Beszéljünk megoldható problémákról!

Szakács Béla
Vendég

/ #21

2016-11-11 16:24

Nem a politikai csatározás a célom. Csak próbálok együtt gondolkodni

Az eddigi választási eredmények, a közvéleménykutatás-ok egyaránt azt mutatják, hogy a magyarság szavazata alapján az RMDSZ az a szervezet, amely egyáltalán labdába rúghat a 2016-os parlamenti választáson. S úgy néz ki, hogy a román többségnek is szüksége van egy kezelhető, kirakatképviselet-re, amelyet majd lehet mutogatni, lehet rá hivatkozni.

Akaratlanul feltevődik a kérdés, hogy mi lenne az előnyösebb, egy a lehetőségekben erősen korlátozott, belesimuló parlamenti képviselet, vagy egy erősebb, a közösségi érdekeket előnybe helyező parlamenten kívüli, elkötelezettebb érdekképviselet? Érdemes lehetne végigjárni a lehetőségeket.

A pakliban az is benne lehetne, hogy parlamenti képviselet nélkül, lehetőség lehetne a szervezet megújulására, mert eltűnnének a szervezet élén álló megélhetési politikusok és azok holdudvarai. Egy több mint egy millió egyénből álló közösség elég erős lehet, akár egy új alapokon szerveződő valós érdekképviseletet felvállaló, együttműködő szervezetek létrehozásában is. És vannak erre utaló jelek. Ezek között fontos jelzésértékkel bír ez apetíció is, amely megoldható problémákat sorol fel. És biztos, hogy együtt gondolkodva, további lehetőségek is előkerülhetnek. És, habár erősen kétlem, de az is benne van a pakliban, hogy a civilek hathatós közreműködésével, a társadalmi nyomás hatására, a jelenleg legnagyobb támogatással biró szervezet is képes lehet megújjúlni, a társadalmi elvárásoknak megfelelő, együttműködő szervezetté alakulni.

Vajon lesz erre, a választások után is érvényben maradó fogadókészség?