Nyilatkozat a magyar súlyemelés jövőjéért!

A magyar súlyemelés évtizedes válságban van.

A szakosztályok és a sportágban résztvevő, aktív korú versenyzők száma és minősége évről évre csökken, a nemzetközi eredményesség minden szinten messze alulmúlja mindazt, amire a magyar súlyemelősport hivatva van és képes. A 2016-os riói már a harmadik olimpiánk lesz, ahol - a jelenlegi eredmények alapján – ismét mindössze egy súlyemelő képviselheti majd az érmeket tekintve 12., a szerzett pontok alapján 8. legeredményesebb olimpiai sportágunkat.

A sportág 2008-óta uralkodó vezetése bizonyította az elmúlt években, hogy képtelen a magyar súlyemelés megújítására, fejlesztésére. Képtelen válaszokat adni a kihívásokra, mentális és morális válságba vezette az egyetlen súlyzós olimpiai sportág hazai társadalmát.

A súlyemelés igazi alapsport. Minden olyan sportágban használják a mozgásanyagát, ahol a dinamikus erőnek szerepe van. Ha tovább folytatódik a magyar súlyemelés eróziója, azzal nemcsak a sportágat, hanem az egyetemes magyar sportot is óriási veszteség éri.

Elvesztegettünk ismét négy évet. Nincs több időnk! Elég volt. Össze kell fognunk végre!

Kérjük, a magyar súlyemelésért valóban tenni akaró döntéshozókat, hogy felelős sportvezetőkhöz méltóan, haladéktalanul tegyenek meg mindent a magyar súlyemelés felemelkedésének előmozdítása, a sportágat jobbítani szándékozó elodázhatatlan változások érdekében.