Miku Magyarországi Koncert project petíció

FACEBOOK ESEMÉNY

 

Petíció html beágyazás kód:

<iframe src="http://www.peticiok.com/emb/32932" style="width: 600px; height: 500px; border: 1px solid #ccc;"></iframe>

 

 

 

 

Fejlesztő: Yamaha
Első kiadás: 2004. március 3.
Legfrissebb stabil kiadás: Vocaloid 3
Legfrissebb fejlesztői kiadás: ismeretlen +/-
Operációs rendszer: Windows 2000/XP/Vista/7/8  Apple iOS (iVocaloid, kizárólag Japánban)
Elérhető: Angol, Japán, Spanyol, Koreai, Kínai, Katalán
Állapot:  Aktív
www.vocaloid.com/en/

 

Vocaloid (japánul: ボーカロイド Hepburn-átírással: Bōkaroido) egy énekszintetizátor program, amit a Yamahafejlesztett ki 2000-ben. A szoftver lehetővé teszi, hogy dalszövegek és dallamok bevitelével ének szülessen. Szintetizáló technológiát alkalmaz szinkronszínészek és énekesek rögzített hangjaival. A szoftver változtatni tudja a hangsúlyt és a hangszín dinamikáját.

Az első változat 2004. március 3-án jelent meg, melyhez a hangokat más cégek készítik. A hangcsomagokhoz mindig a program legfrissebb változatát csomagolják. A rendszer nem csak japánul, hanem angolul is elérhető.

Jelzésfeldolgozó részét 2000-ben egy közös kutatóprojekt folyamán fejlesztették ki, Kenmocsi Hideki vezetésével Spanyolországban (ugyanaz a csapat, akik a Voctro Labs-ot alapították). Eredetileg nem kereskedelmi célokra készült, ám a Yamaha támogatásával később ez megváltozott.

 

Technológia

A program lényegében egy meghatározott szöveget énekel, melynek megváltoztatható a hangszíne, hangmagassága és a dallama. A szoftver élethű hangokat hoz létre zenei effektusok, mint például vibrato hozzáadásával.
Leegyszerűsítve, ezzel a technológiával az éneklés énekes nélkül is létrehozható. A Vocaloid szintetizáló technológiáját eleinte "Frequency-domain Singing Articulation Splicing and Shaping" (japánul: 周波数ドメイン歌唱アーティキュレーション接続法Súhasú-domain Kasó Articulation Szecuzoku-hó) néven hívták, habár a Yamaha már nem használja ezt a nevet honlapján.

A Vocaloid és a Vocaloid 2 szintetizátor programjai éneklésre vannak tervezve, nem pedig felolvasásra. Erre kifejezetten a Vocaloid-flex van létrehozva. Rekedt hangra vagy kiabálásra nem tud reagálni.

A program drasztikus fejlődésének köszönhetően, a Vocaloidok kifejezése és hangminősége napjainkban eljutott arra a pontra, hogy szinte lehetetlen különbséget tenni köztük és az emberi hang között. A szoftver lehetővé teszi, hogy a felhasználó kedvére dalokat, dallamokat készítsen, mi több, teljes zenei műveket is létre lehet hozni.

 

A szoftver felépítése

A Vocaloid 2 rendszer főbb részei a Score Editor (jelzésszerkesztő), a Singer Library (könyvtár) és a Synthesis Engine (szintetizátor). A Synthesis Engine jelzéseket fogad a Score Editortól, majd megfelelő mintát választva a Singer Libraryból kombinája ezeket, hogy hangokat hozhasson létre. A rendszer csak a japán és angol nyelven jelent meg, valószínű, hogy a jövőben több nyelven is megjelenik majd.

Score Editor

A Score Editor gépzongora típusú szerkesztő, ami fogadja a dalszövegeket és a hangjegyeket. Japán nyelvű program elfogadja a hiraganátkatakanát és a romajit is. Az angol verzióban az Editor automatikusan átváltja a dalszöveget X-SAMPAfonetikai jelekké, amit a beépített szótár tesz lehetővé. Előfordul, hogy egy szó nem szerepel a szótárban, ekkor a program megengedi, hogy beírjuk az adott szót a szótárába. A japán és az angol szerkesztő dalszöveg beviteli módja különbözik, viszont a platform megegyezik, tehát kompatibilisek egymással.

Singer Library

Adatbázisában található a valódi emberek hangmintája.Az adatbázisnak tartalmaznia kell az összes lehetséges fonémát, az adott nyelvből.Ahhoz, hogy minél természetesebb, valódi hangokat hozzon létre, 3 vagy 4 különböző hangmagasságot kell tárolnia a könyvtárnak.

Synthesis Engine

A Score Editortól fogadja a jelzéseket, információkat, majd énekhanggá szintetizálja azokat.

Történelem

Vocaloid

Yamaha 2000 márciusában kezdte a Vocaloid fejlesztését, amit első alkalommal a német Musikmesse vásáron jelentettek be 2003. március 5-én.
Daisy néven készítették, utalva a „Daisy Bell” című számra, de jogi okok miatt megváltoztatták a nevet Vocaloidra. Az első Vocaloidok között Leon és Lola volt, akiket a Zero-G stúdió hozott forgalomba, mint soul énekesek 2004. március 3-án. Leon és Lola elöszőr a NAMM Show-ban jelent meg 2004. január 15-én. 2005-ben meg is nyerték az Electronic Misucan Editor's díjat a Wired Nextfest fesztiválon. 2004 júliusában a Zero-G később kiadta a Miriamot, Miriam Stockley hangjával. Még abban az évben a Crypton Future Media megjelentette Meikot, akit Kaitoval együtt a Yamaha fejlesztett ki. 2005 júniusában, a Yamaha 1.1-es verzióra fejlesztette a programot, később egy fejlesztéssel a Vocaloid 1.1.2-es programja új funkciókkal bővült. 2004-től 2006-ig még öt Vocaloid jelent meg.

Vocaloid 2

A Vocaloid 2-t 2007-ben jelentették be. Ellentétben az első programmal, a Vocaloid 2 a vokális minták eredményére alapult, szemben az emberi hanggal. Az időhiány miatt, nem volt nyilvános béta teszt, inkább a felhasználók által jelentett problémák alapján frissítették. A program felhasználó felülete teljesen megújult japán felülettel, új funkciók kerültek bele. Az emberi lélegzet és a rekedt hang ezúttal felvehető volt a program könyvtárába, amivel élethű hangzást lehet létrehozni.  A Vocaloid 2 program nem kompatibilis a Vocaloid 1-el, tehát régebbi szoftverekbe nem lehet betölteni ennek a verziónak a könyvtárát. Összesen 17 csomagot hoztak létre a Vocaloid 2 japán verziójához, míg az angol verzióhoz mindössze öt darabot.

Vocaloid 3

2011. október 21-én adták piacra. Számos stúdió frissítést biztosít, annak érdekében, hogy a Vocaloid 3 kompatibilis lehessen régebbi verziókkal. Ez a verzió sokkal több tulajdonságot, lehetőséget tartalmaz három új nyelvvel (kínai, koreai és spanyol) és rengeted énekessel, mint az előző két verzió együtt. A Vocaloid 3 plugint is használni, lehetővé téve a normál, és a klasszikus módok közti váltást attól függően, hogy a felhasználó modernebb, vagy kevésbé élethű hangokat szeretne létrehozni.

Vocaloid 4

2014 októberében az első bejelentett szoftver Ruby volt, akinek megjelenését eltolták. A program még fejlesztés alatt áll

Kiegészítő termékek

Szoftverek

 

Vocaloid-flex

A Yamaha fejlesztette ki ezt az éneklésre alkalmas applikációt a Vocaloid programra alapozva.  Többek között a Metal Gear Solid: Peace Walker nevű videójátékhoz és a HRP-4C robothoz is használták ezt a szoftvert.

 

VocaListener

Ez a szoftver képes élethű Vocaloid hangokat produkálni.

 

MikuMikuDance

3D Vocaloid animációkhoz használják. Ingyenes szoftver, ami jelentősen hozzájárult a rajongók által készített karakterek és videók születéséhez. A fejlesztő visszavonult 2011-ben, ám 2013-ban ismét elkezdte frissíteni a szoftvert. 

 

NetVocaloid

A NetVocaloid egy online énekszintetizáló szolgáltatás volt, tehát akkor is lehetett használni a Vocaloid szoftvert, ha az nem volt meg a felhasználónak. Japánul és angolul is elérhető volt, de 2012 áprilisában ez a program már nem volt elérhető a Yamaha honlapján.

 

MMDAgent

Az International Voice Engineering Institute fejlesztette ki, az alfa verzió 2010. december 25-én jelent meg. Ingyenes program, 3D modellekből és hangfájlokból készült.

 

NetVocalis

Bplats fejlesztette, hasonló a VocaListenerhez.

 

Vocaloid Editor Cubase-hez

Pluginként használható a Cubase szoftverhez, habár nem tartalmaz hangcsomagokat, a Vocaloid 2 és 3 verzióból minden hangot fel tud ismerni és használni.

 

Vocalodama

Egy iOS játék applikáció.

 

Vocaloid Net

NetVocaloid helyettesítésére szolgál. Csak azok tudják használni, akiknek megvan a Vocaloid 3, Vocaloid 3 Neo vagy az iVocaloid.

 

Vocaloid first

iOS-al kompatibilis ingyenes szoftver, tartalmazza a "VY1-et" alacsony hangminőségben.

 

Hardver


Vocaloid-Board
Megfelelő hardver verzió a Vocaloidhoz.

eVocaloid

Mobiltelefonokkal is kompatibilis LSI hang generátor, ami "VY1" hangját használja. A Pocket Miku eszköz is tartalmazza az eVocaloidot.

 

 


Széplaki Sakura Ágnes ♫ Sakura-chan ♫    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével