proklamáció az epilepszia elismeréséért

1 - Az epilepszia a leggyakoribb neurológiai betegség, a világon. Becslések szerint több mint 50 millió ember él e korral világszerte!

2 - Magyarországon a lakosság 1,5%- 2%a közel 150.000 ember, beteg, és közel ennyi családtag és barát érintett!

3 - A közvélemény nem képes felismerni az epilepszia rohamokat és típusokat, illetve nem tudja, hogyan reagáljon megfelelően, és hogy nyújtson elsősegélyt

4 - Az epilepsziával élőknek, előítéletekkel, kirekesztésekkel, hátrányos megkülönböztetéssel kell élniük, sokaknak születésüktől fogva. A Magyar Epilepsziával Élők Alapítványa, azért dolgozik, hogy naprakész információkat nyújtson a betegeknek, védje érdekeiket, segítsen egy szociális védőháló kialakításában. Közelebb hozza egymáshoz az epilepsziás embert és környezetét. Munkánkról részletesebben a www.eboc.hu, www.epilepszias.hu, oldalakon lehet ismereteket szerezni.

5 - Az epilepsziások nem kapnak ma munkát. Magyarországon közel 85-90%-uk munkanélküli és járadékokra van utalva, ami létbizonytalanságot jelent 2012-ben.

6 - Sajnos nem neurológus vagy epileptológus szakember végzi a megváltozott munkaképesség iránti felülvizsgálatokat, ezért a betegek 99%-a nem éri el vagy súrolja azt a szintet, amiért már minimális rehabilitációs járadékot kaphat.

7 - A megemelkedett gyógyszerárak, a még elfogadható szintű megélhetés (rezsi, étkezés, stb. növekedése) lehetetlen helyzetbe hozta az epilepsziával élő embereket.

8 - Ebből adódnak a pszichés zavarok, és az öngyilkosságok melyek 15-20%-al nagyobbak az átlagnál, az („egészséges emberekhez”) képest.

9 - Ma 2012-ben sokszor 60-90 km-t utaztatják roham után a beteget. Ma nincs olyan egészségügyi intézmény Magyarországon mely az epilepsziával élő emberek rehabilitációjával foglalkozna.

10 - Részlet Az Európai Unió Alapjogi Chartájából

(2007/C 303/01)
III. CÍM
EGYENLŐSÉG
21. cikk
A megkülönböztetés tilalma
(1) Tilos minden megkülönböztetés, így különösen a nem, faj, szín, etnikai vagy társadalmi származás, genetikai tulajdonság, nyelv, vallás vagy meggyőződés, politikai vagy más vélemény, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, születés, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés.
(2) A Szerződések alkalmazási körében és az azokban foglalt különös rendelkezések sérelme nélkül, tilos az állampolgárság alapján történő minden megkülönböztetés......................
34. cikk
A szociális biztonság és a szociális segítségnyújtás (1) Az Unió, az uniós jog, valamint a nemzeti jogszabályok és gyakorlat által megállapított szabályokkal összhangban, elismeri és tiszteletben tartja a szociális biztonsági ellátásokra és szociális szolgáltatásokra való jogosultságot, amelyek védelmet nyújtanak anyaság, betegség, munkahelyi baleset, gondoskodásra utaltság vagy idős kor, továbbá a munkahely elvesztése esetén.
(2) Az Unión belül jogszerűen lakóhellyel rendelkező és tartózkodási helyét jogszerűen megváltoztató minden személy jogosult – az uniós joggal, valamint a nemzeti jogszabályokkal és gyakorlattal összhangban – szociális biztonsági
ellátásokra és szociális előnyökre.
(3) A társadalmi kirekesztés és a szegénység leküzdése érdekében az Unió – az uniós jog, valamint a nemzeti jogszabályok és gyakorlat által lefektetett szabályokkal összhangban – elismeri és tiszteletben tartja a jogot a tisztes megélhetést célzó szociális támogatásra és lakástámogatásra mindazok esetében, akik nem rendelkeznek az ehhez elégséges pénzeszközökkel.
35. cikk
Egészségvédelem
A nemzeti jogszabályokban és gyakorlatban megállapított feltételek mellett mindenkinek joga van megelőző egészségügyi ellátás igénybevételéhez, továbbá orvosi kezeléshez. Valamennyi uniós politika és tevékenység meghatározása és végrehajtása során biztosítani kell az emberi egészségvédelem magas szintjét.

Aki egyetért a petíció tartalmával kérjük aláírásával támogassa azt.