MONDJ NEM-ET A BUDAVÁRI LABIRINTUS BEZÁRÁSÁRA!

Mondj NEM-et a Budavári Labirintus bezárására,

az önkényes jogalkalmazásra,

- s ne csupán a Budavári Labirintus vonatkozásában!

Jogellenesség a köbönA rendőrség készenléti egysége, a természetvédelmi őrség és az ún. zöldhatóságok (KDVKTVF, DINPI) 2011. július 29-én elfoglaták a Budavári Labirintust. A megriadt látogatókat karhatalmi erővel kiutasították a mélypince-rendszerből; a Budavári Labirintus Kft-t pedig percek leforgása alatt megfosztották a működtetéstől, székhelyétől, 30 évi eredményes, nemzetközileg elismert tevékenység után.

A hasznosítási engedély hiányára, illetve természetkárosításra hivatkozó hatósági, birtoklásunktól is megfosztó intézkedés megalapozatlan és jogsértő.

A hasznosítás vonatkozásában még folyamatban vannak a peres eljárások a Magyar Köztársaság bíróságai előtt, a hivatkozott természetkárosítás pedig alaptalan. A Budavári Labirintus kiállításai 30 éve azonos, változatlan formában működnek, ezeket a hatóságok ugyanennyi ideje ismerték és ismerik. A természetvédelmi hivatkozások tehát csak mondvacsinált apropók a karhatalom és „zöld milícia” brutális eljárására.

A Közép-Dunavölgyi Környezetvédelmi Felügyelőség (KDVKTVF) tájékoztatóiban félrevezette a nyilvánosságot, megsértette a Budavári Labirintus jó hírnevét, semmibe vette a rá vonatkozó jogszabályokat, és ezáltal emberek tucatjainak (dolgozók és turisták) megsértette az emberi méltósághoz, személyes szabadsághoz való jogát.

NINCS olyan bírósági ítélet tehát, amely a hatóságot felhatalmazta volna arra, hogy a mélypince-rendszert kiüríttesse a DINPI (Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) javára. A terület hatósági intézkedéssel történő kiürítése egyetlen célt szolgált a bírósági eljárások bevárása nélkül: önkényes birtokbavételt, ami nem működhet jogállami keretek között.

A Budavári Labirintus kiállításainak esztétikai értéke, nemzetközi és hazai népszerűsége nem kétséges; tevékenységünk révén a hasznosított mélypince-rendszert a „Világ 7 Földalatti Csodája” közé sorolták.

A jelen petíció célja, általános érvénnyel, tehát nem csupán a Budavári Labirintus vonatkozásában: minden hatóság tartsa tiszteletben a jogrendet, a reá vonatkozó jogszabályokat. Ne alakuljon ki olyan jogellenes hatósági gyakorlat, amellyel a hatóságok átveszik a jogszolgáltatásra hivatott bíróságok szerepkörét.

Célunk, hogy a mi ügyünkben is helyreálljon a törvényesség, a terület hasznosításunkba visszakerüljön, s mindaddig hatósági atrocitásoktól mentesen biztosíthassuk látogatóink számára a Labirintus-programokat, amíg a mindenkire kötelező bírósági végső döntések meghozatalra kerülnek.

Ha törekvésünkkel egyetért, ha tevékenységünk eredményeit, értékeit elismeri, kérjük, aláírásával támogassa petíciónkat.

Budavári Labirintus

2011. augusztus 4.

Figyelemmel kísérhet bennünket az alábbi oldalakon is:

Angol nyelvű petíció: http://www.petitions24.com/say_no_to_the_unlawful_closure_of_the_labyrinth_of_buda_castle

Labirintus honlap: http://www.labirintus.com/

Facebook - magyar: http://www.facebook.com/labirintus

Facebook - angol: http://www.facebook.com/labyrinth.budapest

Áttörés a Budavári Labirintus ügyében

A Budavári Labirintus ügyében a Btk. 225.§-ba ütköző hivatali visszaélés bűntette miatt a Fővárosi Főügyészség április 18. napján elrendelte a nyomozást. A sajtó- és társadalmi nyilvánosság (így a közösségi oldalak, mint például a Facebook is) hatására, ha jókora késéssel is, de az alapcselekmény kerül a büntetőügyi vizsgálatok középpontjába. Immáron eltussolhatatlanul.

Egyúttal a Budavári Labirintussal szemben hivatalosan hangoztatott vádak (természetkárosítás, bérleti díjfizetési kötelezettség stb.) is teljesen elporladtak. Ezek közül egyetlen egy sem igazolódott – sem az attakot követő nyolc hónapban, mint ahogy a bezárást megelőző 28 évben sem.

A vádaskodások csupán apropók voltak: a Budavári Labirintus kiürítéséhez és megszüntetéséhez, hogy azután a hasznosítási jogot és a Budavári Labirintus vagyonának jelentős részét megpróbálják átjátszani Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára korábbi politikai tanácsadójának, aki egy ciklussal korábban a dr. Nagy Gábor vezette Budavári Önkormányzat képviselője volt.

Dr. Tamási Róbert politikai tanácsadót (a saját maga, továbbá cége számára történő átjátszás egyik főszereplőjét), illetve a DINPI egyik igazgatóját már menesztették, az illegitim állapot ugyanakkor mind a mai napig fennáll, mint ahogy az érintettek és felelősök teljes köre, szerepe sincs teljesen feltárva.

További részletek:

Budavári Labirintus

2012. november 24.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Háttér

2011. július 29-én kora délután a budapesti rendőrség készenléti egysége és a zöld milíciaként viselkedő (Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) szervezetek tagjai ellepték a Budavári Labirintust, s a külföldi és magyar turistákat egész egyszerűen kizavarták a kiállítási terekből. Több külföldi turista a lerohanás okait nem értette, némelyek azt hitték, hogy terrorcselekmény történt.

Milyen okok állnak a példátlan „hatósági eljárások” mögött? A 30 éve működő Budavári Labirintus nem egy terrorközpont vagy egy drogpince volt, hanem kiállításai által a „Világ Hét Földalatti Csodája” közé sorolt kulturális látványosság.

Dolla Eszter, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság vezetője a kíméletetlen és valóban paramilitarista jellegű lerohanást, mint mondta, az „állam nevében” hajtotta végre. A hivatalosan hangoztatott vádak (természetkárosítás, bérleti díjfizetési kötelezettség stb.) közül azonban egyetlen egy sem igazolódott, egyetlen egy lejárató közlés sem nyert bizonyítást – sem az attakot követő nyolc hónapban, mint ahogy a bezárást megelőző 28 évben sem.

A vádaskodások csupán apropók voltak: a Budavári Labirintus kiürítéséhez és megszüntetéséhez, hogy azután a hasznosítási jogot és a Budavári Labirintus vagyonának jelentős részét átjátsszák Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetvédelmi államtitkára korábbi politikai tanácsadójának, aki egy ciklussal korábban a dr. Nagy Gábor vezette Budavári Önkormányzat képviselője volt.

Az állam nevében és a Magyar Állam rendőrségét felhasználva zajlott le tehát egy köztisztviselő klikk érdekérvényesítése. Mert valóban csak egy kiscsoportról van szó; a maréknyi tisztviselő pedig közigazgatási eszközökkel, mondhatni puccsot hajtott végre, a nyári hőségben, igen forró fejjel. Mert noha az államra hivatkoztak, maga a Magyar Állam, illetve a nevében eljáró és tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. a lerohanást megelőző napokban is a bírósági eljárásokat tartotta járható útnak. A közreműködő szervezetek azonban sem az állásfoglalásra nem ügyeltek, sem a bírósági eljárásokat nem várták be.

A kipattant botrányt követően megindultak az elbocsátások, illetve kiemelt ügyészségi felügyelet mellet egy büntetőeljárás is elindult. Az ügyben további menesztések és büntetőeljárások várhatóak.

Előzmények: 2002 óta, a Budavári Önkormányzat első kiürítési kísérlete óta, különféle szervezetek és személyek szervezett módon meg akarták kaparintani a terület használati jogát, elbitorolni a Budavári Labirintus harminc éves kulturális vállalkozói bevezetettségét, szellemi jó hírét, megszerezni az esztétikai, műszaki vagyonát. Mindezt olyan módon tették, hogy a gátlástalan eljárások során a Budavári Labirintust nevében és becsületében is lejárassák.

Miután a bíróság a jogellenes területszerzési törekvéseket meghiúsította, 2008-ban is nagyon durva rendőri attakot hajtottak végre Budavári Labirintusban. A 2008-as brutális és jogellenes eljárást, illetve vádaskodásokat a Budavári Labirintus valamennyi hatósági és bírósági eljárásban cáfolta, illetve az ügy egészét megnyerte.

További részleteket, illetve az ügy húsz éves, válogatott visszaélésekkel terhes előzményei a https://www.facebook.com/Varbarlang honlapon ismerhetőek meg.

A Budavári Labirintus három évtizedes kulturális szellemi tevékenysége megismerhető az immár archív anyagnak tekinthető honlapunkról. Akkori formájában, tehát ahogy és amikor a brutális cselekmény a Budavári Labirintust érte. Néhány nappal Chopin éjszakai premierje előtt, aki az európai kultúra labirintusfonalát képviselte volna Budapest és Varsó között. A lengyel zeneszerző lett volna a 27. európai alkotó.

Az éjszakai „Bolyongások Európa nagyjaival” teljes hanganyagát közzétettük archívumunkban. Mementóként. Emlékezve Európára, az európai kulturális és jogállami értékrendre. Szükség van ezekre a kontinentális sejtésekre, mert itt, a Duna völgyében, Európáról már csak álmaink szólnak.

Itt frissül: http://www.labirintus.com/splash_details_hu.php

Az e-mail címe nem fog megjelenni az oldalunkon. Azonban a petíció írója az összes megadott adatot látni fogja.