Állásfoglalás a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium ügyében‏

Kedves Honfitársak!

 

Nem élhetünk olyan távol valamikori szülőföldünktől, hogy az ott történő igazságtalanságok ne háborítanának fel. Nem elég azonban felhördülnünk, hanem muszáj tiltakoznunk az olyan vérlázító intézkedések ellen, mint az utóbbi idők ú. n. Mikó-pere.

Mint ahogy a sajtóból értesültünk, a román bíróság 2012. június 29-én a Székely-Mikó Kollégium visszaszolgáltatása körüli perben Markó Attilát, Marosán Tamást és Silviu Climet három-három év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, a Székely-Mikó Kollégium visszaszolgáltatását megsemmisítette, az ingatlant elvette az Erdélyi Református Egyházkerülettől, továbbá mintegy 256 000 euró befizetésére kötelezte az egyházkerületet. Az ítélet visszaállítja a 2002. május 14-e, a Székely-Mikó Kollégium visszaadása előtti állapotot, vagyis kötelezi az Erdélyi Református Egyházkerületet, hogy törölje a Székely Mikó Kollégiumot az ingatlan-nyilvántartásából.

A bírósági ítélet azt állítja, hogy a vádlottak a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatalt károsították meg, noha a per folyamán a hivatal hangsúlyozta, hogy ők nem tartanak igényt az épületre, mert az a református egyház tulajdona volt. Ezt Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester május elején sajtónyilvánosság előtt dokumentumokkal is bizonyította.

A román bíróság olyan alapvető európai jogelveket vesz semmibe, mint a jogbiztonság, a tulajdonhoz való jog, az egyházak függetlensége, és mindezzel kísértetiesen emlékeztet az 1989 előtti diktatorikus állapotokra. Tamás Sándor, a Kovászna Megyei Önkormányzat elnöke szerint "láthatatlan erők azt akarják elérni, hogy meghátráljon, visszaforduljon a tulajdonjog visszaszolgáltatása" Erdélyben.

Mi, kanadában élő magyarok tiltakozunk a román bíróság érthetetlen és értelmetlen döntése ellen, követeljük az elítélt személyek felmentését, a pénzbüntetés megsemmisítését, a Székely Mikó Kollégiumnak az Erdélyi Református Egyházkerület tulajdonába való visszaszolgáltatását.

Kérünk mindenkit, aláírásával támogassa tiltakozásunkat, ha egyet ért azzal.