Mentsük meg a déli-hegyi gesztenyést!

Követeljük, hogy Nagybakónak Önkormányzata hagyja érintetlenül a Nagybakónak, 0225/10 és a 0282/6 hrsz. külterületi ingatlanokon elterülő szelídgesztenyést, a gesztenyésen keresztül ne építsen vagy újítson fel utat, valamint engedélyezze a hivatalos, használaton kívüli út áthelyejezését a gesztenyésen kívülre!

Nagybakónak talán legnagyobb és legszebb összefüggő gesztenyése, egy 300 éves fával és védett növényekkel, a tervezett útépítés miatt veszélybe került. Az Önkormányzat a többszáz éves szelídgesztenyésen keresztül tervezett utat, amely a gesztenyés 60-80 éves fáinak kivágásával és egyben egy természetvédelmi szempontból különösen értékes, 300 éves gesztenyefa kivágásával járna, amely ráadásul egy védett bagolyfaj élőhelye.

Az Önkormányzat anélkül készítette el a pályázati anyagot, hogy az útvonaltervet egyeztette volna a lakossággal és a birtoktulajdonosokkal. Mivel az útfelújítás ingatlanok megcsonkításával, számos ingatlantulajdonos sérelmével jár és természeti értékeket is érint, ezért az Önkormányzat méltánytalanul járt el, visszaélést követett el azzal, hogy:

• az érintett birtoktulajdonosokat teljesen kizárta az útvonal megtervezéséből
  • a lakosságnak nem volt lehetősége nyilvános fórumon véleményezni a terveket
  • gazdasági és természetvédelmi szempontokat láthatóan nem vettek figyelembe a tervezésnél
  • a számtalan személyes megkeresés alkalmával elzárkóztak az útvonal módosításától

Teljesen érthetetlen, hogy a gesztenyésen keresztül tervezték meg az útfelújítást, hiszen ezt egyetlen általunk megkérdezett környékbeli tulajdonos sem támogatja, a közlekedés évtizedek óta többségében a gesztenyés érintése nélkül, elkerülő útvonalon halad. A gesztenyésen át haladó nyomvonal egy földmérői hiba miatt került nyilvántartásba és alig használják.

Amennyiben egyetértesz azzal, hogy Nagybakónak Önkormányzata hagyja érintetlenül a déli-hegyi gesztenyést és a jövőben is szeretnéd látni a 300 éves gesztenyefát a bagollyal, ha Nagybakónakon túrázol, kérlek, írd alá a petíciót!

Térkép4.png

Távlati_kép2.jpg

Az e-mail címe nem fog megjelenni az oldalunkon. Azonban a petíció írója az összes megadott adatot látni fogja.