Kortárs írók és olvasók a hajléktalanságban élők védelmében

Mi, kortárs írók, olvasók, művészek és felelősen gondolkodó magyar állampolgárok közösen tiltakozunk a kormány hajléktalanságban élőket sújtó, mindannyiunkra nézve szégyenletes, demokratikus társadalmi keretek között elfogadhatatlan, és a legalapvetőbb morális normákat is felülíró törvényhozási gyakorlata ellen.

Tiltakozunk a 2018 nyarán módosított Alaptörvény ezen szakasza ellen: „Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.”

Tiltakozunk az Alaptörvény-módosítás nyomán 2018 október 15-én hatályba lépett új Szabálysértési Törvény ellen, amely lehetővé teszi a hajléktalanságban élő emberek hatósági üldözését, rendőri őrizetbe vételét és gyorsított bírósági eljárás lefolytatását követően akár elzárással való büntetését is.

Tiltakozunk a hajléktalanságban élő emberek jogfosztása és megfélemlítése ellen.

Tiltakozunk a hajléktalanságban élő emberek megbélyegzése és megalázása ellen.

Tiltakozunk a hajléktalanságban élő emberek alkotmányos szentesítéssel és törvényi felhatalmazással történő kirekesztése és a velük szemben alkalmazott hatósági erőszak ellen.

Követeljük, hogy a kormánytöbbség haladéktalanul törölje Magyarország Alaptörvényének idevágó mondatát – „Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.” (XXII. cikk, (3) bekezdés) – illetve az ezzel összefüggésben megalkotott minden egyes szabálysértési törvényszöveget és kormányrendeletet.

Követeljük, hogy a magyar kormány a legkiszolgáltatottabb és legsérülékenyebb társadalmi csoportok ellen folytatott embertelen hajtóvadászat helyett fordítsa minden energiáját az országban dúló lakhatási válság megfékezésére, a kilakoltatás előtt álló, a már kilakoltatott, és a jelenleg is hajléktalanságban élő emberek érdemi, méltó és minden megkülönböztetéstől mentes megsegítésére.

Budapest, 2018. 10. 19.

Az aláírással felhatalmazom Erdős Virág petíciókészítőt az ezen az űrlapon közölt információim átadására az ügyben illetékeseknek.

E-mail-címét nem fogjuk interneten közzétenni.