A szociális ágazat megfelelő anyagi és erkölcsi elismerése

Quoted post

Szent-Királyi István
Vendég

#20

2012-02-06 10:44

Javaslom, hogy az ügybe az ombudsmant (hivatalát) is vonják be a kezdeményezők (nem tudom, hogy a jelen szabályozás szerint az Alkotmánybírósághoz lehet-e fordulni a nyilvánvaló diszkrimináció miatt!! - de érdemes megpróbálni). Munkaügyi Bíróság??
A címmel kapcsolatban: pontosabb lenne "A szociális ágazatot érintő jelenleg hatályos diszkriminatív elemek megszüntetése iránti kérelem" - vagy valami hasonló.. mert az anyagi elismerési igény módot ad bizonyos hangulatkeltésre.. félreértelmezésre..

Válaszok

Ildikó Nagy
A petíció szerzője

#22 Re:

2012-02-06 21:32:23

#20: Szent-Királyi István -

Tisztelt István!

Köszönöm észrevételeit.

A petíciót az első lépésnek szántam, és nem akartam ajtóstól rontani a házba. Tájékoztatásul közlöm, hogy egy hasonló tartalmú levelet elküldtem egy országgyűlési képviselőnek is, kérve, hogy tárja a törvényalkotók elé a jelenlegi diszkriminatív helyzetet, illetve támogassa annak megfelelő rendezését. A válasz még várat magára.

Amennyiben sem az államtitkárság, sem az országgyúlés nem fog a érdemben foglalkozni az ügyünkkel, a második lépésként az ombutsmanhoz, fogok fordulni, csatolva a petíciót.

A jelenleg érvényben lévő szabályok alapján, magánember nem fordulhat közvetlenül az Alkotmánybírósághoz, utólagos normakontroll kezdeményezéssel.

 

"2011. évi CLI. törvény az Alkotmánybíróságról

7. Az Alaptörvénnyel való összhang utólagos vizsgálata (utólagos normakontroll eljárás)

24. § (1) Az Alkotmánybíróság az Alaptörvény 24. cikk (2) bekezdés e) pontja alapján felülvizsgálja a jogszabályoknak az Alaptörvénnyel való összhangját.

(2) Az Alkotmánybíróság a jogszabály Alaptörvénnyel való összhangját az alapvető jogok biztosának határozott kérelmet tartalmazó indítványa alapján akkor vizsgálja, ha az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint a jogszabály alaptörvény-ellenessége fennáll.

(3) Nincs helye az Alkotmánybíróság utólagos normakontroll eljárásának, ha az indítvány az Alkotmánybíróság által érdemben már elbírált jogszabály vagy jogszabályi rendelkezés vizsgálatára irányul, és az indítványozó az Alaptörvénynek ugyanarra a rendelkezésére, illetve elvére (értékére), és azonos alkotmányos összefüggésre hivatkozva kéri az alaptörvény-ellenességet megállapítani (ítélt dolog), kivéve, ha az Alkotmánybíróság döntése óta a körülmények alapvetően megváltoztak."

 

A Munkaügyi bíróság nem foglalkozhat érdemben az üggyel, mivel a hatásköre a munkaügyi jogszabályok megsértésére terjed ki, magát a jogszabályt nem minősítheti.

Az ajánlott cím, valóban jobban hangzik, de ezt most nem változtatom meg, - lehet, hogy nem is lehet -  mert ezzel írták álá már jó páran, így semmiféle változtatás nem lenne helyénvaló a dokumentumban.

Azonban, ha tovább kell vinni az ügyet az ombutsmanhoz, élnék a lehetőséggel, és az Ön által javasolt címmel íródna a beadvány.

Üdv: