A közoktatásért!

Quoted post

Tudorka2

#219 Re:

2013-01-29 09:52

#201: -

Ezzel nem értek egyet. Mást és másképpen tudnak a mai diákok, mint mi 40-50 évvel ezelőtt tudtunk. Érdemes a HaHa és a középiskolás diákok beszédeit, videóit, megnyilvánulásait abból a szempontból is nézni, hogy milyen tudás van mögötte. Az egészen biztos, hogy a mai diákok jelentős része legalább annyit megtanul, hogy a világ bonyolult és a bonyolultság kezelésére a legkülönbözőbb megtanulandó eszközök állnak rendelkezésre. Ezért is szelektívek nagyon: rengeteg mindent elengednek, amiben aztán igencsak butának tűnnek időnként. Viszont falvédő szövegekkel nehezebben manipulálhatóak, mint az idősebb generációk.

Válaszok

Elkeseredett

#220 Re: Re:

2013-01-29 10:37:20

#219: Tudorka2 - Re:

Igen, azzal a hozzászólóval sokan nem értettünk egyet itt a fórumon. Ő az, aki "a karaván halad" nicknéven szólt hozzá a témához, olvasd el a hozzászólásait!

Én is úgy gondolom, hogy másfajta tudásra van szüksége a mai gyerekeknek. Nem a mit-mikor-ki adathalmazra, tényanyag felhalmozására kell koncentrálnunk, hanem gondolkodni kell őket megtanítani, meg arra, honnan szerezhetik meg az információkat, ill. hogyan szelektálhatják őket. . Persze ehhez szükség van a tényanyag bizonyos fokú ismeretére, de nem szabad a felhalmozásra törekedni, mert nem marad idő az elmélyítésre. És éppen ebben rejlik pl.  az új történelem-kerettanterv hibája. Gyorsan-gyorsan, minél többet gyömöszöljünk a gyerekek fejébe és nem lesz időnk azzal foglalkozni, megérti-e a mélyebben fekvő okokat és következményeket, nem lesz idő projektekre, önálló ismeretszerzésre.