Kortárs írók és olvasók a hajléktalanságban élők védelmében

Kortárs írók és olvasók a hajléktalanságban élők védelmében

 

Mi, kortárs írók, olvasók, művészek és felelősen gondolkodó magyar állampolgárok közösen tiltakozunk a kormány hajléktalanságban élőket sújtó, mindannyiunkra nézve szégyenletes, demokratikus társadalmi keretek között elfogadhatatlan, és a legalapvetőbb morális normákat is felülíró törvényhozási gyakorlata ellen.  

 

Tiltakozunk a 2018 nyarán módosított Alaptörvény ezen szakasza ellen: „Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.”  

 

Tiltakozunk az Alaptörvény-módosítás nyomán 2018 október 15-én hatályba lépett új Szabálysértési Törvény ellen, amely lehetővé teszi a hajléktalanságban élő emberek hatósági üldözését, rendőri őrizetbe vételét és gyorsított bírósági eljárás lefolytatását követően akár elzárással való büntetését is.  

 

Tiltakozunk a hajléktalanságban élő emberek jogfosztása és megfélemlítése ellen.  

 

Tiltakozunk a hajléktalanságban élő emberek megbélyegzése és megalázása ellen.  

 

Tiltakozunk a hajléktalanságban élő emberek alkotmányos szentesítéssel és törvényi felhatalmazással történő kirekesztése és a velük szemben alkalmazott hatósági erőszak ellen.

 

Követeljük, hogy a kormánytöbbség haladéktalanul törölje Magyarország Alaptörvényének idevágó mondatát – „Tilos az életvitelszerű közterületen tartózkodás.” (XXII. cikk, (3) bekezdés) – illetve az ezzel összefüggésben megalkotott minden egyes szabálysértési törvényszöveget és kormányrendeletet.  

 

Követeljük, hogy a magyar kormány a legkiszolgáltatottabb és legsérülékenyebb társadalmi csoportok ellen folytatott embertelen hajtóvadászat helyett fordítsa minden energiáját az országban dúló lakhatási válság megfékezésére, a kilakoltatás előtt álló, a már kilakoltatott, és a jelenleg is hajléktalanságban élő emberek érdemi, méltó és minden megkülönböztetéstől mentes megsegítésére.  

 

 

Budapest, 2018. 10. 19.  

Petíció aláírása

Az aláírással engedélyezem Erdős Virág, hogy az aláírásomat átadja azoknak, akik ebben a kérdésben hatáskörrel rendelkeznek.


VAGY

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy nem tudja megerősíteni az aláírását az erre az üzenetre való válaszadással.
Fizetett hirdetés

3000 embernek fogjuk hirdetni ezt a petíciót.

Tudjon meg többet...