Győr Ipar utca kopórétegének a cseréje és az éjszakai sebességkorlátozás.

Mint kezdeményező és a kezdeményezést aláírásukkal támogató 373 lakos, akik az érintett útszakasz mellett laknak, azzal a kéréssel fordul a Győr MJV Polgármesteréhez Borkai Zsolt Úrhoz, hogy a fennálló helyzet megszüntetése érdekében szíveskedjen kezdeményezni az érintett hatóságoknál a következőket:

1./

A forgalmi sebességáltalános korlátozása 30 km/h -ra a 22:00 – 5:00 óra közötti időben, a következő útszakaszon:

  • Ipar utca vonatkozásában: Ipar utca/Mártírok út kereszteződéstől – az Ipar utca/Fehérvári úti körforgalomig; 

2./

Intézkedés a szúrópróbaszerű sebesség ellenőrzésére az érintett útszakaszokon, a rendőrség részéről - a 22:00 – 5:00 óra közötti időszakban.

3./

Az Ipar utca kopórétegének – a Fehérvári út és a Mártírok út közötti szakaszon - cseréjét az önkormányzat következő költségvetésébe illessze be, illetve 2018. 06.30-i befejezéssel kerüljön sor kivitelezésre.

 

Megjegyezem, hogy az érintett útszakaszok mellett mintegy 674 db lakás van és mintegy 1235 fő lakos lakik életvitelszerűen, akiknek a következő indokai vannak.

Életviteli, életminőségi – benne egészségi - problémákat okoz fiatalnak, felnőttnek és öregnek együttesen az a zaj amely jelentősen átlépi az egészségi határértéket alattomos tud lenni. Betegségek sorának lehet okozója, kezdeményezője. Ezért kell és szükséges tenni annak érdekében, hogy a felgyoruló világunkban keletkező zajok szintjét a technikai és technológiai zajcsökkentő megoldások valamelyikével megpróbáljuk kordában tartani.

A nappali időszak forgalmi adatai jelentős zajfertőződést mutatnak. Azonban az elmúlt évek során, a város gazdaságának a fejlődéséből – ennek örülni kell – kifolyólag, az éjszakai – 22:00 – 5:00 óra között - forgalom is jelentősen megnövekedett. A megnövekedett éjszakai forgalomból eredően a zajhatások is megnövekedtek ezen útszakaszokon.

Az éjszakai időszaki mérések alapján az egészségi határértéket jelentősen meghaladó zajhatásoknak – a mérések 85-95 dB közötti határértékek közötti hangrobbanás-szerű zajhatásokat mutattak – vannak kitéve az itt lakók.

Az Ipar út és a Mártírok út kopófelületének az egyenetlensége, - több helyen nyomtávvályú alakult ki – következtében a zajhatások a felépítmények rezonanciájából eredően a zajhatások keletkeznek, amelynek következtében az esetenként robbanásszerű zajhatások – kopóréteg egyenetlenség, csatornafedelek megsüllyedése, sebesség - elviselhetetlenné teszik főleg az éjszakai órákban, a 22:00 – 5:00 óra közötti intervallumban a területen lakók pihenését, regenerációját.

Ezek a 85 – 95 dB közötti hangrobbanásszerű zajhatások rendkívül károsak az élő szervezetre.

Amennyiben a járművek sebessége az éjszakai órákra korlátozásra kerül – a jelenlegi 50 km/h-ról, 30 km/h-ra – ezek a zajhatásokat a már tűrhető 40-45 dB érték közé lehet szorítani, amely jelentős zajcsökkenést jelenthetne, s ezzel élettanilag is élhetőbbé válnának az útszakasz melletti lakások.

A sebesség és a zaj egyenes arányban van egymással. Ha nagy a sebesség, nagy a zajszint is, amely zajszinteket „turbózza” az utak kopórétegeinek nem megfelelő állapota. Ha csökken a sebesség, akkor csökken a zajszint is.

A sebesség ellenőrzése az egyik sarkalatos pontja ennek a problémának a megoldásának, amely úgy a problémás éjszakai, mint a nappali időszakban is gondot jelent a sebességtúllépések miatt. Jelenleg a járművek az útszakasz egyes részein 60-70 km/h sebességgel robognak.

A feladatt adott. A választott képviselőknek, polgármesternek pedig kötelessége a lakosság érdekeit szem előtt tartani.

 

 

 

 

 


Czöndör Péter civil érdekvédő-Győr    Kapcsolatfelvétel a petíció szerzőjével

Petíció aláírása


VAGY

Az e-mail címe nem fog megjelenni az oldalunkon. Azonban a petíció írója az összes megadott adatot látni fogja.

Egy e-mailt fog kapni egy hivatkozással, amellyel megerősítheti aláírását. Hogy biztosan megkapd üzeneteinket, kérjük add hozzá a info@peticiok.com címet a kapcsolati vagy a biztonságos feladó listádhoz.
Facebook