Tiltakozzunk az Erzsébetvárosi lélektelen lakbéremelés ellen!

Nem ezt ígérték!

Tiltakozzunk az Erzsébetvárosi lélektelen lakbéremelés ellen!

Több ezer erzsébetvárosi család kétségbeesve és felháborodva látta, hogy az önkormányzati bérlakások lakbérét októbertől akár 100 %-al is emelték. A megemelt összeget néhány napon belül be is kell fizetniük. A Fidesz-Kdnp többségű kerületvezetés nem ezt ígérte az Erzsébetváros újság 2011/15. számában! Az „igazságos”-nak nevezett új lakbér-rendelet alapján nemcsak az áfával, 25 %-al emelték a lakbéreket, hanem minden lakást azonnal a drágább, „költségelvű” kategóriába soroltak és ezen felül bevezettek újabb különdíjakat is. Az „igazságos” minősítésük  –  fideszről - magyarra fordítva – megszorítást, ellehetetlenítést jelent.

Mindez együtt, – változatlan, sokszor csökkenő jövedelem mellett – megoldhatatlan helyzet elé állította a bérlők többségét. A szociális bérlakásokban lakó nehéz sorsú családok éppen nehéz anyagi körülményeik miatt nem tudták megvenni bérlakásaikat, vagy kényszerültek szociális bérlakásokba költözni.  Tovább nehezíti sorsukat az, hogy az előre kitöltött csekk azt sem teszi lehetővé, hogy legalább az eddigi lakbérüket be tudják fizetni, tehát automatikusan „nem fizető”-k lesznek.

Ezért felszólítjuk Vattamány Zsolt polgármestert, hogy minden bérlakásra állítsa vissza az eddigi besorolást, és azoknak vezessék be a drágább kategóriákat, akik nem jogosultak a szociális kedvezményre!

Felszólítjuk továbbá Vattamány Zsolt polgármestert, hogy szüntesse meg azt a fenyegetést, mely szerint, aki 60 napnál hosszabb ideig elmarad a lakbér fizetésével, azt automatikusan a drágább lakbér kategóriába sorolják büntetésként! Az elmaradók jelentős része ugyanis olyan szociális, anyagi problémával küzd, amelyek megoldásában a fenyegetés és büntetés helyett éppen az önkormányzatnak kellene segíteni.

Jelen petíció aláírásával támogatja, hogy Erzsébetváros Polgármestere azonnal szüntesse be a nehézsorsú családok, önkormányzati lakások bérlőinek indoktalan megsarcolását, és azonnal vonja vissza az átgondolatlan és megalázó végrehajtási módot.

Budapest, 2011. október 18.

Erzsébetváros 3400 családja nevében,

Dr. Kispál Tibor képviselő    Gergely József képviselő