Mondjunk NEM-et a Balatonfűzfőn létesítendő veszélyes hadiiparra

Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Jelenlegi helyzet

2016-01-17 18:37:38

Tisztelt Aláírók!

Ezúton is köszönöm, hogy támogatják a kezdeményezést, amellyel az üggyel kapcsolatos ellenállásra szeretnénk felhívni a figyelmet.

Köszönöm a beérkezett üzeneteke, kapok hideget-meleget, de azt gondolom ezzel számolni lehetett. Szeretném, ha mindenki tudná, hogy semmilyen helyi vagy országos politikai szándék, bíztatás és támogatás jelen aláírás gyűjtéssel kapcsolatban nem áll. Hétfőtől a papír alapú aláírások gyűjtését is megkezdjük, és remélem, hogy a szerdai lakossági fórumon ezek száma már azt mutatja, hogy az érintettek, a Balatonfűzfő és a környék érdekeit szolgálók az üzem beindításának ilyen módon történő megvalósulását elutasítják.

Az aláírás gyűjtés nem alapja népszavazás kezdeményezésének, ebben az ügyben hatásköre az önkormányzatnak ilyen módon nincsen.

Kérem bíztassák ismerőseiket a petíció aláírására és olvassák el azt az összefoglalót, amit a jelenlegi helyzet feltárására összeállítottam. Remélem, hogy közös erővel tiszta vizet önthetünk a pohárba, és a lehető legmegnyugtatóbb módon rendeződik a helyzet.

2016. január 20-án lakossági fórumot tart a beruházó és a hatóság a polgármester kezdeményezésére.

Javaslom, hogy aki nem tud eljönni, de kérdése van küldje el nekem, vagy más olyan személynek, aki részt vesz a fórumon, hogy ezeket az illetékeseknek feltehessük.

 Jelenleg több olyan pont is van az ügyben, amelyet a lakosság, a nyilvánosság joggal kifogásol, melyekre azonnali hatállyal a Hivatalnak választ kell adnia.  

A 2011. évi CXXVIII. törvény a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról 33. §-a az alábbiak szerint rendelkezik:

(1)A veszélyes anyaggal foglalkozó üzem telephelye szerint illetékes polgármesternek az üzemeltetővel és az iparbiztonsági hatósággal együttműködve külön jogszabályban meghatározottak szerint biztosítania kell, hogy a lakosság véleményt nyilváníthasson az új veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem építésére, vagy a már működő veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem tevékenységének jelentős változtatására vonatkozó engedély kiadása előtt.

(2) Külön jogszabály szerint biztosítani kell, hogy a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzem veszélyességi övezetének határán belül történő fejlesztések során a lakosság véleményt nyilváníthasson.

A részszabályokat a 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésről 21. §-a határozza meg, mely szerint a helyi társadalmasítási folyamat célja egyrészről, hogy a lakosság a tervezett tevékenységet megismerhesse, kérdéseket fogalmazhasson meg, véleményt nyilváníthasson. A megfogalmazott véleményeket jegyzőkönyvben kell rögzíteni, mely dokumentum tartalmát a hatóság (Katasztrófavédelem) a döntése meghozatalánál figyelembe veszi.  

Balatonfűzfő Város honlapján a rendelet szabályozásának megfelelően megjelent a 2015. március 4-én a Hirdetmény a „REXPRO Hungary Sport és Vadász Lőpor Gyártó és Kereskedelmi KFT (8175 Balatonfűzfő, Fűzfői Ipari Park hrsz:1498/145) felső küszöbértékű üzemi biztonsági jelentése nyilvános változatának hozzáférhetővé tételéről, egyben az ezzel kapcsolatos közmeghallgatás időpontjának és helyének meghatározásáról.”

http://balatonfuzfo.hu/onkormanyzat/hirdetmeny

Ezt követően azonban a közmeghallgatás SZMSZ szerinti szabályos összehívása elmaradt (közmeghallgatást a képviselő testület tart, melyet a polgármester hív össze), így fordulhatott elő az a sokak számára érthetetlen és kifogásolt helyzet, hogy a lőporgyár újraindításáról a képviselő testület tagjainak nem volt időben tudomása.  

A Hirdetmény sem az én, sem más balatonfűzfői lakos érdeklődését nem keltette fel, valószínűleg a legtöbben meg sem nyitunk egy ilyen anyagot, ha erre külön nem hívják fel a figyelmünket, de azok a személyek sem kondították meg a vészharangot, akik már a kezdetektől fogva tudták miről is van szó.

Aztán sokáig néma csönd.   2015. őszén kérdést intéztem a polgármesterhez, arra vonatkozóan, hogy igaz-e, hogy újra indul a lőporgyár Balatonfűzfőn. A válasz az volt, hogy igaz, de a képviselő testületnek semmilyen hatásköre nincs az ügyben, erről tárgyalni nem fogunk.  

Ezt a helyzetet kiélezte az a MIL-EXIM Kft által jegyezett közlemény, amely 2015 decemberében jelent meg és egy 950 millió Ft-os GOP forrásból is támogatott, összértékében 2,4 milliárd Ft bekerülési értékű projektről számolt be, melynek címe: „Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Balatonfűzfőn”   

A felháborodást talán elsősorban nem is az üzem újraindítása, hanem annak beharangozott volumene váltotta ki: „A 2378,79 millió forint összköltségvetésű projekt keretén belül a vállalkozás balatonfűzfői telephelyén egy hadiipari tevékenységre alkalmas intermodális logisztikai központ kiépítése valósul meg, ahol minimum évi 50000 tonna hadianyag hasznosítható és lőszer gyártható, az elérhető legmodernebb technológia alkalmazásával.”  

A lakosság félti a biztonságát, az éledező turizmust, az ingatlanok értékét, a város jövőjét.

Természetesen ezeket a félelmeket a mai világpolitikai helyzet tükrében teljesen megértem, mégis azt gondolom, hogy a legnagyobb probléma, hogy a gyárlátogatás, nyilatkozat-, közlemény- és hírdömpinget követően sem tudjuk, hogy ki és mit kíván Balatonfűzfőn megvalósítani.

-       A Rexpro Kft. tevékenységével kapcsolatosan úgy tűnik, hogy a lakosság bevonása, a társadalmasítás nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, így azonnali hatállyal kezdeményezni fogam az esetlegesen még kiadott engedély felülvizsgálatát, és a szabályos közmeghallgatás (nem lakossági fórum) összehívását, illetve az általam vélt szabálytalanság okán a felelősség kivizsgálását.

-       A MIL-EXIM pályázatát eredetileg a LICET ’95 Kft. nyerte el Szerencs megvalósítási hellyel, meg kell tudnunk, hogy a pályázat milyen céllal került át Balatonfűzfőre, és az intermodális logisztikai központ elvárásainak miként felel majd meg a projekt, hogyan kapcsolódik össze a Rexpro Kft. és a MIL-EXIM Kft. tevékenysége a projekten belül.  

-       Engem személy szerint azonban kiemeltenaz aggaszt, hogy a Rexpro – MIL-EXIM tulajdonosi kör már jelentős adótartozásokat hátrahagyva, egyszer csődbe vitte ezt a gyárat, amit akkor a Rexplo-21 Kft. üzemeltetett. A cégek mögött mindig ugyan az a személy és családja található a tulajdonosi és ügyvezetői körben, aki hivatkozik külföldi tulajdonostárs nem fizetésére, szándékos becsődöltetésre, azonban ezek a kijelentések a fellelhető nyilvános adatok alapján nem igazolhatók.Ezért az én tiltakozásom, és aggályom elsősorban annak szól, hogy olyan befektetői kör, miként juthat ilyen jelentős támogatási forráshoz, aki többmilliós adósságot hagyott már egyszer ugyan ebben a gyárban maga mögött.

 

- Természetesen az is bosszant, hogy olyan helyzetet teremtettek a képviselő testület tagjai számára, amely célponttá tett bennünket, lehetőséget teremt a támadásra, cinkosoknak neveznek minket, és minden védekezés csak további támadásra, politikai hadjáratra ad lehetőséget. (természetesen előbb-utóbb kiderül majd, hogy ezt kinek köszönhetjük)

- Tiltakozásom annak is szól, hogy a képviselőket és a lakosságot nem megfelelő módon tájékoztatva megakadályoztak bennünket abban, hogy véleményünket, kételyeinket elmondhassuk, így a hatóság az engedélyezési eljárás során ezeket figyelembe nem vehette.

 

Ismételten ki szeretném hangsúlyozni, hogy nem vagyok az ipar ellensége, a település lehetőségei számunkra ezt a fejlődési utat biztosítják elsősorban, hiszen jelenleg nem ismert egyetlen olyan beruházási szándék sem, amely a turisztikai helyzetünk jelentős megerősödését segítené. Kevés a szálláshely, aktív attrakcióink azonban jelentős számú turistát vonzanak, támogatással tehát lennének még eddig kiaknázatlan tartalékaink. Ezek számomra a modern zöldiparral összeegyeztethetők.

Az esetből azonban tanulnunk is kell.

-       Elsősorban a Balaton törvény felülvizsgálatát kell kezdeményezni, megvizsgálni a kiemelt üdülőkörzet területén telepíthető ipar szabályozásának lehetőségeit.

-       Amennyiben a hatóságok jogszabályi akadályát nem látják annak, hogy engedélyeiket az üzemek (jövőbeni bármilyen üzem) tekintetében megtagadják, el kell érni, hogy ezek az üzemek olyan felelősségbiztosítással rendelkezzenek, melyek az itt élők teljes körű biztosítását a tevékenységük tekintetében lefedjék.

-       El kell érni, hogy ne csak az üzemek, hanem a település is megfelelő támogatást kapjon, amellyel amennyiben szükséges további biztonsági beruházásokat, városképi- és település-imázs javító intézkedéseket tehessünk. Ennek egyik forrása az iparűzési adó elvonásának megszüntetése lehet, illetve célzott idegenforgalmi támogatás a település ipari státusára való tekintettel.

-       Hasznos lenne, ha végre a Belügyminisztérium pályázatain előnyt élveznénk, a jelentős iparra való tekintettel.

-       Feladatunk az, hogy az iparterület vállalkozásait jobban integráljuk a város életébe, az itt élők megismerjék a termelő tevékenységeket, azokat megértsék és ez együttesen a város pozitív imázsát építse.   Számomra ez a történet most erről szól.

Nem tudom, hogy most csak futunk-e a vonat után, ami már elhagyta az állomást, nem tudom, hogy valóban magas szintű döntés eredménye-e a jelenleg kialakult helyzet, nem tudom, hogy a tevékenység átláthatóságához bármi hozzásegíthet-e minket és nem tudom, hogy bárki akarattal és tudatosan hallgatta-e el előlünk a tényeket. Azt azonban tudom, hogy jelenleg fő célként az átláthatóság biztosítását és egy olyan intézkedési terv kidolgozását kell megjelölnünk, ami biztosítja, hogy a jövőben ilyen eset ne fordulhasson elő.


Kontics Monika

Napi statisztika

2016-01-13 19:26:05

20.20-ig az alábbi statisztika írja le a petíciót:

Eddig 94 fő írta alá ezt a petíciót. Az aláírások 88 különböző IP-cím alól érkeztek.

 

Balatonfűzfő 43 - 45.74 %

Balatonalmádi 8 - 8.51 %

Egyéb helyek 43 - 45.745 %

Az egyéb helyek között, Veszprém, Litér, Királyszentistván, Budapest, Herend, Vecsés, Szentendre, Székesfehérvár, Pétfürdő, Lovas, Csopak, Bátorterenye, Balatonkenese.

 

Köszönöm a támogatást és kérem segítse munkánkat azzal, hogy barátai, ismerősei körében is népszerűsíti a petíció aláírását!

 


Kontics Monika

Volt az az idő

2016-01-13 07:08:08

Volt az az idő, amikor a lakosságszám kétszerese járt naponta Fűzfőgyártelepre dolgozni. - Most olyan idők járnak, hogy a gyár területén kisüzemek vagy kisebb élőmunka igénylő üzemek tevékenykednek.

Volt az az idő, amikor a Nitrokémia mindenkiről gondoskodott, aki itt dolgozott. - Most olyan idők járnak, hogy magunknak kell gondoskodni önmagunkról.

Volt az az idő, amikor a gyártelep megtelt és a Nitrokémia Balatonalmádiban és Veszprémben segítette lakáshoz jutni a dolgozó ifjúságot. - Most olyan idők járnak, hogy ennek a generációnak a gyermekei, akik ma az aktív keresők csoportjába tartoznak, már nem Balatonfűzfőn élnek.

Volt olyan idő, amikor csak az itt korábban honos iparban gondolkodtunk. - Most olyan időket élünk, hogy az ipar kiemelt jelentőséggel bír a város életében, de a XXI. században Európa közepén modern, emberbarát zöldipart várunk el.

Volt idő, amikor a környezetvédelem nem volt téma, úgy érezte az emberiség, hogy a természet felett áll. - Most olyan időket élünk, hogy tudjuk, ha nem változtatunk azon az életmódon, mellyel feléljük a bolygónk erőforrásait, az emberiség jövőjét pecsételhetjük meg.

Volt az az idő, amikor Balatonfűzfő volt az egyetlen olyan település, amely a Balaton partján nem volt üdülőövezetté nyilvánítva. Most olyan időket élünk, ahol a Balaton Kiemelt Üdülőkörzethez tartozunk, aktív turisztikai kínálatunk fejlesztése felírhat minket a turisztikai palettára.

Volt olyan idő, amikor nem folyt nap, mint nap a híradásokból a ránk leselkedő veszélyek áradata. - Most olyan időket élünk, amikor a híradások 90%-a erről szól, amikor még a kevésbé pesszimisták fejében is megfordul, hogy ha nem vigyázunk beteljesülhet az emberiségre vonatkozó önpusztító jóslat.

Nem tartozom a pesszimisták táborába, hiszek abban, hogy mi is mindannyian tehetünk azért, hogy élhetőbb legyen lakókörnyezetünk.  A tiltakozás, a kulturált véleménynyilvánítás, a megválaszolatlan kérdések feltétele is egy ilyen eszköz. Tudják és lássák, hogy ez így nagyon nem jó, hogy ezt így, ma már nem lehet.  

Ma egy kicsit emlékezzünk: http://archivum.magyarhirlap.hu/hatter/fzfoi_halalemlek_a_budosbol.html

 


Kontics Monika



Petíció megosztása

Segítsd ezt a petíciót, hogy több aláírást érjen el.

Hogyan lehet népszerűsíteni egy petíciót?

  • Ossza meg a petíciót a Facebook oldalán és a petíció témájához kapcsolódó csoportokban.
  • Vegye fel a kapcsolatot a barátaival.
    1. Írjon egy üzenetet, melyben részletezi, miért írta alá ezt a petíciót. Ez segít másoknak megérteni, hogy milyen fontos ez a téma, így valószínűbb, hogy ők is aláírják a petíciót.
    2. Másolja ki és illessze be a petíció webcímét az üzenetbe.
    3. Küldje el az üzenetet e-mail, SMS, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram és LinkedIn használatával.