Méltányos szippantasi díjakat Debrecenben!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Komoly részsiker a mai közgyűlésen

2013-02-28 19:13:10

Kedves Polgártársak!

A mai közgyűlésen az eredeti tervezethez képest jelentős előrelépés történt, mivel a Városfejlesztési osztály eredeti javaslata szerint a belterületen élőket teljes körű, míg a külterületieket semmiféle támogatás nem illette volna meg. Ez azt jelentette volna, hogy a külterületi lakosok holnaptól 2000 Ft/m3-t fizettek volna a szippantásért. Ehhez képest a mai elfogadott módosítás 63 millió forinttal emelte meg a támogatási keretet, és így a külterületi lakosok is részesülnek a kompenzációból 768Ft + ÁFA mértékben köbméterenként. Így holnaptól a belterületen élők bruttó 247 Ft/m3 áron, a külterületen élők pedig bruttó 950 Ft/m3 áron szippantathatnak. Az MSZP-s Szathmári Károly javaslata a külterületen lévő, de lakóház besorolású ingatlanokra is ki akarta terjeszteni a belterületi kedvezményt, amelyet majdnem el is fogadott a közgyűlés, de ezt később jogtechnikai okból visszavonták, mivel nem harmonizált az elfogadott másik javaslattal. Ezt a módosítást a következő közgyűlésen vehetik napirendre, amely a külterületen lévő, de lakóparkos övezetek kompenzációját növelné.

A fenti díjakat továbbra is a szippantott köbméterek után a helyszínen kell majd fizetni számla ellenében.

A közgyűlésen jómagam is szót kértem azok nevében, akik külterületen, de családi házas, lakóparkos övezetben lakunk.Felvetettem a díjkompenzáció kérdésén  kívül azt, hogy a Feketerét, Hattyú és Olajfa utcák csatornázása adhat megoldást például az itt élők gondjaira, melyhez egy vízközmű társulás létrehozása vezethet el, amelyhez, amennyiben az Önkormányzat kezesként mögé áll, a finanszírozó kedvezményes hitelt tud nyűjtani (4%-os kamattal). Ezért azt kértem, hogy a díjkompenzáció mellett a város segítsen ezzel tartósan megoldani a csatornázatlan területek gondjait.

Nekem mindenesetre az a tanulsága van ennek, hogy a civil nyomásgyakorlás mindenképpen rá tudja bírni a politikusokat arra, hogy valóban igyekezzenek képviselni a választópolgárok érdekeit és találjanak megoldást a problémákra.

Ezért nálunk például az Olajfa lakóparkban a vízközmű társulás létrehozása  akövetkező lépés a csatornázás érdekében, amely megnyugtató megoldást jelent a kérdéskörre.

Üdvözlettel,

Répás László

 


Répás László

A külterületen élők beáldozásával akarja a város rendezni a szippantási díjakat

2013-02-22 12:52:02

Kedves Polgártársaim!

 

Az elmúlt két hétben ezen a fórumon ugyan nem jelentkeztem, de el kell mondjam, hogy az összegyűjtött aláírásokkal már korábban megkerestem Dr. Gondola Zsoltot a Debreceni Civil Fórum önkormányzati képviselőjét a segítségét kérve a lobbizásban. Ő az előző közgyűlésen a Jegyzőhöz intézett kérdésére 15 nap műlva azt a választ kapta, hogy a díjakhoz nem, de a kompenzációhoz hozzá tud nyúlni a közgyűlés. Tehát nyitva hagyta a méltányos megoldásra a lehetőséget.

Eljutott hozzánk továbbá annak híre is, hogy nemcsak mi, hanem például a józsai lakosok között is gyűjtenek aláírásokat díjak mérsékléséért, éppen Balázs Ákos, józsai képviselő, Fideszes frakcióvezető kezdeményezésére.

A múlt heti polgármesteri nyilatkozat viszont már rosszat sejtetett a külterületen élőkre nézve, mivel azt helyezte kilátásba, hogy a külterületen élők a továbbiakban azzal és annyiért vitethetik el a szennyvizet, akivel és amennyiért akarják. Ez gyakorlatilag mindennemű kompenzációtól megfosztja az érintettek többségét és a piaci áraknak szolgáltatja ki őket.

Most pedig megjelent ennek a múdosításnak a hivatalos tervezete is amely valóban radikálisan másképpen oldja meg a belterületen és a külterületen élők szippantási gondjait:

A külterületen élőket kivonja a Vízmű szippantási közszolgáltatási hatásköréből és a tulajdonost kötelezi arra, hogy elvitesse a szennyvizet, ami lényegében a mostani árszintet jelent, hiszen ennél olcsóbban nem fogja piacia alapon senki elvinni a szennyvizet. Ez a nem csatornázott ingatlanok többségét jelenti.

Belterületen viszont az önkormányzati kedvezmény mértékét 1321 Ft+ ÁFA mértékre emeli, és így a belterületi fogyasztónak csupán 194,7 Ft + ÁFÁ-t kell fizetnie a szippantásért köbméterenként.

Ez a városnak 46 millió forintos kiadást jelent, ha  a külterületen élőknek nem nyújt semmilyen kedvezményt.

Íme a tervezet linkje:

http://srvcom.debrecen.hu/testulet/Ulesek_list.aspx?BizottsagKod=2#Ulesdatum_20130228

Az anyag:

http://srvcom.debrecen.hu/testulet_tartalom/testuletianyagok/K%C3%B6rnyezetv%C3%A9delmi%20%C3%A9s%20V%C3%A1rosfejleszt%C3%A9si%20Bizotts%C3%A1g/2013.02.27/3/6304.pdf

A mostani helyzetben az a legrosszabb, hogy a város sorsára hagyja azokat, akiket a városban mesterségesen magasan tartott ingatlanárak miatt kénytelenek voltak külterületre kiköltözni, és most is csak azoknak kedvez, akik a határon belül élnek.

A tervünk az, hogy a jövő hétre a csütörtöki közgyűlés előttre, várhatóan szerda estére lakossági fórumot szervezünk, hogy mindenki kifejthesse véleményét. Ezen jelen lesz Gondola Zsolt is valamint az érintett körzetek önkormányztati képviselőit is meghívnánk.

Várom a javaslatokat, ötleteket.

A civil nyomásgyakorlásnak még lehet hatása.

 

Mindenkinek jobb hétvégét kívánok

 

Répás László

larepas@gmail.com


Répás László

Már közel 1500 aláírást gyüjtöttünk! Még holnapig várjuk az aláírt íveket.

2013-02-04 14:25:59

Tisztelt debreceni és környékbeli Polgártársaink!

 

Gyűlnek az aláírások, nem lankad a civil aktivitás! Már több mint 1300 papír alapú aláírást gyüjtöttek azok, akik valóban érdemi és tisztességes döntést várnak a városi Közgyűléstől ebben a hónapban. Az online petícióval együtt ez már megközelíti az 1500-at. Ez azért figyelemre méltó, mert azt jelenti, hogy az érintettek jelentős hányada kifejezte tiltakozását a brutális szippantási díjemeléssel szemben, és megfogalmazta támogatását a javaslataink sőt követeléseink mellett.

Azaz, hogy

-ne emeljék 300 %-kal a szennyvízszippantás díját, hanem csak max 4,85 %-kal (de azt sem muszáj)

-ne a szippantáskor fizessünk, hanem a számlában és regisztrálja a szennyvíz eredetét a Vízmű (van GPS a kocsikon és tudják, honnan jött)

-ne ösztönözzék a környezetszennyezést.

 

Tehát bízunk benne, hogy a városvezetés is meghallja a "nép hangját", még ha nem a főutca vagy egy elit negyed lakóiról van is szó.

Tehát hajrá, még holnapig várjuk az aláírásokat.

Üdvözlettel,

 

Répás László

larepas@gmail.com

 


Répás László

Már 1100 felett az aláírások száma!

2013-01-31 13:08:51

Kedves Civil Aktivisták! Tisztelt debreceni Polgárok!

Tegnap újabb 200 aláírást tartalmazó íveket juttattak el hozzám az aláírásgyűjtő aktivisták, lakosok, akiknek ezúton is köszönöm a közreműködését. Ezzel már a papíron gyűjtött aláírások száma meghaladta az 1000 darabot, az online petícióéval együtt pedig az 1100-at.

Az aláírásokat terveink szerint még jövő keddig gyűjtjük, és várjuk a címünkre.

Üdvözlettel,

Répás László

4002 Debrecen, Feketerét u 31/1.

larepas@gmail.com


Répás László

Már több mint 900 tiltakozó aláírás gyűlt össze

2013-01-29 12:14:44

Kedves Barátaink, Polgártársaink!

Örömmel tudatjuk, hogy ügyünkben már több mint 900 támogató, a méltánytalanul magas szippantási díjak ellen tiltakozó aláírás gyűlt össze papíron. Köszönet mindazoknak, akik hóban-fagyban is vállalták az aktivitást, és segítenek hangot adni azoknak, akiket eddig még meg sem kérdeztek a döntéshozók.

Hamarosan, a jövő hét elején hivatalosan is átadjuk petíciónkat a város jegyzőjének, illetve a Vízmű vezetésének, a lakosok aláírásáaval megerősítve.

Addig is kérem, hogy ahol még nem jártak az aláírásgyűjtők, ott is tegyűk lehetővé, hogy a lakosság szava eljusson a városvezetők fülébe.

Hátha meghallják és nem a közműlobbi nyomásának engednek, hanem figyelembe veszik a város polgárainak érdekeit és jogait.

Tegyünk meg ezért minden tőlünk telhetőt. Köszönet azoknak is, akik postán juttatták el hozzánk aláíróívüket, erre továbbra is van mód, szívesen küldünk is aláíróíveket.

Üdvözlettel,

Répás László

larepas@gmail.com

+36-30-956-0751

 

 


Répás László

Dolgoznak a rendeletmódosításon, gyűlnek az aláírások

2013-01-24 21:29:51

Kedves Polgártársak!

A mai közgyűlésen napirenden ugyan nem volt a szennyvízszippantási díj, de a napirend után két képviselő (Gondola Zsolt, Civil Fórum, Szatmári Károly, MSZP) is kérdést intézett ügyünkben a városvezetéshez ill. Varga László, illetékes bizottsági vezetőnek, aki a rendeletet tavaly beterjesztette. Erre 15 napon belül írásban kell választ adniuk.

Ma este a KözÜgy című DTV műsorban 19.15-től pedig Balázs Ákos Fidesz frakcióvezető beszélt arról, hogy ők is diszkriminatívnak tartják a díjszabást és dolgoznak a módosításon, de az idei költségvetéssel együtt lesz róla döntés február közepén. Ez mindenesetre bíztatóan hangzik, de jó lesz azért minél nagyobb civil erőt felmutatni.

Éppen ezért kezdtünk papíron is aláírásgyűjtésbe és már eddig két nap alatt 168 támogató aláírást gyűjtöttünk Pacon, Bánkon és Debrecen kertségi részén. A célunk az, hogy a következő két hétben legalább 1000 aláírást gyűjtsünk, és még a bizottság előterjesztése előtt benyújtsuk a petíciót az illetékes bizottsághozz illetve a polgármesterhez.

Ezért buzdítok minden érintettet, hogy aki csak teheti, kapcsolódjon be az aláírásgyűjtésbe, az ív elérhető itt: http://repaslaszlo.blogspot.hu/, illetve szívesen küldök emailben is.

Szép estét mindenkinek,

Répás László

 


Répás László

Petíció aláírásgyűjtó ív

2013-01-23 20:12:51

Kedves Polgártársak!

A holnapi közgyűlésen várhatóan a napirendek után az egyebekben kerül felvetésre a szennyvízszippantási díjak kérdése. Gondola Zsolt legalábbis így tájékoztatott.

Nekünk mindenesetre, ha érdemben holnap nem születik döntés a brutális díjemelés visszavonásáról, még inkább meg kell szervezni magunkat.

Ezért az internetes aláírásgyűjtés mellett papíron is gyűjteni kellene az egyetértők támogató aláírásait. Ezért aktivistákra lenne szükség, akik a saját környezetükben segítenek az ügyünkben érintettek véleményét a döntéshozóknak eljuttatni. Ezért a mellékelt linken elérhető ívet használhatja mindenki, ha kimásolja egy word oldalra. Az aláírt ívek pedig az én postacímemre küldhetők, vagy személyesen is eljuttathatók:

Debrecen, Feketerét u. 31/1. 4002 (Diószegi útból nyílik jobbra a város vége tábla előtt)

Aki szeretne csatolmányban küldhető aláíróívet, annak emailben tudok küldeni, az írjon a larepas@gmail.com címre.

Üdvözlettel,

Répás László

Az aláírásgyűjtő ív itt érhető el, és nyomtatható ki:

http://repaslaszlo.blogspot.hu/

 


Répás László

Fejlemények

2013-01-22 23:23:07

Kedves Polgártársaim!

Néhány fejleményről és aktualitásról szeretnék tájékoztatást adni. A petíción szövegét képező levelet még a múlt héten megküldtem a polgármester úr címére valamint a Vízmű vezetésének, valamint a megyei fogyasztóvédelemnek és a csepeli polgármesternek is, aki a Fideszben a "rezsicsökkentési munkacsoport" vezetője. (Erre varrjon gombot...)

Választ azóta is várok...

Tegnap megkerestem Dr. Gondola Zsoltot, a Civil Fórum Debrecen Egyesület debreceni önkormányzati képviselőjét, aki egyben ügyvéd is, és szerdán 11-re az Iparkamara u. 4 szám alatti irodájában fogad, ha esetleg az érintettek közül bárki szívesen csatlakozik, örömmel veszem.Szeretném, ha a csütörtöki városi közgyűlésen segítene képviselni az érdekeinket.

Csütörtökön 9-kor a Városházán a közgyűlésen rendkívüli napirendként szó lesz a szennyvízszippantás díjairól is, én személyesen is tervezek elmenni, mivel az ülés nyilvános, és hozzá is lehet szólni. Nem mindegy hogy rólunk nélkülünk hoznak-e döntést olyanok, akiket nem is érint a probléma. Ezért minél többen vagyunk jelen, annál inkább kifejezzük az érintettek súlyát. Javaslom hozzuk el a korábbi vízszámlákat és az elmúlt héten kapott szennyvízszámlákat is, illusztráció végett a "rezsicsökkentéshez".

Ne féljünk hangot adni véleményünknek, mutassuk meg, hogy van foganatja a civil kurázsinak.

Üdvözlettel,

Répás László

larepas@gmail.com


Répás LászlóPetíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.