Mondjunk NEMET a Salgó várának lábához tervezett mobiltoronyra!

Miért pont egy gyönyörű panorámájú vár lábánál, az UNESCO égisze alatt működő Novohrad-Nógrád Geopark területén és Natura 2000-es terület közvetlen közelében kell adótornyot építeni?

bxJfwMfJtRGdarc-800x450-noPad1.jpg

"A Magyar Telekom Nyrt. Salgóbánya településrészen, Salgótarján közigazgatási területén egy 30 méter (kb. tíz emelet) magas mobiltelefon torony építését tervezi." (forrás: www.salgotarjan.hu) - hallották megdöbbenéssel a környék lakói, turisztikai szolgáltatói, környezetvédői.

Észak-Magyarország páratlan szépségű tájegysége, a Karancs-Medves régió természeti környezete és panorámája sérülne örökre az adótorony építésével. Salgó és Somoskő várának kettőse, a Boszorkánykő szintén vulkáni bazaltkúpja és a környező hegyes-erdős vidék (beleértve az európai unikumnak számító Medves-fennsík) páratlan látképe mind-mind olyan egyedülálló kulturális és természeti kincs, melyet egy for profit szolgáltató sablongyártású adótornyával nem szabad, sőt bűn elcsúfítani.

Nem támogatjuk a torony építését az alábbiak miatt:

1. A tervezett torony helyszíne épített kulturális örökség és védett természeti terület közvetlen közelében található (alig 500 méterre található Salgó várától és a Boszorkánykő csúcsától, de Novohrad-Nógrád Geopark által üzemeltetett Geocsodák házától és annak kilátójától is csupán 600 méterre fekszik).

2. A torony építése örökre elcsúfítaná a településrész és természeti környezetének képét.

3. Káros hatással lenne a helyi turizmusra, mely a régió egyetlen kitörési pontja azok után, hogy az ipari munkalehetőségek megszűntek a környéken.

4. Egy kisgyermekeket rendszeresen fogadó tábor közvetlen közelében épülne.

5. A mobilátjátszó tornyok erőteljes sugárzása egészségügyi kockázatokat hordoz magában (melyet erre vonatkozó hosszú távú, megbízható kutatási adatok hiányában nem lehet figyelmen kívül hagyni).

6. Az engedélyeztetési kérelem nem tekinthető megbízhatónak: számos hibát tartalmaz (többek között Salgótarján légszennyezettségi adatait sajószentpéteri adatokkal "helyettesíti"), emellett általánosságban a beruházó érdekének megfelelő fogalmazásmóddal íródott. (http://nmkh.hu/nmkh27/index.php/stkorny/item/2084-magyar-telekom-nyert-altal-tavkoezlesi-adotorny-letesitese

A fentiek miatt kérjük az illetékeseket, hogy konstruktív segítségükkel próbáljunk közösen, a helyi lakosokkal, a természetvédőkkel, a turisztikai ágazat szereplőivel és a beruházóval egyeztetve megoldást találni és a torony építését elkerülve más megoldást keresni az Internet/telefon hálózat tervezett bővítésére.

Amennyiben egyetért törekvésünkkel, kérjük, írja alá a petíciónkat!

Köszönettel,

a természeti értékeinként aggódó salgótarjáni/salgóbányai közösség és a környékre látogató turisták nevében