Pártmentes települési önkormányzatokat!

Tibapó

/ #1 GYIK

2012-06-13 22:08

Néhány gyakran ismétlődő kérdésre a válasz kifejtése:
1. Miért Petíció, és nem Népszavazás?
Azért, mert a jelenlegi áprilisi Alaptörvény "alkotmányosan" nem teszi lehetővé az önkormányzati választások mikéntjének módosítását. De ettől függetlenül még a pártokból kiábrándult, statisztikailag bizonytalan pártprefernciájú sok millió honpolgárnak lehet az a karakteres véleménye, hogy a pártoknak semmi keresnivalójuk az önkormányzatokban. Ennek lehet itt hangot adni.
2. Mit jelent a szubszidiaritás?
Azt, hogy a döntéseket azon a közösségi szinten kell meghozni, akiket érint a téma. Vagyis nagyon nem szerencsés dolog, ha egy bármennyire is rátermett és lokálpatrióta polgármesternek a pártközpontból dirigálnak, nem beszélve a "frakciófegyelem" nevű intézménynek az egyéni képviselőkre gyakorolt autonómiaromboló hatásáról.
3. Mit lehet érteni a korrupciómentességen?
Szintén a szubszidiaritás elvéből következik, hogy nagyon nem szerencsés, ha egy mégoly rátermett és lokálpatrióta polgármesternek is, a pártközpontból mondják meg, melyik pártközeli vállalkozásnak kell megkapnia koncesszióba a település közműveinek üzemeltetését, nem beszélve a fejlesztési projektek, beruházás-kivitelezések tenderdöntéseinél előforduló anomáliákról.