Mentsük meg a Honvéd PIC-et!

FB_IMG_1528889437327.jpg

Kérjük a Tisztelt Kományunkat, hogy azonnali hatállyal oldják meg a budapesti Honvéd Kórház PIC részlegén kialakult kritikus orvoshiányt, ami miatt 2018. december 15-ével bezárják a PIC osztályt!!!

Ne engedjük hogy az ország egyik legjobb koraszülött centruma is az enyészeté legyen!

Írjátok alá, osszátok meg minél több helyen!

Ne felejtsétek el megerősíteni az e-mail címetekre érkezett üzenetben az aláírásotokat, így lesz érvényes csak!!!

Bízva abban, hogy az aláírók egyetértenek az alábbiakkal, szeretném a petíciót a következő nyílt levéllel kiegészíteni.

Nyílt Levél Kun Szabó István vezérőrnagynak, a Honvéd Kórház Parancsnokának és Dr. Benkő Tibor Honvédelmi Miniszternek

Tisztelt Címzettek!

Szakemberhiány miatt december 15-étől bezárják a Honvéd kórház Perinatális Intenzív Centrumát (PIC), mert nincsenek meg a működtetéshez szükséges személyi feltételek.

A Honvéd PIC a főváros négy, legmagasabb, III. progresszivitású osztályának egyike, amely 33. hét előtt született, illetve 1500 grammnál kisebb súlyú újszülötteket is fogad. A koraszülöttek ellátásának módja itt egyedülálló, így nemcsak a koraszülöttek egészségét veszélyezteti a bezárás, hanem a szakmai jó gyakorlatok fenntartását is.

Magyarországon körülbelül minden tizedik-tizenegyedik baba jön világra koraszülöttként, összesen évente 9000 családba érkezik a tervezettnél korábban a baba. A legtöbben közülük a 31-32. héten születnek, akik a megfelelő ellátás esetén nagyon jó eséllyel egészséges felnőttkor elé nézhetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet ajánlásai szerint a már megszületett babák számára kulcsfontosságú a megfelelő ellátás biztosítása, ami nem csak a magas színvonalú technológiák használatát jelenti, hanem a kengurumódszer alkalmazását és a szakemberek és szülők együttműködésén alapuló gondozást is.

A magyar kormány is nyilvánvalóan felismerte ennek a munkának a jelentőségét, hiszen 2017-ben a koraszülöttek világnapján Rétvári Bence jelentette be azt a programot, ami 3,8 milliárd forint összértékben támogatja a koraszülött és az újszülött intenzív osztályok bővítését.

2018. november 17-én, szintén a koraszülöttek világnapján Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár ismét az összefogás jelentőségét hangsúlyozta a koraszülöttek hosszú távú egészsége érdekében, és egyúttal be is jelentett egy 5,7 milliárd forintos, kora gyermekkori intervenciós programot, felismerve, hogy ezeknek a családoknak különösen fontos, hogy gyors, hatékony, személyre szóló segítséget kapjanak. Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár is arról beszélt, hogy a koraszülötteknek és szüleiknek nagyon sok segítségre van szükségük. Ezen az alig 10 nappal ezelőtti közös sajtótájékoztatón az államtitkárok mellett ott állt Nádor Csaba is, a most bezárással fenyegetett Magyar Honvédség Egészségügyi Központ Perinatális Intenzív Centrum vezető főorvosa. Ő arról beszélt, hogy a szülőknek is a nap 24 órájában a gyermekük mellett a helyük, és az államtitkárok közösen adták át a kengurupulóvereket a főorvosnak. A Nádor Csaba vezette intézménynek éppen ez a legnagyobb erőssége: a legmodernebb, naprakész szakmai ajánlásokat alkalmazzák, támogatják a kenguruzást és az anyatejes táplálást, és az osztály a nap 24 órájában nyitva áll a szülők előtt is, mivel a szülőket teljes jogú partnereknek tekintik a kisbabáik ellátásában, a gyógyulásban.

Ilyen előzmények után érthetetlen, hogy hogyan juthatott oda ez az intézmény, hogy ne tudja biztosítani a folyamatos működést, ne tudja megtartani az ott dolgozó, nemzetközileg is elismert színvonalú eredményeket felmutató szakembereket.

Nagyon fontos lenne, hogy az ott felhalmozott tudást, a kiváló szakembergárdát és a kiemelkedően jó eredményességű működési mechanizmusokat az intézmény megőrizze. Egy ilyen magas színvonalú szakmai műhely, egy III. progresszivitású szintű PIC akárcsak átmeneti bezárása is hatalmas kockázatokat rejt a most ott gondozott vagy a közeljövőben világra jövő koraszülöttek ellátása szempontjából. Budapesten csak néhány ilyen progresszivitású intézmény működik, egy PIC kiesése a rendszerből beláthatatlan következményekkel járhat. Nagyobb távolságra, esetleg vidéki intézmények perinatális intenzív centrumába utaztatni ilyen sérülékeny kisbabákat önmagában is rendkívül kockázatos.

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy december 15-től koraszülött csecsemők életét ilyen mértékű kockázatnak tegyék ki, ahogyan azt is, hogy babákat azért szállítsanak édesanyjuk nélkül vidéki koraszülött centrumokba, családokat szétválasztva, mert a szakemberek finanszírozása megoldatlan Budapesten.

Nyílt levelünkkel kérjük a Honvédkórház parancsnokát, Kun Szabó Istvánt és a Honvédelmi Minisztériumot, hogy kezeljék prioritásként a sérülékeny koraszülöttek és családjaik helyzetét, és mihamarabb rendezzék a Honvéd PIC válságos helyzetét.