Magyarország adósságterhének csökkentéséért

Mi, magyar állampolgárok, és a petíciót aláíró bármely állampolgárságú személyek, akik támogatjuk az igazságosságot, a méltányosságot, és szeretnénk Magyarország gazdasági kilátásait javítani,  az alábbi kérést terjesztjük elő.

Kérjük a magyar állampapírokba befektetőket, hogy a csődkockázati hozamfelárat /CDS/ engedjék el.

Kérésünk oka az, hogy az államadósság kamatterhei miatt a magyar lakosságot növekvő mértékű adóterhek és  megszorítások sújtják. Ezáltal a  megélhetés egyre nehezebb, a kereslet csökkenése  a gazdasági recessziót mélyíti.

A 2011. és 2012-es években a CDS hozamfelárat  Magyarország elleni politikai támadások nyomán emelték meg. Politikai hatalomra törő csoportok sajtóhadjárattal, hazánkat lejárató félreinformálással befolyásolták pénzpiacot.  Ez rontotta és rontja a pénzpiacok bizalmát, emelkednek az államháztartás finanszírozásának költségei.

A magas állampapír hozamok lefelé húzó súlyt jelentenek a gazdasági folyamatokban, hiszen a törlesztés a gazdaságtól elvonja a pénzt. A furcsa gyakorlat, miszerint a pénzpiaci befektető  saját kockázatát az ügyfélre terheli, azzal veszéllyel jár, hogy a CDS miatt 7% fölé emelt hozamok folytán a kölcsönt felvevő állam előbb-utóbb fizetésképtelenné válik, a befektető pedig elveszti a pénzét.

Javaslatunk a következő: a tisztes hasznot , ugyanannyit, mint a jó /AAA/ adósságminősítéssel rendelkező országok állampapírjai esetében,  a magyar állampapírokra is megkapnák a befektetők. A csődkockázati felár viszont csak az esetben legyen felszámítható, ha a Magyar Állam késedelmesen fizet.

Kérjük az Államadósság Kezelő Központot, hogy ezt a kérelmet juttassa el a Pénzügyminisztériumhoz, valamint azokhoz a   nagyobb befektetőkhöz, akik felé a közeli és távolabbi jövőben visszafizetési kötelezettségünk lesz.

Javasoljuk, hogy a CDS felártól eltekintés vonatkozásában az ÁKK  magyar állampapír befektetéseket minősítő listát hozzon létre , ahol a jó minősítésű befektetők Magyarország esetleges fizetési nehézségei esetén is megkapnák a pénzüket, az adósságkönnyítési kérésnek helyt nem adók pedig ezen minősítési sorban hátrébb kerülnének, követeléseiket csak az esetben kapnák meg, ha a Magyar Állam  pénzügyi teljesítő képessége teljes marad.