Lakott terület közvetlen szomszédságában fémfeldolgozó üzem megszüntetése

Kedves Honfitársunk!

Önhöz szeretnék fordulni az alábbi problémánkkal, mert a különböző hatóságokat megkeresve, érdemi választ nem kaptunk, vagy a hatóság a felelőtlen és etikátlan, esetleg befolyás alatt meghozott döntéseik mellett érvelnek és a törvények sajátságos értelmezését írták le. A cca. 500 lakosú városrész jelentős részének a nevében történtek a megkeresések, aláírásukkal alátámasztva.

Debrecenhez tartozó Debrecen-Ondód városrész az elmúlt 10 évben mindennemű infrastrukturális fejlesztéstől elesett, nincs és nem is várható csatornázás, a településhez vezető út állapota egyre rosszabb, orvosi ellátás heti egyszeri alkalommal van orvosi rendelőnek nem nevezhető épületben. A kis létszámú lakosság miatt az élelmiszerüzlet megszűnt, de ha ránézünk a Közösségi Házra, ami valaha iskola volt, az erős pusztulás nyomait látjuk rajta. A XXI. században egy erőteljesen fejlődő nagyváros mellett nagy kontrasztot állít a település képe. Mégis, igen sokan, menekülve a város zajától, bevállalták azt, hogy ha vasárnap elfogy a kenyér, be kell utazni autóval, kerékpárral Debrecenbe. Emberek százai költöztek ki a csendbe, mert szerették volna a pihenésre szánt idejüket nem az autók, villamosok zajában tölteni.

Hirtelen ennek vége lett!!!

2017-ben a volt Termelőszövetkezet területén néhány éve még működő szarvasmarha-telep helyén építkezés kezdődött. Sokan megörültek, úgy gondolták, újra beindul valamiféle mezőgazdasággal, vagy állattenyésztéssel kapcsolatos tevékenység modern körülmények között.

Tévedtünk!

A Debrecen-Ondód lakóövezetet körbevevő mezőgazdasági területből általunk érthetetlen módon ipari területté minősített területen acélipari tevékenység indult el. Ezt a területen valamiféle lobbiérdekeket figyelembe véve "ipari jellegű" övezetnek lett minősítve. A DMJV Önkormányzata az engedélyekbe és a hozzá tartozó hatástanulmányokba való betekintést megtagadta, a Környezetvédelmi Hatósághoz irányított a problémával kapcsolatosan. Az üzem a magas zajjal járó működése, a nyitott csarnokai és az éjszakai műszak miatt a lakosság életét teljesen ellehetetleníti. A működéshez szükséges alapanyagok és a kész termék szállítását a településrészhez vezető alsóbbrendű úton oldja meg, amely út állapota, az azon közlekedő a településrész lakóinak kerékpárosai és gépjárművezetői biztonságát nagy mértékben veszélyezteti. Tudomásunk szerint a közeljövőben épülő BMW-gyár építéséhez szükséges vasbeton-termék ebből az üzemből lesz szállítva és a területen más ipari is tevékenységet is szeretnének indítani. Így a nyitott, félkész csarnokok a 1,5 éve tartó éjszakai elviselhetetlen zaj többszöröse lesz a mostani zajnak.

Miután a kérésünket elküldtük a DMJV Önkormányzatának, "érdekes módon" egy nem hivatalos lakossági gyűlést szerveztek meg a Debrecen-Ondódi közösségi házban, igen szerény részvétel mellett a fórum meghirdetésének hiánya miatt. A fórumon a cég tulajdonosa, Polgár József tanúk jelenlétében a következőket mondta a kérdéseinkre:

Kérdés: Miért éjszaka működik az üzem?

"az üzem dolgozói kérik az éjszakai műszakot, a cégnél demokrácia van és a dolgozók határozzák meg a munkaidőt" NO COMMENT!!!!

Kérdés: A zavaró és a törvény által előírt zajhatás csökkentésére a nyitott csarnokokkal mit fognak tenni?

" be fogják fedni a csarnokot a második vagy a harmadik építkezési ütembe, attól függően, az EU-s pályázaton nyernek-e, de legkésőbb 2021-ben. Fákat ültetnek az üzem mellé a zajhatás csökkentése miatt" NO COMMENT!!!!

Kérdés: Mit tesz a lakosságot veszélyeztető, lakott területen 90-100 km/h-val száguldó kamionok hang- és rezgésveszélyek, balesetveszélyek elhárításáért?

" a saját sofőrjeinek szól, de a külső szállító cégeknek, nem tud jelezni, a külföldi vezetőknek nyelvi nehézségek miatt nem tudnak szólni" szintén NO COMMENT!!!!

Kérdés: Sokan azért költöztünk ide, mert nyugalom, csend van, de a házunk értéke jelentősen romlik az üzem magas zajjal járó működése miatt, mit tegyünk?

„Önöknek kellett volna jobban tájékozódni telekvásárlás előtt, felmérni, hogy mi lehet majd itt. Tarczali úr nem véletlenül csinál területrendezést, valószínű, hogy más üzem is ide telepedik” NO COMMENT!!!!

Kérdés: Információnk szerint a Füredi út és a Csigekert utcai lakók is nehezményezték a magas zajjal járó hangot, miért ide helyezték a gyártást?

„Azt a telephelyet kinőttük, de ezzel a hangproblémával ezen a helyen okozunk legkevesebb embernek gondot.”

A Környezetvédelmi Hatóság a 314_2005. (XII. 25.) Korm. rendeletre hivatkoztak, miszerint ezen tevékenység nem tartozik a kötelező hatástanulmányok vizsgálatába, ill. a zajkibocsátási határérték betartatást írták elő. Ezen rendeletben szó szerint ennek az ellenkezője van, a 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelete környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról szóló rendelet, amiben az egységes környezethasználathoz kötött tevékenység között a Fémek termelése és feldolgozása szerepel

Mindennemű fémfeldolgozás, legyen az meleg-, vagy hidegeljárással történő művelet, az a fém feldolgozását jelenti. Ebben az esetben az alapanyag a szálban, tekercsben gyártott acél, a kész termék a meghajlított kengyel, amit a vasbetonszerkezetekben használnak. ( Pl. a vasszög gyártása is fémfeldolgozás, huzalból egy más funkciójú terméket, azaz a szöget állítanak elő) Működési, lakhatási, stb. engedély bárminemű építmény esetén akkor adható ki, ha a készültségi foka a működés szempontjából műszakilag és egyéb paramétereknek megfelel, ami ebben az esetben a teljesen nyitott csarnokok esetén a zajkibocsátásnak nem felel meg.

Tehát, az engedélyezési eljárás során ezen törvények szerint több mulasztás is történt:

21. paragrafus alapján nem történt meg a lakossági tájékoztatás, konzultáció;

- a környezeti hatástanulmány szempontjai között előírja, a más, jelentős hatású tevékenységek, létesítmények a telepítési hely szomszédságában való vonzerejének vizsgálatát;

-a tevékenységhez szükséges teher- és személyszállítás nagyságrendje, szállításigényessége, szolgáltatást nyújtó tevékenységnél a szolgáltatást igénybe vevők által keltett jármű- és személyforgalom.

Továbbá:

-az üzem "zöldmezős beruházásként" van aposztrofálva, pályázati pénzekből épült. Mind a zöldmezős beruházásokra vonatkozó feltételek, mind a pályázati pénzek lehívása olyan feltételek szerint kellene megvalósuljon, ami szerint ez az üzem nem jöhetett volna létre.

-a Környezetvédelmi Hatóságnak vizsgálnia kellett volna az üzem működéséhez szükséges eszközök hangkibocsájtását, mivel a hangszennyezés is környezetszennyezés, nem beszélve a lakoövezett közvetlen szomszédságáról, aminek ki kellene zárnia az engedély kiadását.

Az üzem működésével kapcsolatos problémák egy lakóközösséget érintik,így a lakóközösség tiltakozik, aláírásokkal alátámasztva. Bizonyítékokkal tudunk szolgálni ezen problémák létéről, a törvények be nem tartásáról. Kérjük a törvénytelenségek megszüntetését és az eredeti állapot visszaállítását. Szomorúan konstatáljuk, hogy a hatóságok "más" érdekeket" kiszolgálva a lakosság érdekeit mellőzve hozzák meg a nem túl etikus döntéseit ebben az ügyben.

A törvény mindenkire vonatkozik, legyen az gazdag vállalkozó, vagy csak egy egyszerű állampolgár, mert ha a valamilyen érdek mentén az egyik csoportnak jogot adunk a törvény be nem tartására, a törvény fölé helyezni az érdekeit, az a demokráciának végét jelenti. A hatóságoknak a törvényt úgy kell alkalmazni, hogy az az állampolgár érdeket védje.  Kérjük, aláírásával is támogasson bennünket, hogy a törvénytelenséget, a lakók kérését, jogait semmi vevőkre hatással lehessünk. Kérjük, ha jogi segítségnyújtásban tud segíteni, írjon a következő mail-címre: debrecenondod@citromail.hu

Tisztelettel: Ondódi lakóközösség

Debrecen-Ondódi lakóközösség    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Az aláírással felhatalmazom Debrecen-Ondódi lakóközösség petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.

Telefonszámát nem fogjuk interneten közzétenni.