Akarja-e Ön, hogy a COVID-19 betegség elleni oltásokhoz kapcsolódó Magyarországról jelentett feltételezett mellékhatás bejelentések nyilvánosak legyenek?

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Szeretné-e Ön is tudni, milyen feltételezett mellékhatásokat jelentenek és kik ( orvosok vagy a betegek), valamint mennyit Magyarországon a COVID-19 betegség ellen beadott oltások kapcsán? Az USA-ban ezt tudják! Angliában ezt tudják. Magyarországon az ál

2021-04-12 11:13:23

A védőoltások előnyét nem lehet elégszer hangsúlyozni. Abban ugyanakkor eltérés mutatkozik, hogy az egyes gyártók termékei milyen mellékhatást váltanak ki az emberből.

Világszerte, így az Egyesült Államokban is használják a Moderna és a Pfizer–BioNTech gyártotta védőoltásokat a koronavírus-járvány ellen. A két vakcina hatásosságát már több tudományos dokumentáció is bizonyította. Az általuk kiváltott mellékhatásokban ugyanakkor eltérés mutatkozik, legalábbis erről árulkodik az az új elemzés, ami a JAMA orvosi szakfolyóiratban jelent meg.

A dokumentáció szerint azok, akiket a Moderna termékével oltanak be, többféle mellékhatást tapasztalhatnak, mint azok, akik a Pfizer vakcináját kapják.

A kutatás önkéntes adatszolgáltatás révén valósult meg: miután az amerikai pácienseket is oltani kezdték a két gyártó vakcinájával, arra kérték őket, hogy ha mellékhatásokat tapasztalnak, úgy tegyenek róla bejelentést egy erre a célra létrehozott felületen. A The Verge cikke szerint a vizsgálat a V-safe nevű program keretében zajlott, amit az amerikai járványügyi központ, a CDC hirdetett.

A dokumentáció szerint idén február 21-ig mintegy 3,6 millió amerikai járult hozzá az önkéntes adatszolgáltatáshoz, és tett bejelentést valamilyen jelenségről, amit az első oltás után tapasztalt. A szakemberek ezeket a jelzéseket összegezve a következőket állapították meg:

• az oltottak 73 százaléka nyilatkozta azt, hogy fájdalmat érzett a szúrás helyén, míg a Pfizer-vakcinát kapók 65 százaléka tapasztalta ezt;
  • a Moderna vakcinájával oltottak esetében körülbelül 51 százalék jelentette azt, hogy testszerte érez valamilyen mellékhatást. Ugyanezt a pfizeresek 48 százaléka érezte.

A második oltás után is érkeztek bejelentések, igaz, az ebből származó adatokat már egy lényegesen kisebb, 1,4 milliós tábor biztosította. Ez alapján azt szűrték le a kutatók, hogy azok közül, akik a második Moderna-vakcinát is felvették, mintegy 82 százalék panaszkodott arra, hogy fájdalmat érez a szúrás helyén – a Pfizernél ez az arány 69 százalék volt, vagyis ismét kisebb.

[Bővült a lista: 9 féle mellékhatást okozhatnak a koronavírus-vakcinák]

A tanulmányból az is kiolvasható, hogy összességében az emberek 74 százaléka jelentett valamilyen mellékhatást a Modernával oltottak közül, míg a Pfizernél valamivel kevesebben, 64 százaléknyian. A legnagyobb különbség a hidegrázás terén jött elő: ezt a mellékhatást a modernások 40 százaléka tapasztalta, a Pfizerrel oltottaknál mindössze 22 százalék.

dr. Fórizs Eszter

Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

• Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.