Vajdasági magyar újságolvasók a Népszabadságért

Mi, vajdasági magyar újságolvasók támogatásunkról és együttérzésünkről biztosítjuk a Népszabadság napilap dolgozóit, akiket vállalhatatlan és aljas módon fosztottak meg szakmájuk gyakorlásától.

Vajdaságban abban a helyzetben vagyunk, hogy folyamatosan és párhuzamosan követhetjük figyelemmel a mindenkori budapesti és belgrádi hatalmak igyekezetét saját médiabirodalmak létrehozására a média mindegyik szegmensében. Ezen felül rendszeresen szembesülnünk kell a helyi magyar politikai elitünk a sajtószabadságot folyamatosan ostromló, a médiumokat túlontúl pártpolitikai eszközzé degradáló törekvéseivel is. A társadalmat és a közhangulatot mérgező sajtóháborúk vesznek körül minket.

Azok a módszerek, amelyekkel október 8-án az egyik legjelentősebb magyarországi napilap felfüggesztését vitték végbe, arra utalnak, hogy a jelenlegi magyar kormány ismét túlmerészkedett saját kompetencia-határain. Ez társadalmi réteghez való tartozás és politikai orientációtól függetlenül számos ember ellenérzését kiválthatja. A Népszabadság esete nem arról szól elsősorban, hogy egy „jobboldali” kormány egy „baloldali” lapot lehetetlenít el, hanem hogy egy hatalom önkényesen elnémít egy médiumot.

Úgy gondoljuk, hogy a sajtószabadság efféle megsértése nem pusztán a magyarországi belpolitika vagy a média világának szűkreszabott határain belül kelthet nyugtalanságot. A lépés tünetértékű, világosan mutatja, hogy Magyarországon, más esetekben pedig Szerbiában, illetve a régióban milyen önkényes hatalmi gyakorlatok miatt bizalmatlan sok ember a kormányok és a politikai vezetők irányában.