Szeretnénk mosható pelenka támogatást kapni!

Bőrbarát és környezetkimélő moható pelenkát szeretnénk használni, erre kérünk önkorányzati támogatást.

A kisgyerekes családok számára az egyik legnagyobb kiadást a pelenka jelenti.

Egy csecsemő átlagosan 8-10.000 pelenkát használ el, mely a háztartási szemétben végzi. Ez gyerekenként 2-3000 kg pelenka szemetet jelent.

Az egyszerhasználatos pelenkák látható szemétként maradnak jelent a természetben akár többszáv évig is anélkül, hogy lebomlanának. Senki nem tudja biztosan, hogy egyáltalán lebomlanak-e, hisz az első szintetikus pelenkák még mindig a szemét telepeken vannak. Laboratóriumi kisérletek alapján és pelenka típustól függően 250 és 500 év közöttre becsülik az esetleges lebomlásukat. Vagyis sokkal azután, hogy gyerekeink, unokáink és déd-déd unokáink elmennek.

Az emberi ürülék veszélyes hulladék, a WHO ajánlása szerint a tartalma nem dobható a szemetesbe!

Budapesten a Terézváros önkormányzata például 65-100%-os vissza nem térítendő támogatást nyújt mosható pelenkát vásárló családoknak, ezzel kímélve gyermekük egészségét, a lakosok pénztárcáját és így csökkentik a szemétszállítás költségeit, nem utolsó sorban a háztartási szemét veszélyes hulladék koncentrációját.

Az eldobható pelenka nedvszívó magja szuper abszorbens polimert (SAP műanyagot) tartalmaz. A világ összes SAP előállításának 80%-a az eldobható pelenka. 2010-ben közel egymillió tonnát gyártottak pelenkákhoz, pelenkánként 15 grammot felhasználva. Ide jön még a polipropilén-fólia polietilén-fólia, selyem tapintású műanyagok (ez az ami elvezeti a bőrtől a nedvességet), dioxin a pelenkák klórral történő fehérítése során keletkezett melléktermék egyéb illatanyagok, gumi és ragasztók és ez mind megy a szeméttelepekre!

Ezt az értelmezhetetlen mennyiségű szemétgyártást lehet kiváltani a mára már egyre elterjedtebb, pamut - s nem utolsó sorban környezetkímélőbb - mosható pelenkákkal, melyek gyártása (manufaktúrában) városunkban is történik. Ez egyszeri nagyobb beruházást igényel, ám akár több gyereket is képes kiszolgálni. A mosható pelenkák belsejébe vékony lebomló papír helyezhető, mely tartalmával együtt a vécében lehúzható, így nem kerül a szeméttelepekre.