Ne legyenek családok lakcím nélkül!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Átadtuk 2500 ember követelését!

2016-12-06 20:33:47

Kedves barátaink!

 A Város Mindenkié (AVM) és az Utcajogász októberben kezdeményezte azt az aláírásgyűjtést, amiben azt követeljük az Emberi Erőforrások Minisztériumától és Balog Zoltán minisztertől, hogy haladéktalanul találjanak megoldást a lakcím nélküli családok és gyerekek problémájára. Az AVM másfél hónap alatt 2500 aláírást gyűjtött össze Interneten és papíralapon, amiket 2016. december 6-án délelőtt egy Mikulás napi ünnepség keretében átadtunk a minisztérium képviselőjének. Ezzel a képes beszámolóval köszönjük meg nektek a támogatást és a lelkesedést.

koeus.jpg

Ma Magyarországon 60 ezer embernek – közülük hozzávetőleg 4500 gyereknek - nincs érvényes lakcíme, ami lényegében minden ellátásból kizárja őket. 1500 gyereknek csak ún. település szintű lakcíme van, ami nagyon megnehezíti, hogy hozzájussanak az ellátásokhoz. Több tízezerre tehető azoknak a gyerekeknek a száma, akik a szülei lakcím problémája miatt szenvednek hátrányt. A lakcím nélküli vagy érvénytelen lakcímmel rendelkező gyerekek és szüleik nem, vagy csak nagyon nehezen jutnak hozzá a következő szolgáltatásokhoz: államilag támogatott egészségügyi ellátásra, gyes, családi pótlék, gyed, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményt, ingyenes intézményi gyermekétkeztetés. Az ún. települési támogatások igényléséhez (ilyen pl. a lakhatási támogatás, a gyógyszertámogatás és az átmeneti segély) szintén bejelentett lakóhely vagy tartózkodási hely kell. Ahhoz, hogy egy gyerek biztosan tudjon iskolába és óvodába járni (vagyis legyen olyan iskola, ami kötelezően felveszi), szintén kell, hogy legyen lakcíme.

vera_blog2.jpg

A mai demonstráción Kovács Vera, az AVM aktivistája elmondta: „Az okmányirodákban, hiába vonatkozik erre törvény, nem jelentik be még az érvényes szerződéssel rendelkező albérlőket sem, nem beszélve azokról, akik kilakoltatás után, szívességből élnek valahol…. Akinek pedig nincs rendben a lakcímük, akár még a családi pótlék, és az anyasági támogatások igénybevétele is nehézséget jelenthet.”

peticio.jpg

Noha Czibere Károly először azt nyilatkozta, hogy Magyarországon nincsenek lakcím nélküli gyerekek, az EMMI az aláírásgyűjtésünknek köszönhetően munkacsoportot hozott létre a probléma megoldására. A minisztérium képviselőivel történt 2016. december 5-i találkozónk ellenére jelenleg sajnos nem tudjuk, hogy pontosan kik a munkacsoport tagjai, ki a vezetője, és hogy milyen munkaterv és ütemezés szerint dolgoznak. Mindezek miatt egyelőre nem látjuk biztosítottnak, hogy a lakcím nélküli családok ügyében belátható határidőn belül megfelelő intézkedések fognak születni. Tegnapi találkozónkon határozottan kértük, hogy az AVM és az Utcajogász tagjai is csatlakozhassanak a munkacsoporthoz annak érdekében, hogy a lakcímproblémákkal érintett emberek ügyében szerzett tapasztalataink is hasznosuljanak a megoldási javaslatok kidolgozásakor, de kérésünkre nem adtak egyértelmű választ a minisztérium képviselői.

kviz.jpg

A Város Mindenkié és az Utcajogász megoldási javaslatai a problémára, amelyeket részletesebben kifejtve az EMMI számára is megküldünk:

 1. A járási hivatalok gyakran nem jogszabályszerűen járnak el és nem mindig fogadják el a teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt bérleti szerződéseket a szállásadó hozzájárulásaként, noha a jogszabály ezzel kapcsolatban világosan rendelkezik. A járási hivatalok számára a lakcímbejelentési eljárás tárgyában egyértelmű állásfoglalás kiadására, valamint az ügyintézők azonnali és átfogó képzésére van szükség.
 1. Jogszabály-módosításokra van szükség annak érdekében, hogy a gyermekek – az Alaptörvényben és a New York-i Gyermekjogi egyezményben is biztosított – jogai a lakcím hiánya és az ebből következő bürokratikus akadályok miatt ne sérülhessenek.
 1. Átfogó lakáspolitikára van szükség, amely minden embernek biztosítja a megfizethető és biztonságos lakhatást, így senki sem kerülhet olyan helyzetbe, hogy nem jelentik be oda, ahol valójában lakik.

mikulas_lakcim.jpg

A petícióhoz 2500 magánszemély mellett a következő szervezetek csatlakoztak: A Város Mindenkié, Utcajogász, Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Arany Liliom Alapítvány, Hívatlanul Hálózat, Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, Társaság a Szabadságjogokért, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, Utcáról Lakásba Egyesület, Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület, Heti Betevő budapesti csoportja

Képek a tüntetésről

A tüntetésen elhangzott beszédek:

Csécsei Ilona (Arany liliom Alapítvány) beszéde

Kovács Vera (A Város Mindenkié) beszéde

Pfalz Aziz (A Város Mindenkié) beszéde

virgacs.jpg

Fotók: Várady István


A Város Mindenkié

Mikulás napján átadjuk a petíciót!

2016-11-30 23:18:25
Kedves barátaink!

Mint talán már értesültetek róla, egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megoldódjon a közel 4500 lakcím nélküli gyerek helyzete. A minisztérium hozzánk eljuttatott levele szerint munkacsoportot hoztak létre annak a problémának a kezelésére, aminek a létezését Czibere Károly első nyilatkozataiban még tagadta.

De a munkának még nincs vége! Korábbi saját és más civil kezdeményezések tapasztalatai alapján szeretnénk, ha a munkacsoport nemcsak egy látszatintézkedés lenne, ami után a téma évekre el van ásva, hanem valódi és érdemi lépések történnének ez ügyben.

Válaszlevelünkben arra kértük a minisztériumot, hogy A Város Mindenkié és az Utcajogász képviselői is részt vehessenek személyesen a munkacsoport munkájában, illetve azt is, hogy megkaphassuk a munkacsoport munkájának pontos üzemezését. Sajnos azóta a minisztérium erre továbbra sem ad lehetőséget.

December 6-án kedden, Mikulás napján ünnepélyes keretek között szeretnénk átadni Balog Zoltán miniszternek a petíciónkat. A petícióhoz közel 1500 ember csatlakozott, de a cél - a 4500 aláírás - még sajnos elég messze van. Szuper lenne, ha tudnátok segíteni abban, hogy keddig még elérjük a legalább 2000 aláírót.

A petíció itt érhető el: http://www.peticiok.com/ne_legyenek_csaladok_lakcim_nelkul

Nagy szeretettel várunk titeket a petícióátadásra, amiről itt találtok részletek információt: https://www.facebook.com/events/1812711165669553/

Kérjük, hogy a petícióval együtt ezt is terjesszétek barátaitok és ismerőseitek körében.

Eközben egyébként az Utcajogász az Alapvető Jogok Biztosához fordult ebben az ügyben, ahol a megoldási lehetőségeket is felvázolták, erről itt olvashattok.

Reméljük, minél többetekkel találkozunk jövő kedden.

Üdvözlettel,

A Város Mindenkié


A Város Mindenkié

Egy lépéssel közelebb!

2016-11-23 09:04:39

Kedves Barátaink!

Köszönjük szépen, hogy már ilyen sokan csatlakoztatok a petícióhoz, nagyon sokat jelent a támogatásotok, aminek már meg is van az első eredménye.

A napokban egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy megoldódjon a közel 4500 lakcím nélküli gyerek helyzete. A minisztérium hozzánk eljuttatott levele szerint munkacsoportot hoztak létre annak a problémának a kezelésére, aminek a létezését Czibere Károly első nyilatkozataiban még tagadta.

De a munkának még nincs vége! Korábbi saját és más civil kezdeményezések tapasztalatai alapján szeretnénk, ha a munkacsoport nemcsak egy látszatintézkedés lenne, ami után a téma évekre el van ásva, hanem valódi és érdemi lépések történnének ez ügyben.

Válaszlevelünkben arra kértük a minisztériumot, hogy A Város Mindenkié és az Utcajogász képviselői is részt vehessenek személyesen a munkacsoport munkájában, illetve azt is, hogy megkaphassuk a munkacsoport munkájának pontos üzemezését.

December 6-án ünnepélyes keretek között szeretnénk átadni Balog Zoltán miniszternek a petíciónkat. A petícióhoz már több, mint 1300 ember csatlakozott, de a cél - a 4500 aláírás - még sajnos elég messze van.

Kérünk titeket, hogy ahogy eddig is, segítsetek abban, hogy minél több emberhez eljusson a petíció, aminek a  linkje: http://www.peticiok.com/ne_legyenek_csaladok_lakcim_nelkul

Nagyon szépen köszönjük a támogatásotokat!

A Város Mindenkié csapata


A Város Mindenkié

Érjük el az 1000 aláírást!

2016-11-06 09:53:38

Kedves Barátaink!

Mint tudjátok, A Város Mindenkié és az Utcajogász aláírásgyűjtést kezdeményezett annak érdekében, hogy egyetlen gyerek se maradjon Magyarországon lakcím nélkül.

A petícióhoz közel 600 magánszemély és több szervezet is csatlakozott: Gyerekesély Közhasznú Egyesület, Arany Liliom Alapítvány, Hívatlanul Hálózat, Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, Társaság a Szabadságjogokért, Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség.

A levelünkre a sajtóban válaszolt Czibere Károly államtitkár, aki tagadta, hogy ez a probléma létezne, de azért azt is megígérte, hogy munkacsoportot alakít, ami megvizsgálja ezt a szerinte "nem létező" problémát. Az államtitkárnak írt válaszunkat itt olvashatjátok: http://avarosmindenkie.blog.hu/2016/10/27/czibere_karoly_valamit_nem_ert_valasz_a_lakcim_nelkuli_gyerekek_ugyeben

Szereténk, ha a döntéshozók komolyan vennék ezt a problémát, ami több, mint 4000 gyereket és több, mint 60 ezer felnőttet érint (ennyien vannak ma Magyarországon érvényes lakcím nélkül), ezért most abban szeretnénk a segítségeteket kérni, hogy november 10-ig elérjük az 1000 aláírót a petíción.

Kérjük, segítsetek abban, hogy minél több emberhez eljusson a kezdeményezésünk híre: posztoljátok a Facebook oldalatokon, Facebook-csoportokban és levelezőlistákon, és juttassátok el olyan szervezetekhez és csoportokhoz, akiket érdekel ez a téma és csatlakoznának hozzánk!

A petíció linkje: http://www.peticiok.com/ne_legyenek_csaladok_lakcim_nelkul

Köszönjük szépen a segítségetek!

A Város Mindenkié

www.avarosmindenkie.blog.hu

avarosmindenkie@gmail.com

https://www.facebook.com/AVarosMindenkie/


A Város Mindenkié



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

 • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
 • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
  1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
  2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
  3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.