Végtelen történet, avagy mi a helyzet az ORVOSI IGAZOLÁSOKKAL?

Az orvosi igazolások jelenlegi gyakorlata nagyon régi, mondhatjuk több évtizedes múltú és azon a szinten is maradt meg, ennek érdekében szeretnénk lépni, hogy a jelen helyzet és ezáltal a jövő is megváltozzon.

Egyértelmű hogy sok olyan állapot/betegség van, ahol a szülő nem szeretne orvosi segítséget igénybe venni, de ismeri gyermekét és tudja, hogy adott helyzetben nem tud óvodába/iskolába menni. Pl.: fáj a hasa/feje/, gyomorrontása van, menstruációs fájdalom, frontérzékeny, náthás, köhög, hőemelkedés, ....stb Ilyen esetekben otthon marad a gyerek pár napot és ha már jól van, akkor menne is vissza a közösségbe.

A jelenlegi gyakorlat szerint ilyenkor orvosi igazolást kér az iskola/óvoda.

Pedig nincs olyan törvény ami előírná azt, hogy minden iskolába/óvodába -járást akadályozó esetben konkrét orvosi vizsgálatra van szükség. Mit tehet a szülő? Rosszabb esetben lemegy az egyébként egészséges gyerekkel a rendelőbe, kivárja a betegek között a sorát és kér egy igazolást. Jobbik esetben telefonon odaszól és kér egy igazolást, amiért majd elmegy. Első esetben kockáztatja, hogy a gyerek és ő is elkap valamilyen tényleges betegséget a váróban, második esetben felmerül a kérdés hogyan kaphat úgy igazolást a gyerek, ha nem is látta az orvos.

Bármelyik esetet nézzük teljesen felesleges köröket fut ezekben a történetekben mindenki, a szülő, akinek le KELL mennie az orvoshoz és ezért késik a munkahelyéről vagy akár szabadságot vesz ki ez miatt, magyarázkodhat. Felesleges a gyereknek a már említett egészségügyi kockázat miatt és felesleges az orvosnak is, akinek rengeteg idejét veszi el az igazolások kiállítása és az azzal járó adminisztráció.

Fentiek felvetnek még egy problémát, konkrétan a szülő azon jogát, hogy ő felel a gyermekéért, tehát azért is ha hiányzik. Ha így van akkor miért ne igazolhatná a gyerek hiányzását? Az orvosi igazolás miértjére a válasz az lenne, hogy akkor kell igazolás ha járványügyi helyzet áll fent és az orvos azt igazolja, hogy „egészséges, közösségbe mehet”. De pl. egy menstruációs görcsnél ennek hol az értelme? Ennyi erővel minden nap levihetnénk a gyereket az orvoshoz, hogy ugyan adjon egy papírt, mert az előző napi már jelentőségét veszítette, hiszen egy pillanatnyi állapotot tükrözött.

Összefoglalva a jelenleg hatályos rendelet (EMMI 20/2012) értelmében az iskolai hiányzások igazolásának módját a házirendben kell meghatározni. A rendelet és a köznevelési törvény nem korlátozza a szülők által igazolható napok számát!!!!!! Ami igazán lényeges, hogy egy tanuló 250 óra hiányzás fölött (mindegy, hogy igazolt-e) év végi vizsgákra kötelezhető, ha a tantestület úgy ítél.

Petíciónkkal azt szeretnénk elérni, hogy a jelenlegi szokásjog alapján a 3 napot törvényi vagy rendeleti szinten 15 napra felemeljék. Természetesen nem asszisztálni szeretnénk a gyerekek „lógásához” - mert tudjuk van ilyen is - , hanem feltételezzük a felelős szülői gondolkodást a kisebb betegségek megítélése esetén.

Tündérlámpás Alapítvány

Tündérlámpás Alapítvány    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével