust testvéreiknek, szüleiknek, nagyszüleiknek.

Érthető, hogy az óvodák működését ennek ellenére a kormányzat az utolsó pillanatig fent szeretné tartani, hiszen sok szülő számára megoldhatatlan feladat lenne az óvodás korú gyermek elhelyezése.

Számos olyan család van azonban, ahol az óvodáskorú gyermek otthoni ellátása minimális erőfeszítéssel megoldható, mert az édesanya háztartásbeli, vagy éppen kiskorú gyermeket nevel. Esetükben logikus lépés lenne a gyermek átmeneti kivétele az óvodából, amivel mindenki csak jól járna: az óvodában csökkenne a koronavírus behurcolásának esélye, egyben a munkatársak terhelése is csökkenne, míg a gyermek családjában kiesik egy magas kockázatú potenciális fertőzési forrás.

Megdöbbentő módon ez most, a legszigorúbb járványügyi intézkedések életbe lépését követően sem lehetséges: a középső és felső csoportos gyermekeket a 2011-ben elfogadott, majd 2019-ben tovább szigorított köznevelésről szóló törvény kötelezi az óvodalátogatásra, ettől csak szigorú feltételek mellett lehet eltekinteni, a szankciók pedig komolyak.

Második hullám és rekordszámú COVID-fertőzött ide vagy oda, az óvodák nem elhanyagolható részében szigorúan ragaszkodnak a fenti szabályok betartásához, amíg attól eltérő értelmezésű utasítás nem érkezik.

Kérelmezzük ezért a döntéshozóknál, hogy igazítsák a szabályokat a járványügyi realitásokhoz és függesszék fel a kötelező óvodalátogatás intézményét az az egészségügyi vészhelyzet idejére!

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Felelős szülők, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...

Facebook