A Schmitt Pál doktori címét illető plágiumgyanú kivizsgálásáért

Quoted post

or_B

#90 Re: #85

2012-01-16 22:17

#85: -

Továbbra sem szertném, ha ez a fórum ilyen irányba menne, de...

Éppen Schmitt Pál védelmében "érvként" KÖPÖNYEGFORGATÓ-nak nevezni a petíció támogatóit.

Hmmm... Ez közel vicces. Ön mégis hány diplomamunkát vagy tudományos dolgozatot készített eddig.

Mert ha egyet is - saját kútfőből, saját kutatással, sok munkával - akkor nem hiszem hogy SP-vel kapcsolatban ilyen elnéző lenne.

Válaszok


Vendég

#95 Re: Re: #85

2012-01-16 22:38:56

#90: or_B - Re: #8

 Vannak tudományágak, ahol szinte képtelenség teljesen önálló munkát végezni. Egyszerűen olyan sok időt, munkát, energiát, külső segítséget igényel új tudomyányos eredményt létrehozni, hogy képtelenség saját eredméynről beszélni. Ilyenkor nincs más lehetőség, mint másoktól lemondó nyilatkozatot kérni és mások tollával ékeskedni... Aztán majd viszonozza az ember.

Éppen ezért, csak a legritkább esetben, szinte kizárólag személyes ellentétek, vagy politikai sandaság esetén merül fel a plágium vád. Ez is ilyen eset - ezért mondom, Emberek, Kollégák, ÉBRESZTŐ! Ha folytatják, ha folytatjátok, csak lejáratjuk önmagunkat, mert egyre eszkalálódik a helyzet - vagy számotokra kedvező, hogy már "Nicki Cum Lauda"-nak minősítik a doktori címeteket?

Egyébként: hivatalos fordítás eleddig nem született, vagy azt nem tették közzé. Az, hogy formailag nagyon hasonló valami, az nem jelent semmit. Aztán mit jelent az, hogy a két anyag azonos? Hány oldaltól kezdve számít valami plágiumnak, ha az irodalmi jegyzékben szerepel az eredeti szerzők neve és a mű fordított, vagy nem fordított címe. Annyit egy opponensről mégis csak illik feltételezni, hogy akár csak a szerzők neve alapján is azonosítani tud egy hivatkozást! Abban az időben, még erről sem volt semmiféle megegyezés és főleg nem voltak olyan szoftverek és adatbázisok, amelyek az összehasonlításra lehetőséget teremtettek volna. Őszintén gondolom, hogy ha találmora kiválasztanának dolgozatokat és ráengednének egy ilyen szoftvert, igen nagy meglepetésekben lenne része a vizsgálódóknak.

Mivel itt egy régi, egyetemi "kisdoktoriról" van szó, annyit kell megkövetelni, hogy legyen benne kb. 20-30 oldal saját gondolat. Ha ezt teljesíti, akkor függetlenül a helyesírási hibáktól, a hivatkozások kivitelezésétől, ha doktori vizsgák és a védés sikerült, akkor már a cím érvényes. Hogy' summa cum laude, vagy más, az teljesen mindegy.

Kérem valamennyi kollégát, ha nem politikai céljaik vannak, ne csatlakozzanok ehhez a rémálomhoz!