Petíció a kedvtelésből tartott állatok szaporításának kriminalizálásáért, az állatkínzás szigorúbb büntetéséért és az ivartalanítással összefüggő programokért

Napról-napra többet hallunk nem megfelelő, embertelen, állattalan körülmények között tartott kutyákról, macskákról és más egyéb kedvtelésből tartott állatokról. Az utóbbi hónapok legnagyobb visszhangot kiváltó ilyen eseménye a "barcsi tacskók" néven híresült el. A Rendőrség 92 tacskót talált, és foglalt le, mindössze egyetlen házba voltak összezsúfolva, nem rendelkeztek megfelelő oltásokkal, chippel, okiratokkal. Bővebben az esetről: https://index.hu/belfold/2018/09/10/92_tacskot_zsufoltak_egy_szobaba_barcson/

Azonban ez csak a jéghegy csúcsa. Magyarországon több tízezer, ha nem több, kutyát és macskát tartanak nem megfelelő körülmények között. Ráadásul egész iparág épült ki a szaporításra: sok pénzt remélnek nulla befektetéssel, az állatok kihasználásával. A szaporítás során megfelelő egészségügyi szűrések nélkül, nem megfelelő körülmények között a kutyákat/macskákat pároztatják, majd a kölyköket amint lehet (szintén a megfelelő oltások, chip, papírok nélkül anyagi haszon reményében) eladják. Ez amellett, hogy közvetetten sérti Magyarország jogszabályait, az adott kutya- és macskafajtákra jellemző genetikai betegségek felerősödéséhez vezet, a tenyésztők ezt az felmenő állatok előzetes szűrővizsgálatával küszöbölik ki. Arról nem is beszélve, hogy a szaporítók által eladott kutyák sokszor nem megfelelő helyre, nem megfelelő családhoz kerülnek, ott gyakran gyorsan megunják őket majd az utcára kerülnek (vagy rosszabb). Bővebben a szaporítás körüli helyzetről: https://index.hu/belfold/2018/09/13/allatorvosok_is_segitik_a_kutyas_szaporitomaffiat/

Sokan tévhitekkel övezve élnek: "nem lehet ivartalanítani a kutyát, mert nem jó neki", "nem lehet ivartalanítani szülés előtt a szukát", "meg kell várni az első tüzelést", "a kan kutyát csak párzás után lehet ivartalanítani". Ezek egytől egyig hülyeségek, megalapozatlan állítások. Bármely hobbiból tartott kutyát (és macskát is) az ivarérettség elérésekor lehet ivartalanítani! Szukának nem kell tüzelni, nem kell ellenie, nem kel párzania nem kell megvárni a születését követő tizenharmadik holdtölte utáni első napéjegyenlőséget. A kanoknál meg lehet várni az ivarérettség elérését a hímekre jellemző testfelépítés kialakulása miatt, de nem kötelező. A Magyar Állatorvosi Kamara állásfoglalása a témában: https://maok.hu/content/_common/attachments/ivartalanitas_honlapra.pdf

Sajnos bizonyos személyek körében sporttá vált a szándékos állatkínzás (jelenleg szerintem e kategóriába tartoznak a szaporítók is). Velük szemben fel kell lépni komolyabb büntetésekkel, melyek nem feltétlenül szabadságvesztést jelentenek, hanem olyan büntetésekkel, melyek során - felügyelettel - közvetlen kapcsolatba kerülnek állatokkal, róluk gondoskodniuk kell. Rehabilitációra és a bűncselekmény megelőzésére van szükség, mert a büntetési tétel emelése nem lesz soha elrettentő erő, többszöri visszaeső esetén nyilvánvalóan szükséges a társadalomból való azonnali eltávolítás.

Konkrét javaslatok:

1. Magyarország Országgyűlése úgy módosítsa a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvényt, hogy az állatkínzás mellé a szaporítást is büntetőjogi tényállásként felveszi a törvénykönyvbe.

2. Magyarország Kormánya indítson olyan kormányzati tájékoztatási kampányokat, melyek közlik az ivartalanítással összefüggő tényeket, támogatják az ivartalanítást és elvetik a tévhiteket. Egyúttal indítson olyan programokat, melyek során kedvezményesen vagy ingyenesen lehetőség van az adott kedvtelésből tartott állat ivartalanítására.

3. Magyarország Országgyűlése úgy módosítsa a Büntető törvénykönyvről szóló 2012. évi C. törvényt, hogy az állatkínzásért adható letöltendő szabadságvesztés legmagasabb időtartama 5 év legyen, ezáltal az állatkínzás bűntett legyen. Emellett javasoljuk az igazságszolgáltatás szerveinek, hogy az állatkínzást és szaporítást állatokkal folytandó több hónapos közérdekű munkával szankcionálják.