Vonjuk meg a társadalmi bizalmat Karácsony Gergelytől és Márki-Zay Pétertől.

Javaslom, hogy Karácsony Gergelytől és Márki-Zay Pétertől vonjuk meg az Ellenzéki Előválasztáson megadott társadalmi bizalmat (ne szavazzunk rájuk) és csak a jelölő szervezetük/pártjuk, az ellenzéki előválasztáson, győztes, megválasztott képviselőit támogassuk a választási küzdelemben.

Indoklás:

1.       Az ellenzéki összefogás alapelveinek megsértése.

a.       A Korszakváltás Garanciái dokumentum megsértése.

b.       Az Ellenzéki Előválasztás Értéknyilatkozatának megsértése.

c.       Az Ellenzéki Összefogás Etikai Kódexének megsértése

d.       Az Ellenzéki Összefogás KÖZÖS programjának semmibevétele.

2.       Az ellenzéki összefogás legitimitásának megkérdőjelezése.

a.       Nyilatkozataikban arra utalnak, hogy az előválasztást nem az nyerte meg, akire a legtöbb szavazat érkezett.

b.       Nyilatkozataikban arra utalnak, hogy az előválasztás első körében elnyert társadalmi támogatottság nem mérvadó és nem legitim, ezzel egyes értelmezések szerint a képviselőjelöltek – előválasztási megmérettetésen elnyert - társadalmi megbízása is megkérdőjelezhető, azaz jelen állapotban 106 képviselőjelölt társadalmi megbízását vonják kétségbe.

3.      A döntéshozói posztok (miniszterelnök és miniszterelnök helyettes) öncélú felosztása.

a.       Nyilatkozataikban – az előválasztás második fordulója előtt – miniszterelnöki és miniszterelnök helyettesi posztról beszélnek, azt kölcsönösen felajánlják egymásnak.

b.       Nyilatkozataik, egyes értelmezések alapján, a miniszterelnök helyettes nem a pártok konszenzusának alapján lesz választva, hanem a miniszterelnök személyesen jelöli ki, az előválasztás második fordulója előtt.

c.       Nyilatkozataik alapján a miniszterelnöki jelöltválasztás második fordulójában, ha valaki visszalép, akkor azt valaki javára teheti és ez már előre – pártpolitikai konszenzus nélkül – megtehető

d.       Nyilatkozataik alapján a miniszterelnöki jelöltválasztás második fordulójában, ha valaki visszalép, akkor azt valaki javára teheti és a visszalépés nem a negyedik helyezett automatikus előre-lépését jelenti, hanem a politikai alku magasabbrendűségét szolgálja.

e.       Nyilatkozataik alapján a miniszterelnöki jelöltválasztás második fordulójában, ha valaki visszalép, akkor azt valaki javára teheti és ez már előre – társadalmi felhatalmazás nélkül – megtehető.

f.        Nyilatkozataik alapján nem az Ellenzéki Összefogás, hanem saját politikai karrierjük előmozdítása érdekében folytatnak egyeztetést az Ellenzéki Összefogás pártjai, társadalmi felhatalmazást elnyert képviselőjelöltjei és a társadalom véleményének kizárásával.

Összefoglalva:

Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter a fentiek alapján, öncélúan megsértette és felülbírálta az Ellenzéki Összefogás összes megállapodását és hátat fordított a demokratikus döntések legfontosabb elemének: a választói akaratnak. Ezzel olyan súlyos válságba sodorták az Ellenzéki Összefogást, valamint annak elfogadott megállapodásait és előválasztáson kimondott társadalmi legitimitását, hogy annak feloldása csak Karácsony Gergő és Márki-Zay Péter társadalmi bizalmának megvonásával orvosolható.

Zárszó

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy jelen petícióm célja a közbéke és az Ellenzéki Összefogás eredményeinek megóvása, az Előválasztás legitimitásának megőrzésével. Védeni kívánom azt a 106 képviselőjelöltet, akik Karácsony Gergely és Márky-Zay Péter felelőtlen magatartása miatt elveszíthetik szerzett társadalmi támogatottságukat és az előválasztáson nyert legitimitásukat.

Nem vagyok tagja egyik pártnak sem, nem állok egyik párttal sem üzleti, sem gazdasági kapcsolatban.

Döntésemet a megtapasztalt események indokolják.