Ne vágják ki a Benczúr utcai fákat!

Terézváros és a Főkert Zrt. 2020. augusztus 4-én jelentette be, hogy a Benczúr utca nagyságrendileg 200 fából álló fasorából 29-et 2020.augusztus 10-től kezdve kivágnak (a bejelentés és a kivágás megkezdése között tehát mindössze 6 napunk volt a reakcióra...).

A kivágandó fák 2020.07.21. dátumú dokumentációja augusztus 5-e óta elérhető az alábbi linken:

Ennek a fasornak a jövőjéről van szó:benczúr_utca_vincze_barbara.JPG

(fotó: Benczúr utca - Vincze Barbara fotója - https://budapest.reblog.hu/a-benczur-utca-pest-legzoldebb-utcaja)

A Benczúr utcát több városblogger is Pest legszebb utcájának tartja. A fasor olyan kiemelkedő városképi érték, amit mindenáron védeni kell és aminek sorsáról nem szabadna a lakosság háta mögött dönteni.

A petíció az alábbi okok miatt kezdeményezi haladéktalanul a kivágások elhalasztását:

1. TELJESKÖRŰ TÁJÉKOZTATÁS HIÁNYA

Semmilyen konkrét információt és cselekvési tervet nem hozott nyilvánosságra a kerület vezetése vagy a Főkert Zrt. a megmaradó fák állapotára és a teljes fasor jövőbeli értékmegőrző védelmére vonatkozóan (többszöri kérés és megkeresés ellenére sem). Csak abban az esetben kezdődjenek meg a fakivágások, ha a teljes fasor állapotát bemutató dokumentáció és a védelmi terv (megmaradó fák védelme, várható további életkora, a teljes fasor állapotának javítása) nyilvánosságra került, valamint a pótlásra vonatkozó paraméterek (fajta, méret, várható növekedési ütem, élőhely kialakítás és védelem) tisztázottak. 1-2 hetet még biztosan lehet várni a kivágással annak érekében, hogy a tájékoztatás korrekt legyen és a lakosság megbizonyosodjon az utca és a fasor sorsáról. Követeljük az utca lakosságának bevonását és tisztességes tájékoztatását!

2. ENGEDÉLY HIÁNYA

Nem tudni, van-e engedély! Terézváros honlapja szerint "a fakivágások tekintetében a fás szárú növények védelméről szóló 346/2008. (XII.30.) Korm. rendelet előírásait kell betartani". Ezen rendelet szerint (http://www.termeszetvedelem.hu/a-fas-szaru-novenyek-vedelmenek-szabalyai-a-346-2008-xii-30-korm-rendelet-alapjan) a fakivágás minimum 30 napos engedélyezési eljárással kaphat engedélyt, de kiemelt jelentőségű fák esetén az ügyintézési idő 45 nap. Terézváros honlapján elérhető az aktuálisan engedélyezett fakivágások listája (https://www.terezvaros.hu/uploads/images/20190809%20Fakiv%C3%A1g%C3%A1si%20t%C3%A1j%C3%A9koztat%C3%B3%20t%C3%A1bl%C3%A1zat_felt%C3%B6lt%C3%A9sre.pdf) melyen a 29 kivágandó fa nem szerepel! Ráadásul a Főkert dokumentációja 07.21-i keltezésű, tehát a rendelet szerinti ügymenettel lehetetlen az engedély megléte augusztus 10-ére...

Petíciónkkal tiltakozunk a fakivágás 2020. augusztus 10. hétfői megkezdése ellen!

A fakivágások elhalasztását kérjük a teljeskörű tájékozatás és a lakossági párbeszéd megléte, valamint az engedély bemutatásának időpontjáig!

Kérjük, írják alá minél többen és védjük meg együtt a Benczúr utca fáit!

UPDATE!!

Bár korábban próbáltunk e-mailen kommunikálni, annyi aláíró lett, hogy ez már lehetetlen, de aki beállította, hogy kapjon értesítést a petíció módosításáról, ahhoz talán így is eljutnak az információk.

Amit a petíciónak köszönhető nyilvánosság által eddig sikerült kiderítenünk:

1. Az engedély helyett a "346/2008. (XII. 30.) Korm. rendelet a fás szárú növények védelméről" 7. paragrafusára hivatkozva tervezik a kivágást (mely szerint  az élet-, egészség- vagy vagyonvédelmi okból történt kivágás esetén el lehet tekinteki az engedélytől és elég utólag bejelenteni a kivágást és így a Terézváros honlapjára kirakott listra is csak utólag kerülnek fel. Ezzel kapcsolatban kettő dolog furcsa számunkra: egyrészt hogy lehet, hogy 29 fa egyszerre kerül ilyen hirtelen éleveszélyes állapotba, másrészt pedig az engedélyezett fakivágások listáján nem egy olyan fa van, ami ugyanezen okokra hivatkozva kapott kivágási engedélyt, akkor most nem értjük, mi alapján lehet eldönteni, hogy mikor kell azonnal kivágni egy fát és mikor kell megvárni az engedélyt.

2. VAN fakateszter, DE régi, 2016-os adatokkal, itt: https://terezvaros-terinformatika.budapestkozut.hu/ - aki összeveti a kivágandó fák jegyzőkönyvével láthatja, hogy a most kivágandó fák egész jó pontokat kaptak 2016-ban. Ez csak mélyíti az aggodalmunkat aziránt, hogy vajon pár éven belül mi lesz a többi fával? És hogy lehet, hogy az elvileg folyamatos fentartás mellett egyszerre és hirtelen lett ilyen rosszul 29 fa?

3. Az önkormányzat állítása szerint sok mindent tervez: a Benczúr utcai közterület megújítását a fák jobb élőhelyének biztosítása érdekében a lakók bevonásával, a teljes fasor állapotának felmérését, fa-örökbefogadási programot. Ezekre mind a mai nap folyamán kapott e-mailes reakciókból derültek ki, de semmi konkrétumot nem tartalmaznak, így egyelőre nem tudjuk a botrány elhárítását célzó üres ígéretnél többnek értelmezni őket.

4. A fapótlás jogszabály szerint azonos fajtával kell történjen. A környéken járva erős kételyeink vannak a pótolt fák túlélési esélyeit illetően. A Bajza utca Benczúr utca és Délibáb utca közötti részén 3 frissen pótolt fából egy élte túl az eddigi itteni tartózkodását, de az se néz ki valami biztatóan.

5. A mostani vizsgálat kizárólag a szakemberek által szemrevételezéssel veszélyesnek tűnő fákra terjed ki. Tehát NEM terjedt ki az összes fára! Ez csak jövőbeni terv. Így NINCS információ a teljes fasor állapotáról! Amit tudunk: 33 megvizsgált fából 29-et halálra ítéltek! Vajon mi lesz amikor mind a 216-ból megmaradt 187-et megvizsgálják? Továbbra sincs átfogó kép a fasor állapotáról és kitűzött dátum sem, amikor vizsgálnák...

6. Ha igaz az, hogy ennyire rosszul vannak a fák ilyen nagy számban (és ez ilyen egyszerre derül ki) akkor mi történt eddig "fenntartás" címen?

7. A Főkert Zrt. felelőssége alá tartoznak az esetlegesen kidőlt fák által okozott károk. Érthető, hogy nem akarnak több balesetet, de ha eddig nem érezték a veszélyt akkor hogy-hogy most hirtelen? Véleményünk szerint vagy eddig durván elhalogatták a szükséges vizsgálatokat, vagy most inkább "túlbiztosítják" a helyzetet. Biztos nehéz ebben jó döntést hozni, de a fasor jövőjét érintő döntésekből látahatóan nehezen felmérhető veszélyekre hivatkozva nem lehet kihagyni az embereket.

Krauth Veronika építész és Horváth Márk filozófus    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom Krauth Veronika építész és Horváth Márk filozófus petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.