Szabadságot a temerini fiúknak!

2004  június 25-26-ra virradó éjjel történt egy incidens a temerini piactéren, ahol egy szerb nemzetiségű drogdíler provokálta a nyugodtan beszélgető fiatalokat, és közben trágár és magyar-ellenes kijelentéseket tett! Próbálta fizikailag és szexuálisan bántalmazni a magyar lányokat.  A fiúk ezt már nem tudták szó nélkül hagyni és egy pár pofon is elcsattant.

Másnak szinte rekord idő alatt, állította őket elő a rendőrség és gyilkossági kísérlet vádjával az Újvidéki Kerületi börtönbe zárták őket, ahol az elítéltek és fegyőrök pszihikai és fizikai terror várta őket. Több napos tortúrának voltak kitéve, csupán azért mert magyarok!

Magánzárkába zárták őket , ahol az agónia csak folytatódott. Már pár napra a letartóztatásuk után a média és a szerb soviniszta politika kereszt tüzébe kerültek ahol már előre " megírták sorsukat".

És a politikai befolyás lehetővé tette a bíróságok számára, hogy egy szokatlan gyors eljárás lefolytatása után összesen 61 év börtönbüntetésre ítélték őket. Az eljárás folyamán rengeteg "csúsztatás" volt tapasztalható ezek közül felsorolunk néhányat:

- Minden  vádlottnak, és a sértetnek is ugyan olyan volt a vércsoportja

- A védelem minden ajánlását elutasította a bírói tanács

- Csak azoknak a tanúknak a vallomását tartotta mérvadónak a bírói tanács mely terhelő elemeket tartalmazott és a vallomások ezen részei szerepeltek az ítéletben

- Az  ítéletben még a sértett vallomása sem található (mivel nem tartalmazott terhelő bizonyítékokat)

- Az eljárás folyamán a vádlottaknak esélyük sem volt a védekezésre mivel az eljárás szerb nyelven folyt és többen a vádlottak közül nem beszélték anyanyelvi szinten ezt a nyelvet.

- Az eljárás folyamán meghamisították a jegyzőkönyveket, a szakvéleményeket és a tanúk vallomásait.

- Meg félemlítették a tanukat (azt kellett mondják amit ők előre szugerálták nekik).

- Olyan tanút idéztek be aki nem is volt jelen a helyszínen a kritikus pilanatokban.

A másodfokú eljárás még korruptabban és meg rendezettebben folytatták le. A másodfokú eljárást Ljubomir Vuckovic tanácsot vezető bíró elnökletével folytatták  le mely másodfokú eljárás folyamán a védelem egy érvelését nem , hogy figyelmen kívül hagyták hanem még a másodfokú jogerős ítéletbe meg sem említették , hogy volt a védelemnek kikötései szinte olyan diktatórikus módon zajlott az eljárás mint a néhai kommunizmusban.

Az eljárás után a meghozott ítéletet jogerőre emelték a védelem minden javaslatát elvetették , a továbbiakban kiderült egy olyan tény mely alapján mindenképpen meg kellett volna ismételni az eljárást ugyanis a tanács vezető bírót pár nappal az ítélet meghozatala után börtönben zárták korrupció vádjával. Ekkor a védelem egy beadvánnyal fordult az igazságügy minisztériumhoz melyben szükségesnek tartotta az eljárás újbóli lefolytatását tekintettel a felmerült gyanúra. A minisztérium még válaszra sem méltatta a beadványt. A fiúk és ügyvédeik számos beadvánnyal fordultak az igazságügyi és jogi szervekhez, eredménytelenül. Ezt követően nemzetközi fórumokhoz és igazságügyi szervekhez, fordultak az fiúk és szüleik melyek hatására több mint nyolc év után két fiú kiszabadult a börtönből. De sajnos hárman még mindég bent raboskodnak a mitroviacai fegyházban. Tekintettel arra , hogy a fiúk már több mint 10 éve börtönben vannak és arra , hogy a meghozott ítélet (61 év) teljes mértékben aránytalan azzal amit a fiúk elkövetek. (Csupán azért lett ilyen 61 évet kimondó börtönbüntetés meghozva , hogy megfélemlítsék a délvidéki .ún Vajdasági lakosságot ) Az ítélet nem arra prevnciókra irányul melyet nemzetközi egyezmények határoznak meg, hanem pusztán céljuk a megfélemlítés és az elrettentés. Mely teljes mértékben ellentétes azoknak az irányelveknek és nemzetközi egyezményeknek és szerződéseknek, melynek a Szerb Köztársaság az aláírója és melyet ezzel a gyakorlattal és precedensel teljes mértékben megszegett!

Ez mellett még saját törvényei, de mindenek előtt az alaptörvény, büntetőjogi törvényt , a büntetőeljárásról szóló törvényt.

A Nemzetközi egyezmények közül a zsenevi egyezményt, az Európai egyezményt és számos nemzetközi normát megszegett többek között kiemelnénk pár alap és emberi jogot, melyet minden szerződést aláíró köteles betartani:

- A tisztességes tárgyaláshoz való jogot

- kínzás tilalma

- nyelv használati jogot

- megkülönböztetés tilalmát

S továbbá megemlítenénk, hogy a törvény minden demokratikus országban kimondja, hogy egy bíróságon lefolytatott ügyet a tagállam (aláíró) köteles, hogy minden ügyet független és a pártpolitikától mentes bíróság folytassa le. Sajnos ebben az esetben egy "előre megírt forgatókönyvről" beszélhetünk. Mivel tény, hogy az ítéletet nem a bíróságon hozták meg, hanem felsőbb utasításra cselekedtek és ezt minden jogi etikát és alapszabályt megszeg amiit e nemzetközi egyezmények és hazai törvények irányoznak elő!

Szeretnénk megkérni mindenkit aki elolvassa ezt a petíciót, hogy írja alá.

Valamint arra, hogy beszéljen róla ismerőseinek, hogy végre közösen véget vethessünk ennek a több mint 10 éves agóniának, s végre a temerini fiúk kiszabadulhassanak.

E jelen peticiót a tervek szerint az ENSZ emberi jogi tanácsának szándékozzuk átadni de erre szükségünk van mindenki támogatására!

A temerini fiúk nevében előre is köszönjük!

SZABADSÁGOT A TEMERINI FIÚKNAK!