Futárok átalányadójának csökkentése

Átalányadó csökkentés a platform és “házi” futár munkát végző futárok esetében (80/20)

Jelen petíció aláírásával Ön is támogathatja azon törekvéseinket, hogy a platform munka keretében megvalósuló futárszolgálati tevékenységek szintén a 80%-os költséghányad elszámolás alá tartozzanak. Ezzel elősegítve egy korrektebb piaci környezet kialakítását, a KATA módosítás óta újra felívelő feketegazdaság kifehérítését - ezzel is hozzájárulva a platform munkát végző ételfutárok terheinek csökkentéséhez. Egyúttal támogathatja azt a célt, hogy a költségvetési bevétel növekedése is megvalósuljon a KATA időszakhoz viszonyítva és egyúttal megteremtheti annak lehetőségét, hogy az érintett multinacionális cégek is érdekeltté váljanak - az összes piaci szereplő számára elérhető módon - egy tényleges tisztességes piaci verseny-környezet megteremtésében.

Indok:

2022.07.12-én az Országgyűlés kivételes eljárás keretében, minden szakmai szervezettel való egyeztetést mellőzve, Parragh László Magyar Országos Kereskedelmi és Iparkamara elnökének javaslatára és a szakmai szervezetek tiltakozása ellenére, fogadta el a kisadózó vállalkozók tételes adójáról, (ismertebb nevén KATA) szóló törvénymódosítást, arra hivatkozva, hogy több esetben is bújtatott foglalkoztatás valósul meg, amely állítást a NAV a későbbiekben hivatalosan is cáfolt.

A törvénymódosítás értelmében a  KATA adózási formát a továbbiakban kizárólag magánszemélyeknek való számlázásra lehet használni, mely lépéssel - többek között - sok más egyéni vállalkozóval egyetemben, a platform munkát vállaló egyéni vállalkozó futárokat kizárták a KATA hatálya alól és belekényszerítették őket az átalányadózó egyéni vállalkozói formába. Ezzel - adóéven belüli -  vállalkozási forma választása elé állították az érintetteket, gyakorlatilag időt sem hagyva az átgondolt döntésre. Az adóterhek drasztikus megemelésének célja, az államháztartás bevételének növelése volt, figyelmen kívül hagyva az érintett vállalkozók tiltakozását, akár többszörösére is növelt adóterheiket, a főállású egyéni vállalkozók ellehetetlenülését.

2022.09.01-től a platform munkát vállaló egyéni vállalkozó futár (pl. Wolt, Foodora) a meghatározott tevékenységi kör alapján 40%-os költséghányad érvényesítésére jogosult, a megfizetendő terheket ez alapján számolja el a NAV, amely így jelentősen több ma - a munkavégzéshez kapcsolódó költségekkel együtt - mint egy hasonló és biztos jövedelemmel rendelkező, munkaviszonyban dolgozó alkalmazott közterhe.

Ez a helyzet jelentős piaci hátrányba sodorja az egyéni vállalkozói jogviszonyon belül az átalányadózásba kényszerített futár vállalkozókat. A KATA módosítás után gombamód elszaporodtak, az úgynevezett flottás futár cégek, és azokba tömörülő, sok esetben szürke zónában tevékenykedő munkavállalók, illetve ezen cégeknél a flottás cégvezetők hathatós közreműködésével, vélelmezett módon / köztudottan adóelkerülés zajlik. Ahol a valótlan munkaórák, vagy azok töredékének bejelentésével, jelentős mértékű, vagy nagy értékre elkövetett költségvetési csalás valósulhat meg. Véleményünk szerint és a fentieknek köszönhetően a KATA módosításának eredeti célja nem valósult meg. Csak a tisztességesen boldogulni próbáló egyéni vállalkozók adó- és közterhei nőttek meg jelentős mértékben, amely sok esetben adósságspirált, megélhetési és lakhatási válságot generál és ezzel tovább növeli a platform cégek által időközben teljesen az egyéni vállalkozó futárokra terhelt piaci kitettségéből adódó, amúgy is jelentős kockázatokat.

A KATA törvénymódosítás utáni átalányadózásról szóló jogszabály (szja tv. 53 §) bizonyos munkaköröket kiemel. A teljesség igénye nélkül: az építőipari szolgáltatások, számítógép javítás, fényképészet, közúti áruszállítás, taxis személyszállítás, hogy csak párat említsünk.

Ezen vállalkozók számára a törvény 80%-os költséghányad elszámolást engedélyez, és amely tevékenységi körök valós költségei közel hasonló mértéket mutatnak a platform munkát végző kerékpáros, motoros ill. autós futárokéval, akiknek a tevékenységükből eredő költségei messze túlmutatnak - a véleményünk szerint helytelen - a TESZOR besorolás szerinti ételfutár 40%-os átalányköltségén.

Köszönjük!

Az aláírással felhatalmazom Magyar EV Futárok petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.