Az alsó tagozaton ne legyenek tartós kölcsönkönyvek!

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

választ kaptunk de...

2016-04-14 18:15:29

Kedves Áláírók!

Kaptunk már válaszokat, de a probléma még nem oldódott meg. A petíciót az alábbi módon egészítettük ki:

Eddigi kormányzati válaszok a petíciónkra

Két választ is kaptunk. Az egyik, a fontosabb, indirekt. Ez a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankönyvrendelésre vonatkozó tájékoztatójában bújik meg. A KLIK váratlanul, a tankönyvrendelés kezdete után pár nappal egy tájékozatóban kiegészítette az állami tankönyvnormatívát.

Ennek akár örülhetnénk is részsikerként, de súlyos kételyek merülnek fel:

 • Nincs mögötte semmilyen jogszabályváltoztatás, eseti rögtönzésnek tűnik. Semmi biztosíték arra, hogy nem csak egy átmeneti kedélyjavító intézkedés.
 • Mindez jelenleg csak az állami iskolákra vonatkozik (KLIK), mi lesz az alapítványi és egyházi iskolákban?
 • Miből lesz erre forrása a folyamatosan eladósodott KLIK-nek? Több mint 2 milliárddal nagyobb kiadással számolhat. Min fognak spórolni?

Számunkra ebben a tájékoztatóban kiemelten fontos a tartós tankönyvekhez való viszony érzékelhető változása. A tartós tankönyvek kötelező használata legalább ezeken az évfolyamokon megszűnik. Részsikernek ez is lenne tekinthető, de itt is maradnak kételyek:

 • Egy ilyen fontos kérdésben az értesítésnek ez a módja, hogy mellékesen derül ki egy tankönyvrendelési tájékoztatóból, eleve méltatlan.
 • Miért csak most, a tanév végéhez közeledve értesülhettünk, arról hogy a tankönyveket az idén már nem is kellett volna tartós könyvként kezelni? Legalább az 1-2. osztályokban használhattuk volna normálisan?
 • Ez is csak az állami iskolákra vonatkozik. Mi lesz a többiben?
 • A másik két alsós évfolyamon (3-4. osztály) a tartós tankönyvi probléma továbbra is fennmarad.
 • A tankönyvjegyzéken csak a drágább, és módszertanilag korlátozott tartalmú tartós tankönyvek szerepelnek. Jövőre is csak ezekből a drágább, nehezebb, rosszabb módszertani minőségű könyvekből lehet rendelni.

Az érvényes jogszabályokkal, iskolai szabályzatokkal mindez nincs összhangban.Hogyan lehet elmagyarázni a gondos szülőknek, akik az ingyenesség ellenére a kollégák javaslatára a kölcsönkönyvek helyett saját könyveket vásároltak, hogy ezt feleslegesen tették?

Kaptunk válaszlevelet az Dr. Palkovics László államtitkár úrtól is.

Szerinte már az elmúlt tanévben sem kellett az elsősöknek tartós tankönyvből tanulniuk, s idén már a másodikosoknak sem. Itt is szerepel, hogy jövőre az 1. és 2. évfolyamosok már új tankönyveket kaphatnak. Az, hogy az első évfolyamon már tavaly megszűnt a tartós tankönyvek használata s mi erről semmit sem tudtunk az iskolákban, nagyon meglepő. Ebben a levélben sajnos semmi utalás arra, hogy mi lesz a másik két évfolyamon. S arról sem, hogy mindez csak az állami iskolákra, vagy mindre vonatkozna.

Meghökkentő részlete a levélnek, hogy: „Rendszeresnek mondható, hogy a fenntartók kiegészítik az iskolák normatíva szerinti keretét oly módon, hogy a rendelés összegét a keret fölé engedik, vagy előre közzétett kiegészítést adnak meg.” Az idén most először, csak a KILIK, és mégis a fenntartók rendszeresen?

Nem sikerült tehát eddig a felvetéseinkre válaszolniuk, érveléseinkre érdemben reagálniuk. Mindez arra ösztönöz minket, hogy fenntartsuk követelésünket. Próbáljuk a támogatók számával érdemi nyomást gyakorolni. Kérünk mindenkit, hogy segítsen újabb támogatókat toborozni a tényleges siker érdekében az alábbi petícióhoz!


Csorba József

Az első hajszálrepedés :)

2016-04-03 15:40:50

Kedves Támogatók!

Úgy tűnik, még nem tört meg a jég, de mintha repedés már látszana. Erre utal egy kormányközeli hírforrás: http://magyaridok.hu/belfold/hatvan-intezmeny-johet-klik-helyett-549112/

"Az államtitkárság arról is tájékoztatott, hogy várhatóan szeptembertől az első és a második évfolyamon eltörlik a tartós tankönyvek rendszerét, "

Most lenne akkor érdemes megerősíteni ezt a szándékot. A petíciónk támogatóinak száma nagyon örvendetesen indult, hamar elérte az ezres küszöböt. Akkor sajnos jött a nyuszi, és a lendület megtört. Indítsuk el a második hullámot! Kérünk minden eddigi csatlakozót, hogy segítsen a következő napokban a mozgósításban! Az újsághír alapján a megoldásra már legalább részben hajlik a kormány. Segítsünk a döntésben azzal, hogy nyilvánvalóvá tesszük mennyire sokan szeretnénk a problémától megszabadulni. A petíció linkjét kellene minél több helyre eljutatnunk: http://www.peticiok.com/a_tartos_tankonyvek_ne_legyenek_tartos_kolcsonkonyvek

A határidő már szorít minket, zajlik a tankönyvrendelés, kb. két hetünk maradt nagyot nőni.

 

Csorba József Meixner Pedagógiai Egyesület


Csorba József

Csatlakozási felhívás az alsós kölcsönkönyvek használhatóra cserélésének érdekében

2016-03-24 16:25:31

Tisztelt alsó tagozatos Pedagógus Kollégák, Szülők!

 Az alsó tagozaton a tartós tankönyvek kötelező használatának meg kell szűnnie!

A tartós tankönyvekről az alsó tagozatban bebizonyosodott, hogy sokkal több a hátrányuk, mint az előnyük. A bevezetésüknek eleve csak gazdaságossági indokai voltak. A szakmai szempontokat egyáltalán nem vették figyelembe. A jogalkotást nem előzte meg hatásvizsgálat, ezt most utólag a gyakorlat, a beválás alapján kell megtennünk. A tartós, de csak ingyenesen kölcsönzött tankönyvek tapasztalatainak összegzése:

 • Egy alsós tankönyvet nem lehet három évig úgy megőriztetni, hogy aztán még egy negyedik gyereknek is a kezébe adhassuk.

 • A tankönyveket így továbbadva, a gyerekek évfolyamról évfolyamra méltatlanabb hátrányba kerülnek a fokozatos elhasználódás miatt. A 2017-ben iskolát kezdőknek már az iskola minden évfolyamán negyedikként kapott könyvekből kellene tanulniuk!

 • A tankönyvek jelzések, aláhúzások, bekeretezések nélküli használata a tanítás eredményességét akadályozza. Ez a módszertani szűkítés az olvasástanítás kezdő éveiben különösen komoly hiányt jelent a nehezen tanuló gyerekeknél. Őket éppen segíteni kellene, nem akadályozni!

• A tankönyvek tanév végén történő visszagyűjtése a szülőkre, pedagógusokra, tankönyvfelelősökre, könyvtárosokra egyaránt értelmetlen terheket ró.

S vannak további súlyos gondok is az intézkedéssel.

A problémákról ismét tájékoztatást küldtünk a miniszternek. Ezt megtettük már a tartós tankönyvek bevezetése előtt, 2013-ban is, de akkor még elutasították kérésünket. Most a gyakorlati tapasztalatok tanulságait reméljük, figyelembe fogják venni végre. Különösen akkor, ha kérésünk széleskörű támogatottságát is igazolni tudjuk. Aki egyetért módosítási igényünkkel, kérjük, írja alá a részletes indoklást is tartalmazó petíciónkat!

A részletes szövegű petíciót az alábbi linken találják:

http://www.peticiok.com/a_tartos_tankonyvek_ne_legyenek_tartos_kolcsonkonyvek#form

Az aláírásra a kezdeményező Meixner Pedagógiai Egyesület honlapjáról is van lehetőség:

http://meixnerped.hu/index.html

Sajnos sokan félnek még a nyílt véleménynyilvánítástól. Aki nem szeretné aláírását nyilvánossá tenni, választhatja az anonim aláírás lehetőségét is. A felületen van rá opció.

Az aláírást az aláíró által megadott email címre a rendszer által küldött levéllel aktiválni is kell!
Meixner Pedagógiai Egyesület

Kérjük, hogy ezt a levelet küldje tovább mindenkihez, akit a probléma érint, vagy a jövőben érinteni fog. (Pedagógusok, szülők és a tartós tankönyvek más kárvallottjai)


Csorba József

Ezer :)

2016-03-24 16:22:06

Kedves Aláírók!

Megvan az ezredik aláíró, bár csak 991-et mutat a számláló. Kilencen még nem igazolták vissza az automatikusan generált levéllel az aláírásukat.

A bázis tehát már elég széles. Kérünk mindenkit, hogy segítsen a további mozgósításban! Különösen a tanító kollégáknak van komoly lehetősége, hogy az érinett szülőket is értesítsék a kölcsönkönyvek elhárításának erről az egyre ígéretesebb lehetőségéről. Ennek megkönnyítésére küldünk egy olyan levelet, amelyet csak továbbítani kell.

Köszönet az eddigi támogatásért!

 

Csorba József

Meixner Pedagógiai Egyesület

 


Csorba József

A tartós tankönyvek elleni új kezdeményezés

2016-03-19 19:59:10

Kedves Aláírók!

Az első kezdeményezésünk elbukott, de nem adjuk fel!

Amikor először, még 2013-ban megpróbáltuk megakadályozni, hogy az alsós olvasókönyveket tartós kölcsönkönyvekre cseréljék, akkor még ez csak terv volt. Azóta a gyakorlatban bebizonyosodott, hogy mennyire igazunk volt, s még annál is rosszabb az intézkedés hatása, mint előzetesen gondoltuk.

Most, más civil szervezetekkel is összefogva ismét megpróbáljuk a kormányt rávenni ennek a káros gyakorlatnak a felszámolására. Szerkesztettünk egy új petíciót. Kérünk mindenkit, hogy ismét támogassa kezdeményezésünket, és értesítsen a lehetőségről mindenkit, akit az ingyenes kölcsönkönyvek rendszere hátrányosan érintett, érint, vagy érinthet a jövőben.

Az új petíciót láírni ezen a linken lehet:

tartos_tankonyvek_ne_legyenek_tartos_kolcsonkonyvek#form

Köszönettel:

Csorba József
Meixner Pedagógiai Egyesület

 

 

 

 


Csorba JózsefPetíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

 • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
 • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
  1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
  2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
  3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.