Tiltakozás a sajókazai iskola koncepciós állami zaklatása ellen

Tiltakozunk a sajókazai iskola folyamatos hatósági zaklatása ellen!

Részlet a NOL-tól:

Példátlan büntetés a roma iskolának

Meghökkentően súlyos, 3,2 milliós bírságot szabott ki a munkaügyi felügyelőség a sajókazai Ámbédkar Iskolára, amely bezárhat, ha ezt ki kell fizetniük.

Derdák Tibor
Népszabadság – Kocsis Zoltán

„Szükség van „második esély” évfolyamok, programok szervezésére. (…) Fontos szerepet tölthetnek be az ilyen szempontból kifejezetten roma fiatalokra koncentráló programok is” – olvasható a felzárkózásért felelős államtitkárság által tavaly készített stratégiában. Az Ámbédkar Iskola ilyen intézmény: zömmel roma borsodi diákoknak kínál érettségit adó tanulmányi lehetőséget, olyanoknak, akikről az állam már lemondott. Csakhogy a példájuk inkább azt illusztrálja, hogy az állam az ellenkezőjét teszi annak, amit hirdet.

Az iskola tavaly bátran pályázhatott volna a „leggyakrabban feljelentett és ellenőrzött” intézmény címére. Hetente érkeztek a különböző hivataloktól – ÁNTSZ, Oktatási Hivatal, Kormány Hivatal, Munkaügyi Felügyelőség – az ellenőrzések, amelyek már a tanítást is bénították. Súlyos helyzetet idéz elő a Fidesz-kormány egyházakat érintő törvénye, az Ámbédkar Iskolát fenntartó buddhista közösség ugyanis elveszítette egyházi státuszát. A finanszírozás bizonytalanná vált – négy tanárnak fel kellett mondaniuk.

A feljelentések és az ellenőrzések akkor szaporodtak meg, amikor egy jobbikos képviselő támadást intézett az országgyűlésben a buddhista közösség ellen – értékeli a helyzetet az iskola két alapítója. Derdák Tibor igazgató és Orsós János pedagógus elmondják, ekkor jelentek meg a Munkaügyi Felügyelettől is az ellenőrök, akik ritka vendégek iskolákban. Az ellenőrzést követően egy 3 millió kétszázezer forintos munkaügyi bírságról szóló határozatot vett át a múlt hét végén az iskola vezetése. Orsós János azt elismeri, hogy vannak nehézségeik az adminisztrációval, ezért az ellenőrzés folyamata alatt kérték a Munkaügyi Felügyelőség munkatársait, segítsenek a hibákat kijavítani.

– De nem tudtak segíteni, azt mondták, még soha nem ellenőriztek iskolát. Rendszeresen beszéltünk velük, és azt érzékeltették, az ilyen típusú hibákra nagyságrendileg egy-kétszázezer forintos bírságot szoktak kiszabni – mondja Orsós János, hozzátéve: ha a több mint hárommilliós összeget ki kell fizetniük, bezárhatnak. A határozat ellen fellebbeznek.

Egy a hozzászólások közül:

…A Munkaügyi felügyelet nem jogosult gazdálkodási tételeket ellenőrizni. Az, az APEH dolga. A felügyelet kizárólag a munkabeosztásokat, jelenléti íveket és egyéb rettent fontos papírhegyeket, az iskola működése szempontjából abszolút irreleváns dolgokat ellenőriz. Kapott-e a tanár bérelszámolólapot az iskolától, kifizették-e neki a túlóráit, az le van-é papírolva…Stb. Ekkora szemétséget még nem láttam. Mint multis munkaügyi vezető van tapasztalatom a bírságokkal kapcsolatban. Nekünk a legmagasabb bírságunk 250ezer forint volt. Ez 45 munkavállalót érintett összesen. Nem tudom, hogy ott mekkora a tanári kar, de kizártnak tartom, hogy ennyien legyenek. Ilyen mértékű bírságról még nem hallottam, pedig 25 éve vagyok a szakmában. A ….gazdaságost is 19ezer dolgozó után pár millára büntették, mert nem fizették ki őket rendesen, de ott a dolgozók reklamáltak. Itt nem hiszem, hogy a pedagógusok mentek, hogy bocs, nem kaptunk meg ezt meg azt, gyere kedves felügyelet. S tényleg szívesen látnék egy statisztikát arról, hogy hány iskolában voltak ellenőrizni országszerte a kedves felügyelők? Szerintem ebben az egyben. Persze tök véletlenül.

Az iskola oldala (önmagáért beszél, ha minden iskola legalább ennyit elérne...): http://www.ambedkar.hu/

Hálózat a Tanszabadságért    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével